Diyanet, hacca gidecek görevliler için, teorik değil pratik eğitim yaptırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1460 din görevlisi, Mekke ve Medine'de hac tatbikatı yaptı

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl ilk kez görevli olarak hacca gidecek 1460 görevliye teorik maketlerde eğitim vermek yerine Kabe'ye götürerek yerinde pratik yaptırdı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, hacda görev alacak yeni rehber ve görevlilerini Mekke ve Medine'de eğitime tabi tutuyor.

İlk defa görevli olarak hacca gidecek bin 460 görevli, Mekke ve Medine'de üçer günlük eğitim semineri ve tatbikat için Suudi Arabistan'a götürüldü. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy, "Daha iyi hizmet verebilmek için ilk defa bu yıl yeni görev alacak elemanlarımızı Mekke ve Medine'de eğitim seminerine aldık. Kitaplardan okuduklarını yerlerinde görerek bizzat tatbik etmek suretiyle göreve hazır hale geldiler." dedi.

Hac görevini yerine getiren hacı adaylarına rehberlik yapmak ve hac farizasını eksiksiz yerine getirebilmeleri için Diyanet her yıl belirli oranda personelini hac görevlisi olarak kutsal beldelere götürüyor. 35-45 kişiden oluşan her gruba bir din görevlisi, 5-6 gruptan oluşan kafilenin başına da bir kafile başkanı tayin ediliyor. Yazılı ve sözlü sınavlarla seçilen bu görevliler, bağlı bulundukları müftülükler kanalıyla eğitime tabi tutuluyordu. Türkiye'de teorik olarak maketler üzerinde verilen eğitimlerin, ilk defa görev alanlar açısından yeterli olmadığını gören Diyanet, bu yıl farklı bir uygulamaya gitti. İlk defa hacda görev alacak 6 uçak dolusu görevliyi 6 gün boyunca Mekke ve Medine'de eğitim seminerine aldı. Görevliler kitaplardan okudukları bilgileri bizzat yerinde tatbik ederek önümüzdeki hac sezonuna hazırlanmış oldu. Tecrübesiz görevlilerle hacca gidildiğinde birtakım olumsuzluklar yaşadıklarını dile getiren Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy, görevlilerinin mukaddes mekanları hacılarla birlikte görmelerinin yaptıkları görev açısından dezavantaj oluşturduğunu söyledi. "İlk defa karşılaştıkları kutsal mekanların heyecanına kapılan görevlilerimiz bir de yoğunluğun etkisiyle sorumlu oldukları grupları adına bir şok oluşturuyordu." diyen Ersoy, "Geçmiş yıllarda yaşadığımız bu sıkıntıyı değerlendirerek ilk kez görev alacak elemanlarımızı görev yapacakları yerlerde seminere aldık." dedi.

Bu eğitimin iki yönden önem taşıdığını ifade eden Ersoy, "Birincisi görev yapacakları yerleri tanıma imkanı buldular. Tavaf, say ve ziyaret mekanlarını, hacıların ikamet edeceği mekanları, binaları ve semtleri öğrendiler. Yine ayniyat, ulaşım ve irşat hizmetlerindeki görevlilerimiz hizmet verecekleri alanları önceden tanıma imkanı buldu." şeklinde konuştu. Ersoy hacda verilen eğitim seminerinin önemini şöyle dile getirdi: "Arkadaşlarımız Harem, Safa-Merve, şeytan taşlama gibi her şeyi kitaptan okuyor en iyi ihtimalle maketler üzerinde tatbikat ediyordu. Şimdi ise okudukları bilgileri bizzat yerinde uyguladılar. Arkadaşların izlenimi şu oldu: 'Biz okuduklarımızla yetinip buraları görmemiş olsaydık halimiz nice olurdu.' diyerek memnuniyetlerini dile getirdi."

Bu yıl ilk hac kafilesi 30 Ekim'de Türkiye'den kutsal topraklara uçacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber