'Kredi kartı harcamalarına dikkat:' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serdar Altınok, kredi kartı harcamalarının bir yılda yüzde 35 oranında artmasının anormal bir durum olduğunu, bilinçsizce borçlanıldığını söyledi.

Altınok, yaptığı açıklamada, şu anda Türkiye'de 31 milyon adedi visa-elektron olmak üzere 56 milyondan fazla banka kartı bulunduğunu kaydetti.

Kredi kartı borçlarının tehlikeli bir noktaya doğru gittiğini ifade eden Altınok, "risk düzeyini 10 üzerinden değerlendirirsek, 6'yı geçmiş durumdayız" dedi.

Prof. Dr. Altınok, şunları şöyledi:

"Ücretli kesimin gelir artışı, son 3-4 yıl içinde yıllık ortalama yüzde 8 olarak gerçekleşirken, kredi kartı harcamalarının bir yılda yüzde 35 oranında artması anormaldir, bilinçsizce borçlanılıyor. 16 Kasım 2007 itibariyle, toplam hane halkı borç yükü 91 milyar 670 milyon YTL'ye çıktı. Bugüne kadar ülkemizde bankalardaki yabancı sermaye oranı bu kadar fazla değildi, devlet, bankalara, 'gelin kredi kartını ödeyemeyen vatandaşla oturun, anlaşın' diyordu. Şimdi bankaların yaklaşık yüzde 40'ı yabancıların denetiminde, bu oran planlanan özelleştirmelerle daha da artacak. Eskiden olduğu gibi, 'kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere biraz anlayış gösterin' derseniz, yabancı banka, 'sizin gözyaşınızı silmek için gelmedim, para kazanmak için geldim' diyecek."

Altınok, bu nedenle kimsenin, önceki yıllarda olduğu gibi "kredi borcum yapılandırılır" ümidine kapılmaması gerektiğini, tek çarenin vatandaşın ayağını yorganına göre uzatması olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber