Türk Telekom grevi kitap oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Haber-İş Sendikası, Türk Telekom tarihinde bir ilk olan, geçen yıl 16 Ekimde başlayıp 44 gün süren ve yaklaşık 25 bin Türk Telekom çalışanının katıldığı grevi, kitap ve CD haline getirdi.

Türk Telekom'un özelleştirilmesi aşamasındaki tartışmalar, Türkiye Haber-İş Sendikası'nın özelleştirmeye karşı verdiği mücadele, özelleştirme sonrası yaklaşımları, grev öncesi sendika işveren ilişkileri, toplu iş sözleşmesi süreci, grev kararı ve uygulaması, grev süresince yaşananlar, işverenin, hükümetin, siyasilerin, yazılı ve görsel basının tutumunun ele alındığı ?Türk Telekom Grevi? isimli kitap, 304 sayfadan oluşuyor.

Beş ana bölümün yer aldığı kitabın birinci bölümünde, Türk Telekom ve Türkiye Haber-İş Sendikası hakkındaki bilgiler, özelleştirme çalışmaları ve sendikanın bu konudaki mücadelesi, 7. Dönem toplu iş sözleşmesi hazırlıkları, müzakerelerde yaşanılan olaylar ve greve nasıl gelindiği anlatılıyor. Kitabın devamında 44 gün süren grev süresince, sendikanın ve işçilerin süreçte yaşadığı sorunlar ele alınıyor. Ayrıca, grevde emek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, siyaset dünyasının, üniversitelerin ve basının tutumu ayrıntılı bir şekilde değerlendiriliyor.

Kitabın ikinci bölümünde, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlangıcından sonuna kadar yaşanan önemli olaylar günlük olarak işleniyor. Üçüncü bölümde, olaylara tanıklık yapan, yaşayan ve bunu ifade eden sendikacı, siyasetçi, gazeteci, bilim adamı, sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin yorumlarına yer veriliyor. Dördüncü bölümde, grev döneminde yazılı basında yer alan ve sendikanın haber arşivinden derlenen gazete kupürleri veriliyor. Kitabın beşinci ve son bölümünde de grevdeki işçilerin grev günleri anılarından oluşan bir resim albümü bulunuyor.

?ÇALIŞANLARA YOL GÖSTERİCİ REHBER OLACAK?

Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, Türk Telekom grevinin, gerek greve katılım sayısı, gerekse süre açısından uzun yıllardır Türkiye'de görülmeyen çapta bir grev olduğunu dile getirdi. Söz konusu grevin bir diğer önemli yanının ise 2821 sayılı Sendikalar ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu çıktıktan sonra yaşanması nedeniyle bu kanunlardaki aksaklıkların ortaya çıkmasını sağlaması olduğunu ifade eden Akcan, grev ile birlikte bu yasaların uygulamalarında bir çok problemin olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Akcan, bu yasaların uygulamada eksikliklerinin ortaya çıkmasının çalışma hayatı ve sendikalar açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, bütün bu süreçleri kamuoyuyla paylaşmak ve bundan sonra çalışma hayatında yaşanacak bu tür grevlerde çalışanlara yol gösterici bir rehber olması amacıyla kitabı hazırladıklarını ifade etti. Akcan, ?Bu kitap, Türk Telekom işçilerinin özelleştirme sonrası verdikleri sendikal mücadelenin Türk işçi tarihine not düşülmesi bakımından son derece önemlidir? dedi.

Çalışma hayatına ilişkin yasalarda yeni bir düzenlemenin gündemde olduğunu hatırlatan Akcan, kitabın bu kapsamda ışık tutabileceğini söyledi. Akcan, ?Türk Telekom Grevi? kitabının bütün ilgili taraflarca doğru bir şekilde değerlendirilmesini ve 2009 yılında başlayacak olan 8. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerine olumlu katkı sağlamasını beklediklerini dile getirdi.

?KİTAP, TAMAMEN TARAFSIZ BİR GÖZLE HAZIRLANDI?

Grevin uygulandığı tarihte Türkiye'nin içinde bulunduğu şartların çok farklı olduğunu ifade eden Akcan, şunları kaydetti:

?Türkiye'nin gerek ekonomik, gerek siyasi, gerekse güvenlik açısından gündeminin farklılaşmaya başladığı bir dönemdi. Ekonomik yönden insanların yıllardan beri borç batağı içerisine sürüklendiği bir ortamda, insanları 44 gün greve yöneltme hakikaten güç bir şeydi. İşte burada grev, birlikteliğin, kararlılığın, azmin bir göstergesi, tüm zor şartlar altında inanmışlığın sendikal birlikteliğin gözler önüne serildiği bir ortam oldu. Bunun bizden sonraki nesillere aktarılması da çok önemliydi. Grevi, kitap haline getirdik. Bir anlamda bundan sonraki nesillere rehber kitap olacak.

Bizim yaşadığımız sıkıntıları bundan sonra grev uygulama kararını uygulamaya koyanlar çekmeyecekler.?

Ali Akcan, 30 bin adet bastırılacak kitabın tüm üyeleri ve kütüphane ve üniversitelere göndereceklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber