17 Ağustos 2008'den önemli gündem başlıkları

Haber Giriş : 17 Ağustos 2008 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KILIÇDAROĞLU AKP'Lİ DİŞLİ'NİN İDDİALARINA YANIT VERİYOR

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin CHP hakkındaki iddialarına düzenleyeceği basın toplantısı ile yanıt veriyor. (Saat: 12.00)

-1 YILDA 20 KEZ YURTDIŞINA ÇIKTI, 18 ÜST DÜZEY KONUK AĞIRLADI

-28 Ağustos 2007'de Cumhurbaşkanı seçilen ve aynı gün yemin ederek göreve başlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde 1 yılını doldurmasına sayılı günler kala, 20 kez yurtdışına çıktı, aralarında Kraliçe 2'nci Elizabeth ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın da bulunduğu 18 devlet başkanı ve önemli konuğu ağırladı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 7 yılda yaptığı yurtdışı seyahat sayısı ise 49 olmuştu.

-Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduktan sonra ilk ziyaretini KKTC'ye gerçekleştiren Gül, 3 kez Fransa, 2 kez Romanya, 2 kez Kazakistan ziyaretinin yanısıra Gürcistan, Azerbaycan, Mısır, ABD, Türkmenistan, Pakistan, Senegal, Katar, Suriye, Japonya, Hırvatistan ve Makedonya'ya gitti. Gül, 1 yıllık görev süresince Çankaya Köşkü'nde Kraliçe Elizabeth ve Ahmedinejad'ın yanısıra, Bahreyn Kralı, Avusturya Cumhurbaşkanı, Kuveyt Emiri, Türkmenistan Devlet Başkanı, Irak Cumhurbaşkanı, KKTC Cumhurbaşkanı, Yemen Cumhurbaşkanı, Senegal Cumhurbaşkanı, Ürdün Kralı, Sudan Cumhurbaşkanı gibi konukları ağırladı.

-Gül, yine 1 yıllık görev süresince yurtiçi ziyaretlere de ağırlık verdi ve Kars, Antalya, Bursa, Gaziantep, Kayseri, Konya, Van, Hakkari, Siirt, Şırnak, Diyarbakır, Kahramanmaraş gibi illerde çeşitli etkinliklere katıldı.

-BORÇLU ÇİFTÇİNİN DÖRTTE ÜÇÜ TAKİPTE

-Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in soru önergesine verdiği yanıtla, Ziraat Bankası'nın 40 bin 453 üreticiden 9 bin 730'unun 28 milyon 125 bin YTL tutarındaki borcunu yeniden yapılandırdığını, geriye kalan 30 bin 723 borçlu üretici hakkında takibin ise sürdüğünü ortaya koydu.

-MEMURUN TALEPLERİ BÜTÇEYİ ZORLAYACAK

-Yedinci toplu görüşme sürecinin başlamasıyla birlikte taleplerin bütçeye olan maliyeti de netleşmeye başladı. 2009 yılında hedef enflasyon, büyümeden pay ve 30 YTL taban aylığı isteyen Memur-Sen'in hesaplamalarına göre taleplerinin maliyeti 5 milyar YTL'yi buluyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, maaşların 3 milyar 960 milyon YTL, taban aylığının 620 milyon 134 bin YTL, toplu görüşme priminin 231 milyon 279 bin YTL, yiyecek yardımının 118 milyon 478 bin YTL maliyeti olduğuna dikkat çekti.

-BİREYSEL EMEKLİLİKTE PASTANIN YÜZDE 72'Sİ DÖRT ŞİRKETE

-Avivasa Emeklilik, Anadolu Hayat Emeklilik, Yapı Kredi Emeklilik ile Garanti Emeklilik olmak üzere dört bireysel emeklilik şirketi sistemde toplanan fonların yüzde 72'sini elinde bulunduruyor. Toplam 5.5 milyar YTL'nin üzerindeki fon tutarının 1.2 milyar YTL'si Avivasa, 1.1 milyar YTL'si Anadolu Hayat, 837.4 milyon YTL'si Yapı Kredi Emeklilik ve 763.3 milyon YTL'si Garanti Emeklilik katılımcılarına ait bulunuyor.

-KUR RİSKİ YARATAN KISA VADELİ DIŞ BORÇ 53 MİLYAR DOLARA DAYANDI

-Türkiye'den sermaye kaçışı olasılığı nedeniyle ciddi bir kur riski yarattığı için ekonominin cari açıktan sonraki ikinci ?yumuşak karnı? olarak nitelendirilen kısa vadeli borç stoku, Ocak-Haziran döneminde 11 milyar dolar büyüyerek 52.8 milyar dolara ulaştı.

-Kısa vadeli dış borç stokunun 22.2 milyar doları bankalara, 28.3 milyar doları şirketler kesimine ait bulunuyor. İlk altı ayda bankalara ait borç 5.4 milyar dolar, şirketlerin kısa vadeli dış borcu 5.6 milyar dolar arttı, Merkez Bankası'nın toplam 2.3 milyar dolar olan kısa vadeli dış borcunun düzeyi ise fazla değişmedi.

-BANKALARDA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ

-Bankacılık sektöründe yaşanan değişim ve dönüşüm üst yönetim kadrolarına yansıdı. Geçmiş yıllarda tek haneli rakamlarla ifade edilen bankalardaki üst yönetim kadroları günümüzde birçok bankada çift haneli sayılara ulaştı. 2008 itibariyle genel müdür yardımcısı (GMY) sayısında ilk sırada Oyakbank'ı satın alan Hollanda merkezli ING Group'un bankası ING Bank yer aldı. ING Bank'ta 2007'de 11 olan GMY sayısı 2008'de 19'a çıktı. Akbank, Yapı Kredi, Garanti, Finansbank, Fortis Türkiye GMY sayısının en yüksek olduğu bankalar arasında bulunuyor.

-Bankalar cephesinde üst yönetim kadrolarında diğer önemli gelişme Akbank'ta meydana geldi. Toplam aktif büyüklüğü ve kredi hacmi itibariyle özel sektör bankaları arasında en üst sırada yer alan Akbank'ta, Ağustos 2008 itibariyle GMY sayısı 18'e çıkarken, bu rakamla Akbank en büyük dört özel sektör bankası içinde GMY kadrosu en geniş banka oldu. Yunanistan'ın önde gelen finans grubu NBG'ye satılan Finansbank'ta da GMY sayısında 2008'de önemli bir artış gerçekleşti. 2008'de dört yeni atamanın gerçekleştiği Finansbank'ta halen 15 GMY hizmet yapıyor.

-Yönetim Kurulu Başkanlığını Steve Bideshi'nin yaptığı Citibank'ta Haziran 2008 itibariyle göreve gelen Serra Akçaoğlu, bankanın ilk Türk genel müdürü olurken, bankada 14 GMY kadrosu bulunuyor. HSBC'de ise 6 GMY kadrosu var.

-SPK: HİSSE SENEDİNDE TL'LERİ KARIŞTIRMAMAK İÇİN İHRAÇ TARİHLERİNE BAKIN

-Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren, YTL'den TL uygulamasına geçilmesinden sonra, yatırımcıların ellerinde bulunan nominal değeri halen TL olan eski senetlerin, nominal değeri YTL olan senetler ile karıştırılmaması uyarısında bulundu. SPK, ?Uygulamada tüm hisse senetlerinin ihraç ya da ihdas tarihlerinin dikkate alınması suretiyle, bunlardaki para biriminin hangi Türk Lirası olduğunun belirlenmesi ve bu hususta yatırımcıların dikkatli olması gerekmektedir? duyurusunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber