Emekli maaşına haciz yasadışı itiraz eden bunu kaldırtabilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de halen 40 binden fazla emeklinin aylıklarından haciz kesintisi yapılıyor. Ancak emekli aylığına haczin yasal açıdan sorunlu olduğu ortaya çıktı. Mahkemelere itiraz eden emekliler, aylıklarının üzerindeki hacizleri kaldırtabiliyor.

Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Davut Eker, borçları ya da kefillik gibi işlemler sebebiyle maaşına haciz konulan emeklilere önemli bir uyarıda bulundu. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişi de olan Eker, icra müdürlüklerinin yasalarda açıkça belirtilmemesine rağmen emekli aylıklarında haciz işlemi uyguladığına dikkat çekti. Eker'in verdiği bilgiye göre SSK'lıları ilgilendiren 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda ve Bağ-Kur'luları ilgilendiren 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ile Diğer Bağımsız Çalışanlar Sigortalar Kurumu Kanunu'nda sigorta yardımlarının haczedilemeyeceğine ilişkin hükümler bulunuyor. Ayrıca bu sene 5754 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle de Emekli Sandığı aylıklarının haczedilemeyeceğine ilişkin hüküm getirildi.

Sosyal güvenlik uzmanı Eker, yasalardaki bu hükümlere rağmen 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu gereğince sosyal güvenlik yardımlarına (emekli aylıkları) haciz işleminin yapıldığını, buna da Yargıtay kararlarının gerekçe gösterildiğini aktardı. Davut Eker, "Sigortalılara veya bunların hak sahiplerine bağlanan aylıklar ve yardımlar üzerine haciz konulamaz. Ancak malullük, yaşlılık, ölüm aylıkları ile iş kazası ve meslek hastalıklarından bağlanan gelirler ya da analık, hastalık sigorta kollarından yapılacak yardımlar ise sadece nafaka borçları için haczedilebilir." dedi. Eker, mahkemelere itiraz edilmesi halinde emekli aylıkları üzerine konulan haczin kaldırılabildiği bilgisini verdi. Bu arada, SSK emeklilerinden Alaaddin Sevim, İbrahim Dalkılıç ve Hayrettin Özbey, itiraz ederek maaşlarındaki haciz kesintisini kaldırttı. Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Davut Eker, emekli aylıklarına icra sorununu tümden ortadan kaldırabilmek için şu tavsiyede bulundu: "Sosyal güvenlik yasalarında amaçlanan sonucu oluşturmak için 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 85. maddesine bir fıkra eklenmeli. Fıkrada, sosyal güvenlik yardımlarına yönelik haciz işlemi talepleri karşısında icra memurlarınca re'sen işlem yapılacağı, bu yöndeki taleplerin nazara alınmayacağına dair hüküm konulmalıdır."

Cahit Kılıç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber