Toplu görüşmelerin 3. turu devam ediyor... Anlaşma yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2008 15:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmelerde hükümetin yaptığı 5 milyar 75 milyon YTL'lik zam teklifini sendikalar kabul etmeyince 3. turda anlaşma sağlanamadı.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında devam eden toplu görüşmelerin 3. turunda hükümet, memur konfederasyonlarına teklifini sundu. Hükümet, 2009 yılı için kamu çalışanlarına 5 milyar 75 milyon YTL zam önerdi. Buna karşılık Türkiye Kamu-Sen 14 milyar 288 milyon YTL, Memur-Sen ise 23 milyar 136 milyon YTL talep etti. Konfederasyon yöneticileri, hükümete, 'teklifiniz 8-9 milyar YTL'ye ulaşırsa anlaşabiliriz' önerisinde bulundu. Bunun üzerine Bakan Başesgioğlu, 5 milyar 75 milyon YTL'lik teklifin üzerinde bir artışın yapılabilmesi için ek bütçe oluşturulması gerektiğini, buna da Bakanlar Kurulu'nun karar verebileceği yanıtını verdi.

Başbakanlık Merkez Bina'da devam eden toplu görüşmelerin 3. turundan nasıl bir sonuç çıkacağı merakla bekleniyor.


Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin üçüncü turu başladı.

Başbakanlık Merkez Bina'da saat 11.00'de başlayan toplantıya hükümeti Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu temsil ediyor. KESK'in toplu görüşmeleri protesto ederek ilk günden masayı terk etmesi üzerine kamu çalışanlarını, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen temsil ediyor.

15 Ağustos'ta başlayan toplu görüşmelerin bugünkü oturumunda mali ve sosyal haklar ele alınacak.


Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 3. turu bugün yapılacak.

Toplantı Başbakanlık Merkez Bina'da yapılacak.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun başkanlık edeceği toplantıya, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendikaların uzmanları ve bürokratlar katılacak.

Taraflar kararlaştırılan gündem doğrultusunda, "mali ve sosyal haklar", "geçmiş yıllara ilişkin mutabakat altına alınan konuların değerlendirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, her statüdeki personelin sorunları ve özelleştirme uygulamasından kaynaklanan problemler" ile "sendikal ve demokratik haklar" konularında oluşturulan komisyonların raporlarını değerlendirecek.

Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının açlık sınırının üzerine çekilmesini istiyor. Konfederasyon bu amaçla gelecek yıl altışar aylık iki dönem halinde taban ayığına yansıyacak şekilde tüm memurlara brüt 100'er, net 75'er YTL olmak üzere toplam net 150 YTL zam yapılmasını, maaş katsayıları ile yan ödeme katsayısının da iki dönem halinde yüzde 5'er artırılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca, sendika üyesi memurlara 50 YTL "toplu görüşme ikramiyesi" verilmesini istiyor.

Memur-Sen ise bekar, en düşük derecedeki memur maaşının 1301 YTL'ye, evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan memurun maaşının 1461 YTL'ye yükseltilmesini talep ediyor.

Her iki konfederasyon da eş, çocuk, kira yardımı, ek gösterge gibi konularda da değişen miktarlarda iyileştirmeye gidilmesini istiyor.

Türkiye Kamu-Sen üyeleri, konfederasyon yönetim kurulu kararı doğrultusunda, 3. tur görüşmelerin ardından eylem programını hayata geçirecek.

Karar doğrultusunda, 26 Ağustos Salı günü Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda "toplu pazarlık çadırı" kurulacak.

"Ya anlaşma ya eylem" isimli eylem için tüm illerden şube başkanları ve il temsilcilerinin katılımıyla 27 Ağustosta yürüyüşler başlatılacak ve 29 Ağustosta Ankara'da olunacak. Türkiye Kamu-Sen üyeleri, toplu görüşmelerin seyrine göre daha önce Genel Başkan Bircan Akyıldız'ın yaptığı açıklama doğrultusunda, 30 Ağustosta "ya açlık grevi ya da şölen" yapacak.

Yürüyüşe katılanların uğurlanması ve karşılanması sırasında kamuoyunun ilgisini çekmek amacıyla mizansenler kullanılacak. Yürüyüşe katılanları eş ve çocukları uğurlayacak.

Eylem çağrısında, yürüyüşe katılanlardan yanlarında mutlaka birer battaniye getirmeleri istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber