Bakanlıktan gıda rehberi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 18:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tarım Bakanlığı'ndan et, süt ve sebze alırken nelere dikkat etmeli, nasıl saklamalı broşürü hazırladı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Kalkınma Vakfınca vatandaşlara dağıtılmak üzere hazırlanan broşürde, doğru gıda alışverişinin püf noktaları anlatılıyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Çevre ve Orman Bakanlığı Stratejik Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesince ortaklaşa başlatılan AB destekli Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi, meyvelerini vermeye başladı.

AB hibesi destekli 57 bin 630 avroluk proje kapsamında yapılan çalışmalar arasında, tüketicilerin bilgilendirilmesi için, Tarımsal Kalkınma Vakfı Konya Temsilciliğince bastırılan broşürler de yer alıyor. Konya'da vatandaşlara dağıtılmaya başlanan "Doğru Alışveriş" konulu broşürde, bilinçli gıda tüketicisinin; gıda satın alırken, ondan azami derecede yarar sağlamayı hedefleyen, planlı ve belgeli alışveriş yapan, alışverişte kalite standardı yüksek, sağlıklı, güvenli ve çevreci ürünü seçen kişi olduğu belirtiliyor.

Gıda alışverişinin hijyen kurallarına dikkat edilen, personelin maske, bone, eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullandığı yerlerden alınması istenen broşürde, alışveriş listesi hazırlanarak alışverişe çıkılması gerektiği, bu listenin kişiyi gereksiz alışveriş yapmaktan kurtaracağı gibi zaman da kazandıracağı vurgulanıyor.

Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulunduğu ifade edelen broşürde, etiketin "içindekiler" bölümünün incelenmesi, ürünün üzerinde üretim veya ithalat izni olup olamadığına, son tüketim tarihine dikkat edilmesi isteniyor.

Broşürde, dondurulmuş gıdalarda soğuk zincirin korunmasının önemi hatırlatılarak, "Dondurulmuş gıdalar, alışverişin en sonunda alınmalı ve en kısa sürede eve ulaştırılarak derin dondurucuya konulmalıdır" deniliyor.

AÇIKTA SÜT ALINMAMALI, YUMURTALAR DOLABA YIKANMADAN KONMALI

Yaş sebze meyve hariç, hiç bir gıdanın, açıkta muhafazasız şekilde satılması durumunda alınmaması gerektiği belirtilen broşürde, şunlar kaydediliyor:

"Taze balık dışında hiç bir et ve et ürünü açıkta satın alınmamalıdır. Satın alınacak kırmızı etin dış yüzey rengi parlak kiraz kırmızısı olmalıdır. Sucuk alırken, kılıf dışına yağ ve su bırakılmamış olması, kılıf içeresinde hava kabarcıklarının bulunmamasına dikkat edilmeli. Açıkta satılan sütler kesinlikle alınmamalıdır. Ambalajlı sütler açıldıktan tüketilene kadar mutlaka buzdolabında saklanmalı, çiğ sütler oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Peynir salamura suyu berrak görünüşte olmalı ve sünmemelidir. Yumurtalar buzdolabına yıkanmadan yerleştirilmeli, pişirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber