Okullarda yeni haraç dönemi

Haber Giriş : 03 Kasım 2004 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde okullarda; yakıt, temizlik ve bakım giderleri adı altında velilerden adeta haraç toplanmaya başlandı. Tüketici Hakları Merkezi Başkanı Ömer Keser uyarıyor..

Son günlerde okullarda; yakıt, temizlik ve bakım giderleri adı altında velilerden öğrenci başına 10 ila 50 milyon arasında zorunlu bağış istendiğini belirten Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer KESER, ?Tüm öğrenci velilerini Anayasa'ya ve yasalara aykırı olarak istenen zorunlu bağışı vermemeye çağırıyoruz? dedi.

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer KESER'in konuyla ilgili açıklaması şöyle:.

Her kayıt döneminde öğrenci velilerinin adeta kabusu haline gelen ?kayıt parası? adı altındaki ?zorunlu bağış?, bu yılda çok sayıda yurttaşımızın mağdur olmasına yol açmıştır. Okul Aile Birliği, Okul İdaresi ve veliler arasında adeta alış-veriş pazarlığını andıran zorunlu bağış kabusu karşısında yöneticilerin ?tavşana kaç, tazıya tut? anlayışı ise, yaşanan olayları içinden çıkılmaz bir hale sokmuştur. Çıkış yolu bulamayan veliler çareyi, önceden belirlenen miktarları banka hesap numaralarına yatırarak kayıt yaptırmakta bulmuştur.

Derneğimiz Şikayet Komitesine son günlerde okullarda; yakıt, temizlik, bakım ve diğer giderler adı altında velilerden öğrenci başına 10 ila 50 milyon arasında zorunlu bağış istendiği yolunda çok sayıda şikayet ulaşmaktadır.

Tahsisat eksikliği karşısında büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden okul idareleri, temizlik ve bakım gibi olmazsa olmaz giderlerin ancak toplanacak bu paralar ile karşılanabileceğini ifade etmekte, öğrencilerin temiz ve sağlıklı bir ortamda öğrenim görebilmeleri için bu bağışlara ihtiyaç duyduklarını ileri sürmektedirler.

Sivil toplum örgütleri ve yöneticilerin tüm ikazlarına rağmen eğitim-öğretim yılı başında kayıtlar sırasında da aynı mazeretleri sarf ederek zorunlu bağış toplayan okul idareleri, ödeneklerin ve toplanan milyarlarca liranın nasıl harcandığı hususunda velileri bilgilendirme gereği duymadan yeni yöntemler geliştirerek velileri zor durumda bırakmaya devam etmektedir.

Tekrar hatırlatıyoruz; bağış; gönül rızası ile verilmelidir. Aksi ?zorunlu bağıştır? Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 42'de; ?İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır? ibaresi yer almaktadır.

Ödenek yokluğu veya azlığı nedeniyle sınıf sınıf dolaşarak baskı yapan okul idarecileri, öğrencilerin, velilerin hatta eğitim camiasının psikolojilerini bozmaktadır. Anayasa'da belirtildiği üzere eğer varsa eksiklik devlet tarafından karşılanmalıdır.

Tüm öğrenci velilerini Anayasa'ya ve yasalara aykırı olan zorunlu bağışı vermemeye, bilinçli olmaya, zorlama ve tehdit yoluna giden okul idarecilerini Savcılıklara şikayet etmeye çağırıyoruz.

Şikayetleriniz için:

www.tuketicimerkezi.org / [email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber