Sağlık Bakanlığı'nda 'bebek ölümleri' alarmı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Zekai Tahir Burak Doğum Hastanesi'nde son bir ay içinde 49 bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı'nda 'kırmızı alarm' ilan edildi.

Bakanlık, bebek ve çocuk ölümlerini 'kabul edilebilir' seviyelere çekmek için, 'Bebek ve Çocuk İzlem Protokolü' hazırladı. Protokole göre, yakın takibe alınacak her bebek 0-59 ay arası dönemde en az 17 kez izlenecek. Bakanlık, protokolün 'eksiksiz' uygulanması için tüm sağlık yöneticilerini uyardı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, bebek ve çocuk ölümlerinin Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği makul seviyelere indirilmesi amacıyla hazırlanan 'Bebek ve Çocuk İzlem Protokolü' hakkında bir genelge yayınladı. Gümrükçüoğlu, söz konusu genelgede, doğumdan itibaren bebeklik ve çocukluk dönemi boyunca geçen sürede sağlık hizmetlerine erişilebilirlik, sağlık hizmetlerinden faydalanma, bu hizmetlerin kalitesi ve hizmet sunumunda aynı ölçütlere uyulmasının bebek ve çocuk ölümlerini önleme, bebekleri yaşatma ve sağlıklı gelişimlerini sağlamadaki önemine dikkati çekti.

Bebek ve Çocuk İzlem Protokolleri'nin, bebeğe doğum sonrası bakımla başlayan, bebeğin büyümesi ve gelişimindeki önemli basamaklarda en uygun yaklaşımı sağlayacak olan hizmetlerin verilmesinde kullanılacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Böylelikle bebek ölümlerinin önlenmesi, sağlık sorunlarının yarattığı diğer olumsuzlukların zamanında giderilmesine yönelik bütüncül bir yaklaşım sağlanır. WHO ve diğer ilgili uluslararası kaynaklardan yararlanılarak, bebeklere standart bir hizmetin sunumu için Bakanlığımızca Bebek ve Çocuk İzlem Protokolü geliştirilmiştir" dedi.

Müsteşar Gümrükçüoğlu, bu protokole göre tüm bebeklerin tespit edileceğini ve protokol basamakları kullanılarak değerlendirileceğini vurgulayarak, genelgede hastane yöneticilerine şu uyarılarda bulundu:

"Bebek ve Çocuk İzlem Protokolünde belirtilen muayene ve tetkikler 0-59 ay arası dönemlerde en az 17 izlem olarak sunulacaktır. Sağlık personeli tarafından herhangi bir risk tespit edilmesi halinde izlem planı ve sayısı yeniden belirlenecektir. Ayrıca kişinin talep etmesi halinde de daha fazla izlem yapılacaktır. İzlem sırasında daha üst basamağı ilgilendirdiği düşünülen bir problem tespit edildiğinde sevk sistemi derhal işletilmelidir. Yukarıdaki hususların ekte yer alan protokol uyarınca ilinizdeki tüm

sağlık kuruluşlarına ve tüm sağlık personeline tebliğ edilerek uygulamaya konulması, izlem protokolleri konusunda hizmet içi eğitimlerin gerçekleştirilmesi konusunda ilgililere emirlerinizi önemle rica ederim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber