Memur ek zammı yetersiz buldu, 200 YTL daha istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ağustos 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

,5 milyon kamu çalışanını ilgilendiren hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin ikinci turu dün başladı. Hükümetin ek ödeme almayan 1,6 milyon memura yaptığı maaş artışını yetersiz bulan sendikalar, 2009 yılı için yeni tekliflerini sundu.

Kamu-Sen, gelecek yıl için 100+100 yeni lira taban aylığı ve yüzde 5+5 maaş artışı talep ederken, Memur-Sen ise daha önce 470 yeni lira olan toplam maaş artış talebini ek ödeme sonrası 367 yeni liraya revize etti. Maliye Bakanlığı'nın ise kendi teklifini sendikaların talebinin maliyetini çıkardıktan sonra gelecek hafta açıklaması bekleniyor.

Geçen cumartesi Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından ek ödeme almayan memurlar için açıklanan paketin maliyetinin 947 milyon yeni lira olduğuna dikkat çeken Maliye kaynakları, memur zammının enflasyon hedefi ile uyumlu olacağını kaydetti. Merkez Bankası'nın daha önce yüzde 4 olarak belirlenen 2009 enflasyon hedefini yüzde 7,5 olarak değiştirdiğine dikkat çeken yetkililer, "Ek ödeme almayan memurlara yapılacak maaş artışının maliyeti daha önce 500 milyon yeni lira olarak hesaplanmıştı. Ancak bu rakam neredeyse iki katına çıktı. Toplu görüşmelerde ise bütçenin öngördüğü rakamların üzerine çıkmayı düşünmüyoruz." dedi. Bir başka yetkili ise son kararı Başbakan Erdoğan vereceği için zammın enflasyon hedefinin de üzerine çıkabileceğini kaydetti.

Hükümet yetkilileri ile memur konfederasyonları arasında dünkü toplantı öncesinde açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki taleplerini, "Taban aylığa yansımak üzere 100+100 YTL'lik bir artış, emekli dul, yetimlerinin, köy korucularının ve üst düzey bürokratların maaşlarını da etkileyecek yüzde 5 5'lik bir zam." şeklinde açıkladı. Konuşmasında kamu çalışanlarına yapılan ek ödemelerin şeklini etik bulmadıklarını belirten Akyıldız, ek ödemelerin, toplu görüşmeler sürerken açıklanmasının doğru olmadığını kaydetti. Akyıldız, 930 bin sendikalı kamu çalışanının hakkını korumak zorunda olduklarını vurgulayarak, bu nedenle sendikalı kamu çalışanlarına brüt asgari ücretin 12'de 1'i tutarında 'sendika ikramiyesi' ödenmesini istediklerini söyledi. Akyıldız ayrıca, giyim, yiyecek, ulaşım yardımı gibi konuları da pazarlık konusu yapmak istediklerini ifade etti. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise 470 yeni liralık toplam artış taleplerinin olduğunu belirterek, bu rakamın 367 yeni liraya düştüğünü kaydetti. Gündoğdu, "Bunun 97 yeni lirasını ocakta ek ödeme olarak, 270 yeni lirasını da enflasyon, büyüme, ulaşım, giyim yardımı, taban aylığı ve toplu görüşme primi olarak talep ediyoruz. İnşallah masada bunları almayı umuyoruz." dedi. Ek ödemelerin en düşük devlet memuruna 100 yeni liradan aşağı olmaması talebini gerek Başbakan Erdoğan'a, gerekse ilgili bakanlara ilettiklerini vurgulayan Gündoğdu, en düşük memur maaşına 103 yeni lira ek ödeme verilmesini olumlu bir gelişme olarak gördüklerini açıkladı. Ek ödemelerle ilgili mağduriyetlerin oluştuğunu ifade eden Gündoğdu, bu konuda ilgili bakanlıklara isteklerini bildirdiklerini ve bundan yararlanamayanlar için bir rapor hazırladıklarını kaydetti.

Ercan Baysal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber