Kamu Sen: Maaşlarda, asgari geçim standardı oranında artış bekliyoruz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2008 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanları maaşlarında, hükümetten, asgari geçim standardı oranında bir artış beklediklerini söyledi. Akyıldız, KESK'in toplu görüşmelere katılmama talebine ise uymayacaklarını söyledi.

Enflasyonun tahmin edilen rakamdan çok daha yüksek olduğunu, bu durumun reel olarak memur maaşlarına yansımadığını ifade eden Akyıldız, "Toplu pazarlıkta hedefimiz, kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtaracak bir mutabakata imza atmak istiyoruz" dedi.

Akyıldız, 15 Ağustos'ta kamu çalışanlarının maaş zammı ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik hükümet ile sendikalar arasında yapılacak toplu pazarlık görüşmeleri öncesi, görüşlerini, düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı.

Yapılacak pazarlığın memur aileleri ile birlikte 12 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, "Bu sürecin dolaylı yansımaları da tüm halkımızı etkilemektedir. Toplu görüşmelerin tüm kamu görevlilerini, ailelerini ve milletimizi memnun edecek bir şekilde sonuçlanmasını temenni etmekteyiz" diye konştu.

Bu konudaki hazırlıklarını tamamladıkları belirten Akyıldız, taleplerinin, kamu görevlilerinin yıllardır süregelen sorunlarını çözecek mali, sosyal ve hukuki öneriler içerdiğini kaydetti. Akyıldız, yetkililerin toplu pazarlık masasına hak ettiği önemi vermesini isteklerini söyledi.

"ENFLASYON DAHA YÜKSEK"

Türkiye'nin özellikle enerji ve gıda fiyatlarının artması nedeniyle enflasyonun yükseldiğini hatırlatan Akyıldız, bunun, açıklanan rakamlardan çok daha yüksek olduğunu savundu. Akyıldız, şöyle dedi:

"Ülkemiz ekonomisi zor günler geçirmektedir. Son üç yıldır enflasyon, hedeflenen rakamları ikiye hatta üçe katlamakta, işsizlik artmakta, piyasalarda durgunluk yaşanmaktadır. Ortaya çıkan cari açık, özelleştirme gelirlerine, yüksek reel faiz nedeniyle ülkemize gelen sıcak paraya ve borçlanmaya dayalı olarak finanse edilmektedir. Gerçekleşen enflasyon rakamlarının, memur maaşlarına yapılan artış oranlarını geçmesi sonucunda, memur maaşları reel olarak değer kaybetmekte, memurlarımız ekonomideki olumsuzluktan en fazla etkilenen kesim olmaktadır."

"MAAŞLAR ASGARİ GEÇİM STANDARDINA ÇEKİLSİN"

Akyıldız, enflasyon hesaplanırken ölçü alınan kalemlerden 80'inin memurları ilgilendirdiğini, ortalama yaşam için gerekli olan bu ürünlerdeki fiyat artışının ise yıllık yüzde 25 olduğunu ileri sürdü. Oysa son 1 yıllık genel enflasyonun yüzde 12,06 olarak açıklandığını hatırlatan Akyıldız, "2007 toplu pazarlıklarında 2008 yılı enflasyonunun yüzde 4 olacağı tahmin edilmişti. Türkiye oysa yaptığımız enflasyon tahminini yüzde 12,4 olarak belirlemişti. Bugün gelinen noktada konfederasyonumuzun tespitlerinin ne denli gerçekçi olduğu görülmektedir. İçinde pinpon topu, bahçe hortumu, dikenli tel, havyar gibi maddelerin de bulunduğu 851 üründen oluşan enflasyon sepeti, memurun gerçek enflasyonunu yansıtmamaktadır" şeklinde konuştu.

Memur maaşı artışı için net bir rakam açıklamayan Akyıldız, mutlak asgari geçim standardı baz alınarak maaş artışlarının belirlenmesini istedi. Yapılacak maaş artışı konusunda net bir rakam vermeyen Akyıldız, hedeflerinin toplu pazarlıklarda, kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtaracak bir mutabakata imza atmak olduğunu vurguladı. Akyıldız, daha önce pazarlık masasında alınan kararların uygulanmadığını iddia etti. Akyıldız, şöyle konuştu:

"Yıllardır hedeflenen enflasyon aldatmacasıyla, memurlarımızı açlığa ve yoksulluğa mahkum eden yetkililerin, kamu çalışanlarının ekonomik sorunlarını çözecek ve 1 milyon kamu görevlisini açlık sınırından kurtaracak bir artış yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Artık, ekonomik büyümeden ve artan milli gelirden bir çalışan olarak hak ettiğimiz payı istiyoruz. Geçtiğimiz yıl toplu pazarlıklar esnasında, yetkililerin toplam 30 YTL ek zam getiren önerisi, Maliye Bakanlığı ilgili ve yetkilileri Uzlaştırma Kurulu sürecinde yok saymıştır. Yetkililer, toplu pazarlık masasının etkisini azaltabilmek amacıyla her türlü siyasi manevrayı yapmaktadır."

Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, KESK'in toplu görüşmelere katılmama talebine ise uymayacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber