İhraç kararlarına köşk onayı şart değil

Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısından ihraç kararı çıkmaması üzerine başlayan tartışmaların aslında yasal mevzuatta dayanağı bulunmuyor. Çünkü mevzuatta YAŞ kararlarının Cumhurbaşkanı onayına sunulması zorunluluğu bulunmuyor.

-Askeri hukuk uzmanlarının verdiği bilgiye göre; "başkomutan" oldukları için, atamalarla birlikte Yüksek Askeri Şura'nın diğer kararları da bugüne kadar Cumhurbaşkanlarına ?nezaketen' sunuldu. Cumhurbaşkanları aslında yalnızca atamalara onay verdiler, ancak bu sırada önlerine sunulan ?ordudan ihraç' kararlarını da kanunen zorunluluk bulunmamasına rağmen imzaladılar

- Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) hafta başında açıklanan kararlarının ardından, TSK'dan hiçbir personelin ihraç edilmemesine yönelik tartışmalar sürerken, bu tartışmaların yasal mevzuatta dayanağının olmadığı ortaya çıktı. Mevzuatta YAŞ kararlarının Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması zorunluluğu bulunmuyor. Ancak kararlar kamuoyuna açıklanmadan önce, Cumhurbaşkanı'nın aynı zamanda ?Başkomutan' olması nedeniyle, ?nezaketen' sunuluyor.

Bilindiği gibi Yüksek Askeri Şura kararları toplantıların sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanın onayına sunuluyor. Son günlerin moda tartışması olan ordudan ihraç edilen personele ilişkin kararlar önüne geldiğinde, ?Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tavrı ne olacak?? sorusuyla ilgili tartışmaların yanıtı da burada yatıyor.

Anayasa'ya göre; Cumhurbaşkanı'nın görevleri arasında "Yüksek Askeri Şura Kararlarını onaylamak" bulunmuyor. 1612 sayılı Yüksek Askeri Şuranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da da bu yönde bir düzenleme yok. 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, personel atamalarının ve terfilerin Cumhurbaşkanı onayına sunulmasını düzenliyor.

YAŞ'ın TSK'dan ihraç kararları ile atama kararları aslında birbirinden bağımsız olarak düzenleniyor. Askeri hukuk uzmanlarının verdiği bilgiye göre; ?başkomutan' olduğu için, atamalarla birlikte Yüksek Askeri Şura'nın diğer kararları da bugüne kadar Cumhurbaşkanlarına ?nezaketen' sunuldu. Cumhurbaşkanları aslında yalnızca atamalara onay verdiler, ancak bu sırada önlerine sunulan "ordudan ihraç" kararlarını da kanunen zorunluluk bulunmamasına rağmen imzaladılar.

Yani mevzuatta YAŞ kararlarının Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması zorunluluğu bulunmuyor. Ancak aynı zamanda "Başkomutan" olması nedeniyle, kararlar kamuoyuna açıklanmadan önce "nezaketen" Cumhurbaşkanına da sunuluyor. Cumhurbaşkanının mevzuattan kaynaklanan tek görevi ise Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının atama kararnamelerinin onaylanması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber