'Şehir içi görüşmeler rekabete açılırsa telefon faturası yüzde 20 indirimli olur'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kamu kurumlarının telefon hizmetini sadece Türk Telekom'dan alması ve şehir içi görüşmelerin diğer özel şirketlere açılmaması haksız rekabet suçlamalarını gündeme getiriyor.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği, Kamu İhale Tebliği'nin iptalini isterken şehir içi telefon hizmetini Avrupa Birliği'nde olduğu gibi bütün oyuncuların sunması gerektiğini belirtiyor. Ankara Bilişim Muhabirleri Topluluğu ile bir araya gelen derneğin başkanı Yusuf Ata Arıak, bunun sağlanması halinde telefon faturalarının yüzde 20'ye yakın azalacağını öne sürdü.

Şehir içindeki konuşma trafiğinin yaklaşık 2,5 milyar YTL olduğuna dikkati çeken Arıak, yönetmelik çıkarsa, söz konusu pastadan uzak mesafe telefon hizmeti (UMTH) veren şirketlerin de payını alacağını dile getirdi. Şehir içinin rekabete açılması durumunda Türk Telekom'un gelirlerinde büyük bir düşme yaşanmayacağını savunan Telkoder Başkanı, şu örneği verdi: "Uzak mesafe telefon hizmeti veren şirketler 250 milyon dolarlık ciro yapabilmek için Türk Telekom'a 200 milyon dolar ödemek zorunda kalacaklar. Bu durumda kimsenin kaybı olmayacak. En büyük kazancı vatandaş sağlayacak." Telefon hizmetinin sadece Türk Telekom'dan alınmasını öngören Kamu İhale Tebliği'nin iptalini isteyen Arıak, iptal için Danıştay'a başvurduklarını dile getirdi. Tebliğin iptal edilmesi halinde, belediyeler dahil, kamu kurum ve kuruluşlarının telefon hizmetlerinin ihale yoluyla yapılmasının önünün açılacağına dikkat çeken Arıak, bu şekilde, yaşanacak rekabet ortamında kamu kurum ve kuruluşlarının alacağı telefon hizmetinin daha ucuza geleceğini savunuyor. Serbestleşmenin, bu tebliğin iptalini gerektirdiğine vurgu yapan dernek başkanı, şunları aktardı: "Tebliğ, telefon hizmetinin tekel niteliğindeki Türk Telekom'dan alınmasını öngörüyor. 4 yıl önce, Türk Telekom'un tekeli sona erdi. Ancak, tebliğ, ihale hizmetinin Telekom'dan alınmasını öngörüyor. Zaten yakında şehir içinde tekel kalkacak. Böylece, kuruluşların telefon hizmetine ödeyecekleri para da azalacak."

Şehirlerarası görüşme tarifesi*

Türk Telekom**: 10,6

Turk.net (1095): 6,7

Koçnet (1056): 8,1

Millenicom (1045): 7

Superonline (1099): 6,8

(*) Yeni kuruş

(**) Konuşkanhat, sabithat ve şirkethat

Selim Kuvel, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber