Devlet de vakıf üniversitesi kuracak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Ağustos 2008 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye'de bir ilke imza atarak, devletin ilk vakıf üniversitesini kuruyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla başlatılan proje ile İstanbul Eyüp'te TEM Otoyolu kenarındaki bir arsaya üniversite kampusu inşa edilecek. Diğer devlet üniversitelerinden farklı olarak vakıf üniversitesi statüsündeki eğitim kurumunda, tarih, edebiyat gibi bölümlerdeki öğrencilere asgari memur maaşından düşük olmamak üzere burs verilecek. Öğrenciler, stüdyo tipi dairelerde 5 yıldızlı otel konforundaki yurtlarda kalacak. AKŞAM'a üniversite projesi ve görevdeki 5 yılını değerlendiren Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'ın açıklamaları şöyle:

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ: Vakıflar Kanunu'nda, ?Genel müdürlük her türlü eğitim kurumunu kurar' diye bir madde var. Çünkü bazı vakıfların vakfiyelerinde okul kurma ile ilgili düzenlemeler var. Bu konuyla ilgili sayın Başbakanımız bize talimat verdi. Biz de çalışmaya başladık. İmar planında bir değişiklikle yerini ayarladık. Kampus yerimiz hazır. Yakında Vakıflar Meclisi'nde konuyu tartışacağız. Görüşüldükten sonra düğmeye basacağız.

TIP FAKÜLTEMİZ HAZIR: İstanbul'da Vakıf Gureba Eğitim Hastanemiz var. O yüzden tıp fakültemiz hazır. Güzel Sanatlar Fakültesi ve ilgili diğer bölümler olacak. Üniversitenin yeri, Eyüp'te TEM yolu üzerinde. Mimarlık, mühendislik gibi bölümleri Güzel Sanatlar Fakültesi içerisinde düşünüyoruz. Çünkü bizden çıkacak mimarlar, eski eser onarımını yapacak. Hem yeni teknolojiyi hem de geleneksel sanatları bilecekler. Elbette tarih, sanat tarihi, edebiyat bölümleri olacak.

BU COĞRAFYADA YETİŞMELİ: Tarih ve edebiyat fakültesinde okuyacak olan öğrencilere çok yüksek burslar vereceğiz. Yüksek puan alan öğrenciler, bizim okulumuzu tercih etsin istiyoruz. Yurtdışından teknoloji alabilirsiniz, mühendis getirebilirsiniz. Ama tarihçi getiremezsiniz, kendiniz yetiştirmelisiniz. En iyi beyinlerin de tarihçi olması lazım. Bu bölümlerde okuyan öğrencilere, asgari bir memurun aldığı maaştan fazla burslar vereceğiz. Çok iyi yurtlarda bunları muhafaza edeceğiz. Her birinin stüdyo dairesi olacak. İçerisinde çalışma odasına kadar, 5 yıldızlı otellerin oda konforunda olacak.

PARA SORUNUMUZ YOK

Bu değirmenin suyu nereden geliyor? Geçtiğimiz 5 sene içerisinde cebimizden hiç para çıkmadan 1 milyar 500 milyon dolar yatırım yaptık. 50 bin kişiye istihdam sağladık. Cebimizden de bir kuruş harcamadık. Yap-işlet-devret, restore et-işlet-devret yöntemlerini uyguladık. Hem bu kadar yatırım yaptık hem de para kazandık. 25 milyon YTL yıllık kira geliri elde ediyoruz. Kıyaslama olarak söylüyorum. 2003 yılında kurumun bütçesi 32 milyon YTL idi. Bizden önce yılda 12 eser onarılırken biz yılda bin eser onarıyoruz. Allah'a şükür para pul sorunumuz yok.

Raylı sistemle depremden korunacak

DünyanIn en büyük onarım projesi gerçekleşiyor, kimse farkında değil. Yavuz Sultan Selim Cami'nin onarımı yapılıyor. İçi dışı bitti, bahçesiyle ilgili onarım devam ediyor. Fatih Camii, her depremde yıkılmış. Caminin tüm alanını büyük duvarlarla askıya alacağız ve tamamının altında eserin tamamını oynatacak raylı bir sistem kuracağız. Bunların hepsi aynı anda oluyor. Süleymaniye Camisi ve külliyesinde onarım sessiz sedasız devam ediyor. Valide Sultan Camii, Türkiye'nin en üstün eserlerinden biridir. Yeni Kapı Mevlevihanesi, dünyanın en büyük mevlevihanesi. Dünyanın en büyük ahşap binalarından biri. Bunun onarımı bitiyor.

Volkan YANARDAĞ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber