DİSK; SSK'ya talip oldu

Haber Giriş : 05 Kasım 2004 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK, SSK'ya resmen talip olduğunu açıkladı. Dün olağanüstü toplanan DİSK Yönetim Kurulu, Başbakan Erdoğan'ın SSK hastanelerinin çalışanları ilişkilerini değerlendirdi...

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine karşı olan Devrimci İşçi Sendikaları Koordinasyonu (DİSK) SSK'ya resmen talip olduğunu açıkladı. Dün olağanüstü toplanan DİSK Yönetim Kurulu, Başbakan Erdoğan'ın SSK hastanelerinin çalışanlara devrine ilişkin önerisini değerlendirerek, bu öneriyi kabul ettiğini bir mektupla başbakan'a iletti. DİSK'in mektubunda şu ifadelere yer verildi:

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini öngören yasa taslağı bir süredir kamuoyunda tartışılmaktadır. Konfederasyonumuz, 30 milyonu aşkın yurttaşımızı ilgilendiren böylesine önemli bir konuda, taraflara etkinbir istişare yapılmadan ve uzlaşma sağlanmadan böyle bir taslağın Meclis'e sevk edilmesini doğru bulmamaktadır. Umuyoruz ki bu yanlış adımdan geri dönülür. Bu arada kamuoyunun gündemine oturan bu konuya ilişkin görüşleriniz ve SSK hastanelerinin işletmesinin çalışanlara devrine ilişkin öneriniz basına yansımıştır. Ayrıca u görüş ve önerilerinizi, 2 Kasım 2004 tarihinde ETUC GenelSekreteri, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ ve KESK Genel Başkanlarının şahsınızı ziyaretinde de ifade ettiğiniz bilinmektedir. Konfederasyonumuz, öneriniz doğrultusunda, SSK hastanelerinin, başta asli unsur olan prim ödeyen işçi ve işverenler olmak üzere, hastane sağlık çalışanlarının, hizmet alan emeklilerin ve dilerseniz kamunun da temsil edileceği bir yöntem yapısı oluşturularak, hastanelerin çişletmesini devralma talebimizi tarafınıza iletmektedir. Yönetim modelinin ayrıntılarını ve devir protokolünü görüşmek üzere davetinizi beklediğimizi ifade ederiz.

'BAŞBAKAN SİZ ALIN DEMİŞTİ'

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş, Eğitim Sekreteri Celalettin Aykanat DİSK'in bu kararı almasındaki en büyük etkenin Başbakan'ın kendi sözleri olduğunu bildirdi. Aykanat, "Daha önce Başbakan Erdoğan SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'&na devrine karşı olan sendikaları kamuoyuna yanlış bilgi vermekle suçlayıp, SSK'ya 22.5 katrilyon lira kaynak aktarıldığını söylemişti. Madem çok istiyorlar buyursun alsınlar demişti. Bugün bu söylemlerinin yanlış olduğu, SSK'ya o kadar kaynak aktarılmadığı ortaya çıktı. Biz de Başbakan'ın bu talebine cevap veriyoruz. Bügün yaptığımız olağanüstü Başkanlar Kurulu toplantısından SSK hastanelerini alma kararı çıktı" diye konuştu.

'İKTİDAR YÖNETTİ BECEREMEDİ'

SSK hastanelerinin gerçek sahiplerinin bu kuruma prim ödeyen işçiler olduğunu belirten DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Aslında özerk bir yapıya sahip olan ve işçilere ait olan bu hastaneleri bugüne kadar iktidar yönetti. Başbakan SSK'ya devletin çok kaynak aktardığını söylüyor. Oysa, SSK hastanelerine bugüne kadar devletin aktardığı para hortumlanan paranın dörtte biri kadardır. İktidar bu hastanelerin yönetimini beceremedi. Biz de asıl sahibi olan işçiler adına SSK hastanelerini yönetmeye hazırız" dedi. Hastaneleri parayla satın allmak gibi bir niyetleri olmadığını vurgulayan Çelebi, asıl sahipleri olan işçiler adına işletmeye talip olduklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın SSK hastanelerinin devrine karşı çıkanlar için 'alın siz yönetin' sözünün arkasında dirmasını isteyen Çelebi, bu konuda her türlü protokolü yapmaya hazır olduklarını ve kamunun da temsil edildiği bir yönetim biçimi oluşturmak istediklerini belirtti.

AKTİF SİGORTALI SAYISI 35 MİLYON

- 2003 sonu itibarıyla 35 milyon aktif sigortalı bulunuyor. SSK'dan emekli olanların sayısı ise 2003 sonu itibariyle 6 milyon 921 bin.

- SSK'nın 2003 yılı toplam harcaması 5.30 katrilyon olarak gerçekleşti. 2004 yılı harcamalarının ise 6.431 katrilyon olacağı tahmin ediliyor.

- 2003 yılında toplam 13,6 Katrilyon TL prim geliri elde edilirken, yaklaşık 14,8 Katrilyon TL emekli aylığı ödemesi yapılmıştır.

- SSK, 2004 yılının ilk dört ayında da toplam 5,5 katrilyon lira prim geliri elde etti. Buna karşı SSK ilk dört ayda 5,7 katrilyon lira emekli aylığı ödemesi yaptı.

cnnturk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber