Her yerde YÖK protestosu... Ankara'da 50 kişi gözaltında

Haber Giriş : 06 Kasım 2004 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilerin YÖK'ü protesto etmek amacıyla düzenlediği gösteri olaylı sona erdi.

Çeşitli üniversitelerden öğrenciler, saat 09.00'dan itibaren çeşitli illerden de gelen öğrencilerin katılımıyla oluşan grup, Kurtuluş Parkı'nda toplandı. Öğrenciler daha sonra, kortej oluşturarak Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti.

Sloganlar eşliğinde yürüyen göstericileri, Mithatpaşa Köprüsü altında barikat kuran polis durdurdu. Göstericiler, polisten Kızılay'a geçmelerine izin verilmesini, basın açıklamasını Güvenpark'ta yapmak istedi. Polis ise basın açıklamasını burada yapmalarını, ardından dağılmalarını söyledi.

Polisle görüşen ve polisi ''iyi niyetli olmamakla'' suçlayan öğrenci temsilcileri, arkadaşlarının yanına dönerken, bir kısmının yüzünün maskeli olduğu gözlenen gruptakiler kaldırımdan söktükleri taşları ve molotof kokteyllerini polise attı. Polis de panzerlerden boyalı su sıkarak ve biber gazı kullanarak müdahalede bulundu.

Bunun üzerine, göstericiler Mithatpaşa Caddesi'nden Kolej istikametine doğru çekilmeye başladı.

Bu sırada, panzerler ve polis köpekli çevik kuvvet ekipleri, göstericileri kovalamaya başladı. Panzerlere engel olmak için yol boyunca barikatlar kuran göstericiler, Kolej Kavşağı'nda ara sokaklara dağılarak, kaçmaya devam ettiler.

Polis ise ara sokaklarda biber gazı ve boyalı su kullanarak kovalamacayı sürdürdü. Kovalamaca, saat 14.30 sıralarında sona erdi. Polis, yakalayabildiği göstericileri gözaltına aldı.
Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'dan alınan bilgiye göre, yaklaşık 50 gösterici gözaltında alınarak, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

NOTLAR

Gösteri nedeniyle Ziya Gökalp Caddesi saat 11.30'da trafiğe kapandı ve saat 14.30 sıralarında normale döndü.

Polis helikopteri saat 12.00'den itibaren havadan denetim yaptı.

Polisin müdahalesi öncesinde Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz da Ziya Gökalp Caddesi'ne gelerek hazırlıkları yerinde inceledi.

Bazı gazeteciler ise muhtemel olaylar nedeniyle çevredeki binaların balkonlarından görevlerini yapmaya çalıştıkları görüldü.

Göstericilerin, kaçarken yol kenarındaki reklam panolarını kırdılar ve ara sokaklarda park halindeki otomobillerden barikat oluşturmaya çalıştılar.

Polis müdahalesinde göstericilerin yanlarında getirdikleri şişelerden yüzlerine sirke sürerek, biber gazının etkisini gidermeye çalıştıkları da görüldü.


YÖK, çeşitli illerde düzenlenen gösterilerle protesto edildi...

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), kuruluş yıldönümünde, çeşitli illerde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

BURSA

Bursa'da, Uludağ Üniversitesi (UÜ) YÖK Karşıtı Öğrenciler Grubu ve bazı siyasi parti temsilcileri, Fevzi Çakmak Caddesi'nden BursaRay Osmangazi İstasyonu'na sloganlar atarak yürüdü.
UÜ YÖK Karşıtı Öğrenciler Grubu Temsilcisi Bengül Karabulut, grup adına yaptığı açıklamada, okullarda ''düşünmeyen, sorgulamayan, herkese ve kendine yabancı, tek kişilik dünyasında ve hücresinde yaşayan bireyler yetiştirilmeye çalışıldığını'' iddia etti.
''YÖK'ün üniversite bileşenlerinin bilinç, eylem ve örgütlenmesine vurulmuş pranga, özgür düşünce ve bilimsel eğitime giydirilmiş deli gömleği olduğunu'' savunan Karabulut, ''6 Kasım, baskının ve direnişlerin tarihidir. Gelecek hayallerimiz ve örgütlü mücadelemizle demokratik üniversite hedefine yürüyoruz'' dedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan bir grup öğrenci ile öğrencilere destek veren bazı vatandaşlar, Ofis Semti'ne yürüdü.
Grup adına açıklama yapan Bulut Kişin, YÖK ile üniversitelere ezberci ve cinsiyetçi bir eğitim anlayışı geldiğini, paralı eğitim ve harçlarıyla YÖK'ün ''talan örgütü'' olduğunu savundu.
Kişin; eşit, parasız, anadilde eğitim görmek isteyen öğrencilerin okuldan uzaklaştırma ve tutuklanmalarla karşılaştığını, kiminin de sokak ortasında öldürüldüğünü iddia etti.
Öğrencilerin, polis kameralarının çekim yapmasını engellemek istemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Daha sonra terör örgütü lehine sloganlar atarak yürüyen gruba, yürüyüşün yasadışı olduğunun bildirilmesine rağmen polis müdahale etmedi.

İZMİT

KESK'e bağlı Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi üyesi bir grup, Belediye İşhanı önünde toplanarak YÖK aleyhine bir süre slogan attı.
Şube Başkanı Sezai Bayam, yaptığı açıklamada, üniversitelerin yaşadığı sorunların en önemli sebebinin YÖK olduğunu öne sürdü.
Siyasi iktidarın da YÖK'ü denetimine almaya çalıştığını ifade eden Bayam, şöyle konuştu:
''Üniversitelerin tüm kurumlardan, siyasi iktidar ve sermayeden bağımsız kendi kararlarını almaları sağlanmalıdır. YÖK ve siyasi iktidarın temsil ettiği anlayışlar üniversitelerden elini çekmeli, özgür bilim ve sanat, demokratik yönetim ve özerk bilimsel üniversite anlayışının hayata geçirilmesi için çaba harcanmalıdır.'' Öte yandan, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir grup da, sloganlarla Yürüyüş Yolu'ndan yürüdü.

VAN

Demokratik Halk Partisi (DEHAP) İl Binası'nda toplanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) üyeleri, Kürtçe ve Türkçe pankartlarla slogan atarak Mavi Plaza önüne yürüdü.
YÖDER üyesi İsmail Yavuklu, burada yaptığı açıklamada, gerici kadrolaşma ve ülkücü saldırıların dayanağı olan YÖK'ün üniversitelerdeki düşünce özgürlüğü, eylem ve örgütlenme hakkı önündeki en büyük engel olduğunu öne sürdü.
YÖK'ün anadilde eğitim görmek isteyen Kürt gençlerini diline kelepçe vurmak amacıyla var olduğunu savunan Yavuklu, ''Anadilde eğitim hakkımızı elde edene, polisini, askerini ve özel güvenliğini kampuslarımızdan kovana, yönetimde söz sahibi olana ve YÖK'ü yıkana kadar mücadeleye devam edeceğiz'' dedi.
Çeşitli parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği yürüyüşte, kortejin önünde ellerinde parti bayraklarıyla yürüyen çocuklar dikkat çekti.

MALATYA

İnönü Caddesi Posta İşletmesi Başmüdürlüğü karşısında toplanan Malatya Sosyalist Gençlik Derneği ile Ezilenlerin Sosyalist Platformu üyeleri, YÖK'ü protesto etti.
Sinan Tanrıverdi, grup adına yaptığı açıklamada, öğrencilerin YÖK'ün baskıcı ve gerici karakteri nedeniyle adeta nefes alamaz halde öğretim mücadelesi verdiğini söyledi.
Tanrıverdi, ''Her sene olduğu gibi bu sene de YÖK'e karşı mücadeleye devam edeceğiz. YÖK'ü, yek değil, yok edeceğiz'' dedi.


YÖK'ü protesto gösterisine polis müdahale etti...

Beyazıt'ta, YÖK'ü protesto amacıyla gösteri yapan gruba polis müdahale etti.
''DEHAP'' ve ''Ezilenlerin Sosyalist Platformu'' yazılı pankartlar ile ''YÖK karşıtı'' dövizler taşıyan yaklaşık 2 bin kişi, Beyazıt Meydanı'nda toplandı.
Burada basın açıklaması yapmak isteyen gruba, polis göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.
Grup müdahalenin ardından dağılırken, polis ekipleriyle bazı göstericiler arasında kovalamaca oldu.
Bu sırada kaçan bazı göstericiler, Beyazıt'ta bir otomobile de zarar verdi.
Öte yandan göz yaşartıcı gazdan, göstericilerin yanı sıra bazı polisler ve basın mensupları ile çevredeki vatandaşlar da etkilendi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber