SGK: KEY'de hak kaybı söz konusu değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ile ilgili itirazlar halinde bunların tespitinin çok kolay olduğunu belirterek, "Bir hak kaybı söz konusu değildir" dedi.

Ulaş, KEY hesaplarının hak sahiplerine ödenmesi konusu gündeme geldiğinde devredilen SSK'ya ait KEY bildirimleri ve tahsis edilen tutarlara ilişkin veri girişlerinin yoğun bir çalışmayla tamamlanarak, tasfiye halindeki Emlak Bankası'na bildirildiğini söyledi. Ulaş, daha sonra diğer kurumlardan gelen verilerle listelerin tamamlanarak Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na intikal ettirildiğini ve listelerin aynı zamanda Resmi Gazete'de yayımlandığını anlattı.

Listelere yönelik 3 aylık itiraz süresi bulunduğunu belirten Ulaş, SGK il müdürlüklerinde itirazların değerlendirildiğini ve gerekli işlemlerin yapıldığını kaydetti.

Ulaş, kurum olarak, gelen itirazları kayıtlarla karşılaştırdıklarını ve hak sahibi olduğu tespit edilen ya da durumunda bir farklılık belirlenenlerle ilgili gerekli işlemleri yaptıklarını belirtti.

İbrahim Ulaş, listede hiç yer almayan birisinin ibraz ettiği belgeler ya da kayıtlardan hak sahibi olduğunun belirlenmesi halinde ödeme için bildirimlerde bulunulduğunu, basit birtakım eksiklerin ise anında düzeltilerek hak sahiplerine geri dönüşün sağlandığını söyledi.

KEY ödemelerinde hak sahipliğinin doğması için işverenin bu konuda kuruma bildirim yapmış ve ödemesi gereken tutarları ödemiş olması gerektiğini vurgulayan Ulaş, Emlak Bankası'nın KEY'in tasfiyesinde bildirim ve ödeme şartlarının yerine getirilip getirilmediğine baktığını ifade etti.

Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Celal Tozan ise "SGK'nın tutması gereken kayıtlardan kaynaklardan sıkıntının hak sahiplerine çıkarılmaması gerektiğini" söyledi.

KEY ile ilgili uygulamanın takibi, kayıtların tutulması ve saklanması konusundaki sorumluluğun SGK'da olduğunu savunan Tozan, bu nedenle kurumun mağduriyetleri engelleyecek bir formül uygulaması gerektiğini dile getirdi.

Tozan, bunun için kamuda çalışanlara ilgili dönemdeki ücretleri üzerinden yapılacak hesaplama doğrultusunda başka hiçbir kayıt istenmeden KEY ödemesi yapılması gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber