17 kız öğrenciye mezar olan kursta inanılmaz oyun

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ağustos 2008 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soner KAVAK/KONYA,

KONYA'nın Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi'nde, 1 öğretmen ve 17 öğrencinin öldüğü Boğaziçi Özel Öğrenci Lurdu'ndaki patlamayla ilgili Konya Valiliği tarafından oluşturulan inceleme komisyonu, raporunu Vali Osman Aydın'a sundu. Raporda, herhangi bir kurs için izin alınmadığı, Kuran Kursu verildiğine ilişkin herhangi bir belgeye rastlanmadığı, patlamadan sonra İngilizce kursu açma dilekçesi verildiği yer aldı. Patlamayla çöken binadaki LPG sisteminin ise standartlara uygun olmadığı saptandı.

Balcılar Beldesi'nde bulunan Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği'ne ait Boğaçizi Özel Öğrenci Yurdu'nda 1 Ağustos 2008 günü saat 04.00'de patlama meydana gelmiş, patlamanın ardından da 3 katlı yurt binası yıkılmıştı. Olayda, 1 öğretmen ve yaşları 12-16 arasında değişen 17 kız öğrenci hayatını kaybetmiş, toplam 29 kişi de yaralanmıştı. Facianın ardından Konya Valiliği, Vali Yardımcısı Abdulah Etil başkanlığında, İl Dernekler Müdürü Kadir Kaygusuz ve Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin'den oluşan inceleme komisyonu görevlendirdi. Komisyon incelemelerini tamamlayarak, bugün raporunu Vali Osman Aydın'a sundu.

Vali Aydın, raporla ilgili olarak yaptığı açıklamada, LPG tankı sistemini kuran İpragaz firmasıyla ilgili olarak Hadim Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. İncelemede, yurtta Kuran Kursu verilmesiyle ilgili bilgi ve belgeye ulaşılmadığını da ifade edildi. Olayla ilgili olarak dernek ve yurt yetkilisi 3 kişi ?Dikkatsizlik ve Tedbirsizlik Sonucu Birden Fazla Kişinin Ölümüne Sebebiyet Vermek' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

6 ÖĞRENCİNİN TEDAVİLERİ SÜRÜYOR

Konya Valiliği'nden yapılan yapılı açıklamada şöyle denildi:

?Şu anda 14.08.2008 tarihi itibari ile 4 öğrencimiz Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2 öğrenci Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde olup, genel durumları iyidir. Diğer yaralı öğrencilerin tedavileri tamamlanarak evlerine gönderilmiştir. Yıkılan binada maalesef 18 öğrencimiz de hayatını kaybetmiştir.

Milletimizi üzüntüye boğan bu olayın sorumlularının ortaya çıkarılması için, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı müfettiş, İçişleri Batanlığı Dernekler Daire Başkanlığı Dernek Denetçisi görevlendirilmiştir. Ayrıca valilik makamınca Vali Yardımcısı Başkanlığı'nda bir komisyon görevlendirilerek, idari inceleme 01.08.2008 tarihinde başlatılmıştır.

Valilikçe görevlendirilen komisyon, incelemesini tamamlayarak 12.08.2008 Salı günü raporunu valilik makamına teslim etmiştir. Raporun sonuç kısmında getirilen tekliflerin ifası için işlemler hemen başlatılmıştır. İnceleme raporundaki tespitler aşağıya çıkarılmıştır.

GAZ SİSTEMİNDE STANDARTLARA UYULMAMIŞ

Çöken yurt binası 1993 yılında inşa edilmiş olup, 2000 yılında Boğaziçi Özel Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu olarak ruhsat alındığı anlaşılmıştır. Mutfakta kullanılan gaz sistemi, yaklaşık 2 yıl önce Konya'daki bir firmaya yaptırılmıştır. Dernek yetkilileri ayrıca, gaz sisteminin teknik kontrolünü yaptırmamıştır. Valilikçe görevlendirilen teknik elemanlarca hazırlanan raporlarla, binanın yıkılmasına gaz sızıntısı sonucunda binanın içine gaz dolması ve bunun da bir kıvılcımla patlaması sonucu oluşan basınçla olduğu tespiti yapılmıştır. Gaz sisteminin kurulmasında standardına uyulmadığı anlaşılmıştır. Patlama ile ilgili adli işlemler devam etmekte, 2 dernek yöneticisi ve yurt müdürü tutuklu olup ayrıca, gaz firması hakkında Hadim Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur.

KIZ ÖĞRENCİ YURDU İZİNSİZ

Dernek yöneticilerinin haklarında izinsiz kız öğrenci yurdu açtıkları, ruhsatlı erkek öğrenci yurdunu da izinsiz nakil yaptıkları nedeniyle 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 26'ncı maddesine aykırı davranıldığı, aynı kanunun 32M fıkrası uyarınca işlem yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır. Ayrıca, Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'nin 9 ve 10'uncu maddelerine aykırı davranıldığından aynı yönetmeliğin 45'inci maddesi gereğince işlem yapılması teklifi yapılmıştır.

SON BİR YILDA 2 KEZ DENETLENDİ

Balcılar kurs ve okul talebelerine ait yurt binası son 1 yılda Taşkent Kaymakamlığı'nca oluşturulan komisyon tarafından 29.11.2007 ve 29.05.2008 tarihinde olmak üzere 2 kez denetlenmiştir.

Denetlemelerde ihmali bulunan görevliler hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri'nin yargılanması hakkında kanuna göre ön inceleme ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre disiplin soruşturması yapılması kanaatine varılmıştır.

KURS İÇİN İZİN BAŞVURUSU YOK

Çöken yurt binasında Kuran Kursu verildiğine dair herhangi bir bilgi ve belge tespit edilememiştir. Binada herhangi bir kurs için de izin alınmadığı İngilizce kursu açma dilekçesinin patlamadan sonra verildiği anlaşılmıştır. Özel ve resmi öğrenci yurt binalarımızda böyle üzücü hadiselerin yaşanmaması için eğitim-öğretim yılı başlamadan normal denetimlerinin yanında teknik ekipler oluşturularak özel denetimlere başlanmıştır.?

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Yurtta meydana gelen patlamanın ardından başlatılan adli soruşturma çerçevesinde Hadim Sulh Ceza Mahkemesi, 18 kişinin ölümü 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayda kusurlu gördüğü Boğaziçi Öğrenci Yurdu Müdürü Hüseyin Çömlek, Müdür Yardımcısı Mehmet Semerci ve Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı Mehmet Göktaş'ı tutukladı. Hüseyin Çömlek jandarma ve savcıya verdiği ifadedi, çocukların temizlik amacıyla yurtta bulunduğunu, gece kalmaları için kendisinin izin vermediğini, ancak saat geç olunca çocukların yurtta kaldığını söylemişti.

Teknik uzmanlar, yıkılan binanın 2.5 metre yanında bahçede bulunan LPG tankından, binanın mutfağında ve çay ocağında kullanılan gazın, binaya nakledildiği boruların sızıntı yaptığını ve sabah namazına kalkan bir öğrencinin elektrik düğmesine basması sonucu patlamanın meydana geldiğini belirlemişti. LPG tankının sistemini kuran ve gaz dolumunu yapan İpragaz firması yetkilileri ise sistemin standartlara uygun olduğunu açıklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber