CHP'li Kılıçdaroğlu'ndan Genelkurmaya cevap

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay ile hükümet arasında sıcak bir ilişki olduğunu söyleyerek Genelkurmay'ın tepkisini çeken CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu iddialarının arkasında durdu.

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Kemal Kılıçdaroğlu, dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorusu üzerine, YAŞ'ta ihraç yaşanmamasıyla ilgili samimi düşüncelerini ifade ettiğini söyledi. Dünkü sözleri üzerine Genelkurmay'ın bir açıklama yaparak, "Bilinmelidir ki YAŞ'ın ihraç kararları, bazı kesimleri mutlu veya mutsuz etme amacına yönelik değildir" dediğini hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamasında, birilerinin mutlu veya mutsuz olmasına hiç değinmediğini ifade etti.


CHP'nin araba iddiasına Genelkurmay'dan sert yanıt

Genelkurmay'ın, açıklamasında, "Hukuki yeterlilik ve dayanaklar açısından, ayırma kararına esas teşkil eden tutum ve davranışların tespiti ile ilgili inceleme ve araştırmalar çoğunlukla uzun süre alabilmektedir" denildiğini dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Şimdi yurttaşlarımızın aklına gelen şu soruları soruyorum: "YAŞ kararları gündemine gelmesi beklenen, ancak inceleme ve araştırması tamamlanmayan dosya sayısı kaçtır ? Bugüne kadar ihraç kararı çıkmayan kaç YAŞ toplantısı olmuştur ?" diye sordu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay açıklamasında, kendisinin hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanmadan YAŞ kararlarına ve TSK'ya mesnetsiz suçlamalarda bulunmakla suçlandığını belirterek, YAŞ kararlarında ihraç olmadığının bilindiğini, Genelkurmay'ın bu yöndeki haberleri yalanlamadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "YAŞ ile ilgili bu kadar bilgi ve belge varken, hiçbir somut bilgiye sahip olmama iddiası tümüyle havada kalmaktadır" dedi.

Genelkurmay açıklamasının araç alımına ilişkin bölümünde, "Sayın Genelkurmay Başkanı için anormal bir fiyatla araç satın alındığı şeklindeki sözleri mesnetsiz olduğu kadar ibret teşkil etme özelliği de taşımaktadır" denildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Açıklamam için hem mesnetsiz denilmesi, hem de ithal bir aracın satın alındığının kabulü tam bir çelişkidir. Yine söz konusu açıklamada deniliyor ki, 'Söz konusu araç kişisel bir araç değildir ve devlet malı olması nedeniyle herhangi bir gümrük ödenmeksizin alınmıştır. Satın alma işlemi tamamen devletin yasal mevzuatı ve yerleşik kurallarına uygun olarak yapılmıştır.' Bu değerlendirmenin niçin yapılmış olduğunu anlamış değilim. Çünkü ne ben, ne de bir başkası Sayın Büyükanıt'a bir araç hediye edildiğini iddia etmiş değiliz. Şimdi açık ve net olarak soruyoruz: Açıklamada, 'Meslek yaşamı boyunca terör örgütlerini hedefi haline gelen ve 4 kez suikast teşebbüsüne maruz kalan' denilerek, Sayın Genelkurmay Başkanı'na böyle bir aracın alınmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Acaba, terörle mücadele edip emekli olan diğer Genelkurmay Başkanları için de '0 kilometre' yeni bir zırhlı araç ithal edildi mi ? Yeni ithal edilen aracın kaç lira bedelle ithal edildiğinin, alınmayan gümrük vergisi ve diğer vergilerin tutarı ile arabanın markası kamuoyuna açıklanacak mıdır ?"

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bir açıklama yaparak, zırhlı araç alımıyla ilgili iddianın bir iftira olduğunu söylediğini hatırlattı. Açıklamasından Cumhurbaşkanı Gül'ün ne kendisinin açıklamasını, ne de Genelkurmay'dan yapılan açıklamayı anlamadığının anlaşıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bir araç alındığı kesindir, bu aracın ithal edildiği kesindir. Bu aracın diğer araçlara göre özel bir araç olduğu da kesindir. Bu aracın Büyükanıt için alındığı da kesindir. Bu aracın bedelinin yüksek olduğu da kesindir. Peki, Sayın cumhurbaşkanının, 'Emekli olan bir Genelkurmay Başkanı'na olağanüstü boyutlara ulaşan bir fiyatla özel bir araç alındığı iddiası iftiradır' açıklaması, neyin açıklamasıdır? Sayın Cumhurbaşkanı hangi içgüdü ile bu açıklamayı yapmıştır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 'Devlet kurumları arasındaki iyi ilişkilerden' bahsettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'na sormak istiyorum. YAŞ kararlarına muhalefet şerhi verirken, devlet kurumları arasındaki iyi ilişkiler niçin aklınıza gelmedi? CHP, cumhuriyetin kurumları ile hiçbir zaman karşı karşıya gelmemiştir. Ama bu kurumdakilerin söz ve eylemleri ile tutarlılığına büyük önem vermiştir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber