GÜ Rektörü Ayhan: Yükseöğretim Kanunu değişmeli

Haber Giriş : 14 Ağustos 2008 13:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

-GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ AYHAN: ?YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU DEĞİŞMELİ?

-Ayhan, rektörlük seçimlerinde birinci olan Prof Dr. Kadri Yamaç'ın atanmamasına ilişkin olarak ise ?Benim nefsime ağır gelmişti, sanırım sayın Yamaç'ın nefsine de ağır gelmiştir. Ama üzülüyorum. Bana yapıldı kötü, ona yapıldı iyi diyemem. Üzülüyorum? dedi.

-Ayhan, 2000-2004 yıllarında rektörlük görevi yürüttüğü sırada üniversitenin yer sorunu için 400 dönümlük bir arazi satın aldıklarını belirterek, bu arazinin kat karşılığı satıldığını ifade etti. Ayhan, ?Bazı değişikler var ama onlarda yapılmaması yapılmasından daha yararlı olacak şeyler? dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun yetersiz kaldığını belirterek, yasanın Türk üniversitelerinin önünü açacak ve sanayi-üniversite işbirliğine izin verecek bir yapıda yeniden hazırlanması gerektiğini söyledi. Ayhan, 2000-2004 yıllarında rektörlük görevi yürüttüğü sırada üniversitenin yer sorunu için 400 dönümlük bir arazi satın aldıklarını belirterek, bu arazinin kat karşılığı satıldığını, ama bu arsayı yeniden geri alacağını bildirdi.

Gazi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Rıza Ayhan, düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Gazi Üniversitesi'nin temel felsefesine göre yönetime talip olduklarını söyleyen Ayhan, ?Seçim 18 Haziran'da bitmiştir. 18 Haziran'da bitiremeyenler için 12 Temmuz'da bitmiştir. 21 Temmuz'da bitiremeyenler için ise artık 6 Ağustos'ta kesin olarak bitmiştir. Bundan sonra biz ayrı ayrı seçime giden arkadaşlar, farklı arkadaşlara oy veren arkadaşlar birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmek zorundayız. Ve biz bunu temin etmeye kararlıyız. Çünkü Gazi Üniversitesi bizim üniversitemizdir. Üniversiteler kavgayla hayatlarını idame ettiremezler. Liyakat ilkelerine göre görevlendirmelerimizi yapacağız. Başka arkadaşlara oy veren arkadaşlarımızı da liyakatlerine göre dekan, rektör yardımcısı yapacağız? dedi.

2000-2004 yıllarında görevde olduğu sürece bazı projelere imza attığını kaydeden Ayhan, söz konusu projelere bu dönemde de devam edeceklerini anlattı. Ayhan, eğitimin yanı sıra araştırma faaliyetlerine de ağırlık vereceklerini söyledi.

-?YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU DEĞİŞMELİ?-

Ayhan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun yetersiz kaldığına dikkat çekti. Ayhan, ABD'de 11 Eylül saldırısı sonrasında Ortadoğu'da bulunan ülke öğrencilerinin Türkiye'ye tercih etmeye başladığına değinen Ayhan, yabancı öğrenci katılımını artırmak gerektiğini kaydetti. Ayhan, bu anlamda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun yetersiz kaldığını belirterek şöyle konuştu:

?Üniversite bütçesinin yüzde 55'i kadarını devlet tarafından verilen bütçeden kaynaklanır. Üniversitenin kendi kaynakları ise yüzde 35-40 kadarıdır. Biz buna döner sermaye diyoruz. Devlet, diğer ülkelerin üniversiteleri ile mücadele edebilmek yahut onlarla rekabet edebilmek için gerekli para vermiyorsa, o zaman üniversitenin kendi imkanlarını temin etmek suretiyle kendi kaynaklarını mutlaka oluşturması lazım. Yani artık devlet üniversiteleri de dahil olsun devletten, hazineden geçinenler konumundan bir an önce kurtulması lazım. Ama burada asıl sıkıntı üniversitelerden değildir. Rektör arkadaşlarımız, öğretim üyesi, dekan arkadaşlarımız büyük bir gayret içindedirler. Ama mevzuatla sınırlıdırlar. 2547 sayılı kanunu artık günümüze uygun şartlarda tekrar ele alınması, yasama organından beklediğim en önemli beklentilerden bir tanesidir. Ama 2547 sayıyı kanunun ortakları vardır. Öğretim üyeleri, çalışanlar, öğrenciler. Bunlarla müzakere ederek mutabakat sağlamak şartı ile artık çağın gereklerine uygun Türk toplumunun yapısına uygun ve Türk üniversitelerinin önünü açacak ve Türk üniversitesinde, sanayi-üniversite işbirliğini sağlayacak, Türk üniversitelerini üreten ve kendi kanyaklarını kendisi yaratan üniversiteler haline gelmesini temin edecek mutlaka yeni düzenlemeler yapılması gerekir.?

2547 sayılı kanunun çok fazla değişiklik olduğunu ve temelinin sıkıntıya girdiğini söyleyen Ayhan, tamamının gözden geçirilmesi zamanının geldiğini ifade etti. Ayhan, söz konusu kanunun değişmesi ile birlikte Gazi Üniversitesi'nin neler yapabileceğini gösterebileceğini söyledi.

-BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA ÖNEM VERİLECEK-

Ara eleman sıkıntısına da dikkat çeken Rektör Ayhan, doktor, hakim gibi diğer meslek gruplarının yetiştirilmesinde çok fazla açık olmadığını dile getirdi. Ayhan, amaçlarını Türkiye'nin ihtiyaçlarının giderilmesi olduğunun da altını çizdi.

Gazi Üniversitesi olarak araştırma faaliyetlerine de önem vereceklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan, Güney Kore'yi örnek göstererek sanayinin ve araştırma faaliyetlerine verdiği öneme dikkat çekti. Patent alan çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Ayhan, Gazi Üniversitesi olarak bilimsel araştırma projelerine önem verdiklerini söyledi. Bilimsel araştırma bütçesini çok daha fazla artıracaklarını kaydeden Ayhan, ?Arkadaşlarımızın, üretime katkı temin edecek ve sanayi ile işbirliği sağlayacak, bilime de eşdeğer katkıda bulunmak için onların istediği bütçeyi sağlayacağız. Bunun için kaynak vardır. Bunun için devlete müracaat etmek şart değildir. Hem üreteceğiz, hem kazanacağız, hem de bu kazandığımızı yine bu araştırmalara harcayacağız? dedi.

Gazi Üniversitesi olarak öğrencilere sağlanacak bursları da artırmayı düşündüklerini söyleyen Ayhan, öğrencilere verilecek bursların ise karşılıksız olmayacağını ifade etti. Ayhan, ?Örneğin burs verdiğimiz öğrencilerimiz kütüphanemizde kitapları düzenleyecekler. Üniversitede bazı birimlere yardımcı olacaklar? dedi.

-?SEÇİMLER İÇİN ÖNERİM YOK?-

Gazetecilerin rektörlük seçimleri ile ilgili yeni bir sistem önerisi olup olmadığı yönündeki soruya Ayhan, bir önerisi olmadığı yanıtını verdi. Ayhan, bazı modellerin uygulanabileceğini kaydederken, gelecek her sisteme tepkilerin gelebileceğini ifade etti. Ayhan, ?Önemli olan hem seçen, hem de seçilenin demokratik kültüre vakıf olmasıdır? dedi.

-?YAPILMAMASI YAPILMASINDAN DAHA İYİ OLACAK ŞEYLER YAPILMIŞ?-

Rektör Ayhan, gazetecilerin 2004 yılından bu yana üniversitede değişiklik olup olmadığı yolundaki sorusuna ise ?Pek fazla değişiklik olmamış. Bazı değişikler var ama onlarda yapılmaması yapılmasından daha yararlı olacak şeyler. Bunlar yapılmasaydı daha iyi olurdu? yanıtını verdi. 2000-2004 yılları arasında rektörlük görevini yerine getirdiği süre içerisinde üniversitenin yer sorununa çözüm bulmak amacıyla Çukurambar tarafında 400 dönümlük bir arazi satın aldıklarını kaydeden Ayhan, ?Öyle bir arsası olan rektör ne yapar? Oraya ihtiyacı olan laboratuarları kurar, yeni bölümler kurar. Ama ne yapılmış? Kat karşılığı müteahhide verilmiş. Ama ben orayı geri alacağım? dedi. Maltepe'de bulunan araziye de öğrenci için alan yapılması gerekirken bina yapıldığını söyleyen Ayhan, üniversite hastanesinde de 4 senede hiçbir değişiklik olmadığını ve bu durumun üzücü olduğunu kaydetti. Ayhan, ?Yeni gelince hiç yabancılık çekmedim. Yapılanlar, yapılmasa daha iyi olacak şeyler? dedi.

-?ÜZÜLÜYORUM?-

Gazetecilerin, bir önceki dönemde birinci sırada olmasına karşın kendisinin atanmadığını, şimdi ise aynı olayın bu dönem eski rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç için yapıldığının hatırlatılması üzerine ise Ayhan, durumu ?üzücü? olarak nitelendirdi. Ayhan, 2004 yılındaki seçimlerde bin 64 oy almasına ve YÖK tarafından da isminin 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e birinci sırada gönderilmesine karşın atanmadığını, 366 oy alan Prof. Dr. Yamaç'ın rektör atandığını anımsattı. Yamaç'ın YÖK tarafından ise listeye alınmadığını kaydeden Ayhan, siyasi olarak bakılırsa, YÖK'ün ikiye ayrıldığını, buna rağmen Yamaç'ın 2 oy aldığına dikkat çekti. Ayhan, ?Benim nefsime ağır gelmişti, sanırım Sayın Yamaç'ın nefsine de ağır gelmiştir. Ama üzülüyorum. Bana yapıldı kötü, ona yapıldı iyi diyemem. Üzülüyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber