Çocuklarda aşırı yüklenmeye dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2008 15:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Niğde Dr. Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Bahri Elmas, çocuklarda yaşanan aşırı tüylenmenin yapısal veya ailevi nedenlerden kaynaklanabileceğini söyledi.

Aşırı tüylenmenin nedenleri arasında böbrek üstü bezinden kaynaklanan hormon dengesizlikleri ile yumurtalık veya testislerden aşırı hormon salınımı gibi ciddi nedenler bulunabileceğini belirten Elmas, "Bu hormon fazlalıkları doğumsal nedenli olabileceği gibi, sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Sonradan ortaya çıkan hormon fazlalıkları yapısal nedenli olabileceği gibi böbreküstü bezi veya yumurtalıklardaki kist, tümör gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Aşırı tüylenme bazen şişmanlıkla birlikte ergenlik dönemi ve genç kızlarda polikistik over sendromu denilen bir hastalıkla birlikte gözükür" dedi.

Böbrek üstü bezi hastalıklarının teşhisinde ilaçlı hormon uyarı testinin tanı koymada yardımcı olduğunu vurgulayan Elmas, "Aşırı tüylenmenin tedavisi, öncelikle altta yatan hormonsal fazlalığın giderilmesine yöneliktir. Bunun yanı sıra lazer epilasyon gibi kozmetik yöntemlerden de yararlanılır. Çocuklarda ve özellikle ergenlik çağındaki genç kızlarda aşırı tüylenme sık görülen bir yakınmadır. Aşırı tüylenme çocuğu psikolojik olarak olumsuz etkilemesinin yanı sıra, altta yatan önemli hormonsal hastalıkların öncül bir belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle aşırı tüylenme yakınması olan bir çocuk veya genç kızda öncelikle nedene yönelik olarak hormonsal değerlendirme yapılmalıdır. Ancak tetkikler güvenilir bir laboratuarda yapılmalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber