MSB, yolsuzluğa karşı ?ihbar hattı' oluşturdu

Haber Giriş : 05 Kasım 2004 05:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Alo İhbar ve Şikayet' hattına gelecek olan tüm bilgiler incelenecek. İhbarlar yazılı olarak da yapılabilecek. Genelkurmay Başkanlığı daha önce yazılı açıklama yaparak yolsuzlukluklara karşı herkesin duyarlı olmasını istemişti.

Milli Savunma Bakanlığı, son zamanlarda gündeme gelen savunma ihalelerindeki yolsuzluklara karşı ?Alo İhbar ve Şikayet? hattı oluşturdu. Bakanlık yolsuzlukla mücadele kapsamında ihbar hattından gelecek tüm bilgileri değerlendirecek. Buna göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin çeşitli birimlerindeki yapım, hizmet alım ve tedarik faaliyetlerinin ihale ve işlemlerinde mevcut yasal mevzuata uygun olmayan şekilde icra edildiğine dair bilgisi olanlar MSB'ye başvurabilecek. Söz konusu şikayetler için Alo İhbar ve Şikayet hattı adı altında "0 312 4251154" numaralı telefon tahsis edildi. Şikayetler MSB'nin 0 312 425 11 50 numaralı faksına da yapılabileceği gibi yazılı olarak da yapılabilecek. Yazılı şikayetlerin "Millî Savunma Bakanlığı Teftiş Dairesi Başkanlığı 06100 Bakanlıklar / Ankara" adresine gönderilmesi gerekiyor.

Genelkurmay Başkanlığı da iki yıl önce bir yazılı açıklama yaparak TSK'nın bilgisi dışında ve onun adını kullanarak iş takip edenlere itibar edilmemesini istemişti. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada; TSK mensubu, emeklisi olduğunu beyan eden ve TSK adına hareket ettiğini belirten bazı kişilerin iş takibi yaptıklarının, sosyal, ekonomik ve siyasi alanlardaki kişi ve kurumları etkilemeye çalıştıklarının çeşitli kanallardan kendilerine intikal etmekte olduğuna dikkat çekilmişti. TSK adına konuşmaya ve açıklama yapmaya yetkili makamların, bizzat Genelkurmay başkanı, 2. başkanı, genel sekreteri ve kuvvetleri adına kuvvet komutanları olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: "TSK'nın bilgisi dışında, onun adını kullanarak, açık kimlik bildirerek veya bildirmeyerek iş takip edenlere, komutanların adını kullanarak siyasi yorum yapanlara, telkinde bulunanlara asla itibar edilmemelidir."

Şikayet için ise Genelkurmay Başkanlığı'nın '0 312 402 11 05' veya '0 312 402 12 40' numaralı telefonları ile '0 312 419 99 21' numaralı faksına veya [email protected]' adresine e-mail yoluyla başvurabilecekleri belirtilmişti. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da, 8 Ocak 2002'de Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi'nin (SAREM) açılış töreninde yolsuzluklarla ilgili sert bir çıkış yapmıştı. Söz konusu konuşmasında Türkiye'de mutlaka yolsuzluğun kökünün kazınması gerektiğini belirten Kıvrıkoğlu, "Aksi takdirde Türkiye'nin ayakları üzerinde durması mümkün değil." uyarısını yapmıştı. Kıvrıkoğlu'nun, 23 Nisan 2001' deki Meclis resepsiyonunda dile getirdiği "Hortumlamalar olmasaydı, kriz olmazdı." şeklindeki sözleri de uzun süre konuşulmuştu.

Savunma sanayii uzmanı Aydın Çetiner, savunma ihalelerinde yolsuzlukların ihbarlar aracılığıyla önlenmesinin kolay olmadığına dikkat çekerek, esas büyük yolsuzlukları yurtdışındaki dev savunma firmalarının yaptığına dikkat çekiyor. İhtiyaçların büyük kısmının karşılandığı yurtdışı ihalelerine dikkat çeken Çetiner, "Asıl ihtiyaçlar daha çok yurtdışından karşılandığından Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkeler kendi sistemlerini Türkiye'ye satmak için başbakanlarını, bakanlarını devreye koyuyor. Kulis yaptırıyor. Esas soru işaretlerinin bulunması gereken ihaleler onlar değil mi?" şeklinde konuştu. Çetiner, büyük savunma projelerinde milyar dolarların konuşulduğunu ve Türkiye'nin, savunma sanayii konusundaki ihtiyaçlarının yüzde 80'ini yurtdışından ithal ettiğini söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber