Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in rekorları

Haber Giriş : 29 Ağustos 2008 18:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mirsad Seçilmiş

Doç.Dr.Hüseyin Çelik, 59.Cumhuriyet Hükümetinde Kültür Bakanlığından Milli Eğitim Bakanlığına kaydırılmış ve yeni görevini Erkan Mumcu'dan devralarak 17 Nisan 2003'de koltuğa oturmuştur.

Çelik, bu güne kadar koltuğunu koruyan ve Cumhuriyet Tarihinin en uzun süre görev yapan 2. Mili Eğitim Bakanı olarak tarihe geçti.

Cumhuriyet tarihinde en uzun süre görev yapan Milli Eğitim Bakanı meşhur Hasan Ali Yücel. (1897-1961). Yücel 1938-1946 yılları arasında görev yapmış.

Sayın Çelik, İlk Meclis'ten bu yana da yanlış saymadı isem 71. Bakan oluyor.

Ak Partinin kapatılma davasının sonuçlanmasından sonra hükümet üyelerinde revizyon yapılacağı şu sıralar Ankara kulislerinde sıklıkla konuşulmakta olup muhtemel revizyonda görevden alınacaklar içerisinde Doç.Dr. Hüseyin Çelik'in ismi de kulislerde zikrediliyor. Bu defa cemaatlerin, bazı iş adamları ve yörenin bazı milletvekilinin desteğinin aynı görevde kalması için yeterli olmayacağı iddia edilmektedir.

Madem bu kadar gideceği sıklıkla konuşuluyor. Biz de Bakanlığı iyi tanıyan halen görevde ve emekli olan bir çok kişi ve bazı sendika elemanları ile görüşerek, 5 yıllık sürede Sayın Çelik'i daha önceki Milli Eğitim Bakanları ile kıyaslayarak farklı bir yönden karnesini tutalım dedik.

İşte enteresan başlıklar.

Cumhuriyet tarihinde en fazla öğretmen alındığı dönem oldu; Kadrolu ve sözleşmeli olmak üzere şu anda mevcut Milli Eğitim personelinin neredeyse yarısı Ak Parti döneminde alındı.

İlk defa Milli Eğitim Bütçesi, sık sık karşılaştırılan Milli Savunma Bakanlığının bütçesini bu dönemde geçti.

En fazla okul, derslik, Bilgisayar, Fen ve Dil laboratuarı ile Kütüphane açılan dönem oldu; Çıkarılan kanunlarla yardımların önü açıldı. Kurum ve kuruluşlar ile hayırsever vatandaşlar, işadamları ve şirketlerin katkıları sağlanarak bu gelişmeler sağlandı. 24 bin dersliğin yanında, 4374 kütüphane ve 476 dil laboratuar kuruldu. 347 adet pansiyon ve yurt binası hizmete sokuldu.

Öğretmen atama ve nakillerinin en şeffaf ve en hızlı olduğu dönem; Öğretmen adayları sıra beklemeden ve herhangi bir ücret ödemeden bulundukları yerlerde elektronik ortamda başvurularını yapıyorlar ve KPSS sonucunda aldıkları puanla verilen kontenjanla sınırlı kalmak kaydıyla puan üstünlüğü ile atanıyorlar. Nakillerde de yine puan durumuna göre gerçekleştiriliyor.

En fazla öğrencinin gezdirildiği dönem; Cumhuriyet ve Çanakkale Eğitim Gezileri ve Gönül Köprüsü programları çerçevesinde binlerce öğrenci yurtiçinde gezdirildi.

En fazla il dolaşan Bakan;

Açılış ve törenler olmak üzere değişik çalışma faaliyetleri için bazı illere hatta ilçelere 2 defa olmak üzere hemen hemen gitmediği il kalmadı.

En sıklıkla kendi memleketi ve aynı zamanda seçim bölgesi Van'a giden Bakan,

En sıklıkla İstanbul'a giden Bakan: Van'dan sonra 2. sırada geldiği söyleniyor. Ayda en az bir defa.

Bürokratların en fazla yurtiçi-yurtdışına gittiği dönem;

Özellikle Eğitim-Öğretim Dairelerinin bazı amirleri hafta sonuna denk gelecek şekilde il dışı okul ziyaretlerine, faaliyet açılış-kapanışlarına gitmekte ve bu gidiş gelişlerinde okul yöneticileri tarafından karşılanmakta ve ellerinde paketlerle uğurlanmaktadır. Bu yöneticilerden bazıları da yolluk yapılırken gidiş-geliş taksi ücretlerini maalesef almaktadırlar.

Bakanlığı döneminde göreve gelen bürokratlardan yine kendi dönemin de ayrılmaların en fazla olduğu dönem;

Müsteşar Yardımcıları Cumali Demirtaş ve Doç.Dr.Şaban Şimşek, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanları Ziya Selçuk ve İrfan Erdoğan, Kurul üyesi Emin Karip,

Dışilişkiler Genel Müdürü İbrahim Kapaklıkaya, Ticaret Turizm Genel Müdürü Bekir Turgut, Özel Öğretim Genel Müdürü Öner Güney, İlköğretim Genel Müdürü Servet Özdemir, Özel Eğitim Genel Müdürü Ali Haydar Sıldıroğlu,

Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan, Ömer Turna, Turgut Usta, Hasan Hüseyin Baysal, Selahattin Şahin ve Mustafa Biber,

Daire Başkanlığı görevinde bulunanlar; Dr.Cebbar Çalışkan, Burhan Başoğlu, Abdullah Özgönüller, Celal Doğan, Faruk Paksoy, Metin Cengiz, Hüseyin Karakuş, Projeler Daire Başkanı Bekir Aksoy ve Erdoğan Serdengeçti, Yayımlar Daire Başkanı Şadi Keskin ve Eğitim Araçları Daire Başkanı Murat Kıraç.

Hemen aklımıza geliveren bu isimlerin bir çoğu alındı veya ayrılmak mecburiyetinde kaldığını bilinmektedir.

En fazla Danışman eskiten Bakan;

Her ne kadar danışman diye bir kadronun varlığını bilmesek de bakanlık camiası tarafından danışman sıfatı verilen veya kullanan bir çok kişi çalıştı ve halen çalışmakta.

Ayrılanlar; Salih Suruç, Abdurrahman Ergü, Hamit Alp, Mustafa Ergül, Seyithan Razi, Cengiz Özhan, Ramazan Erzen, Hakan Nalbantoğlu, Erkan Ömeroğlu ve Mustafa Yakupcan,

Halen devam edenler; Hamza Aydoğdu, Kenan Şahin, Ferhat Yılman, Bülent Kumlu, Sabri Caner ve Yüksel Çelik,

Kendi ilinde en fazla Milli Eğitim Müdürü eskiten Bakan; Halen Van'da görevine devam eden Yahya Yıldız 4. Müdür oluyor.

Başarılı olabilmesi için çevresi ile en fazla işlerine yardımcı olunan bakan;

Milli Eğitim gibi dünyanın en büyük teşkilatlarından biri sayılabilecek olan kurumda, tayin, terfi, inşaat, onarım ve satın almalarda bir bakanın her işe yetişmesini beklemek biraz haksızlık olabilir. 40 dolayında kadrolu Bakanlık Müşaviri ve 10'a yakın Danışman adı altında çalışan kişinin yanında, İstanbul'daki kardeşi Mehmet Çelik, Van'daki kardeşleri Ramazan, Ahmet, Hamit ve Mahmut ile yeğeni Fatih ve Babası emekli imam Molla Hasan, Çelik'in gece-gündüz, hastalık-sağlık demeden ?Bakan bey? mahcup olmasın diye yardımcı olduklarını camia biliyor...

Bakanlığın aldığı kararların ve çıkarılan yönetmeliklerin ve yapılan atamaların en fazla iptal edildiği dönem;

Anadolu lisesi öğretmen atamaları, Şef atamaları, Müdür ve müdür yardımcısı atamaları, Yönetici atama yönetmelikleri örneklerden bir kaçı.

En fazla görevlendirme yapan Bakan;

İlgili yönetmeliğin olmaması, iptal edilmesi, yeterli veya izin vermemesi gibi gerekçelerin yanında şartları taşımadıkları için başta idareciler olmak üzere iyimser rakamlara göre binlerce öğretmen ve yönetici görevlendirilmesi yapıldı.

Yönetim kadrolarına en az bayan yöneticinin atandığı dönem;

Merkez teşkilatında daire başkanı ve üzere 6 kişinin değerlendirildiği, taşra teşkilatında oranın ise yüzde 2 bile olmadığı söyleniyor.

Bakanlık binalarına en fazla onarım ve tadilat yapıldığı dönem;

Bakanlık, 24 civarında binada hizmet vermektedir. Bu dönemde yalnızca EĞİTEK'e ait binalarda en az 5 milyon dolar onarım parasının gittiği iddia edilmektedir. Bakanlık, yeniden yapılandırılarak (!) merkez bina baştan aşağıya ilk defa yenilenmekte, çalışmalar olanca hızıyla devam etmektedir. Bazı blokların ise 2-3 defa elden geçirildiği bile olmuş. Konuya yabancı olmayanların iddiasına göre şimdiye kadar onarım ve tadilatlar için ödenen parayla yeni bir bina yapılabileceği bile iddia edilmektedir. Bütün bu harcamalar bütçeye fazla yük olmadan promosyon, kâr payları ve döner sermaye gelirleri gibi kaynakların seferber edildiği söyleniyor.

Bunların yanında, bir çok güzel şeyler yapılıyor ve yapılamaya devam ediyor.

Haydi Kızlar Okula kampanyası çerçevesinde 280 bin kız çocuğu okullaştırıldı.

Okul Öncesinde en fazla okullaşma olduğu dönem; % 11'den yüzde % 26 yükseldi.

Hükümetin aldığı kararla, İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencilerine 5 yıl içinde toplam 571 milyon ders kitabı ücretsiz olarak dağıtıldı.

8 derslikli ve üzeri tüm okullara Bilgisayar Teknolojileri (BT) sınıfı kuruldu.. Alt yapısı uygun olan tüm okullara ADSL hızlı internet bağlantısı yapıldı. Bu vesileyle öğrencilerin % 90 BT sınıflardan faydalanması sağlanmış.

Liseler 4 yıla çıkarılmış, Sosyal Bilimler Liseleri kurulmuş ve 15 yeni spor lisesi açılmış.

www.cafesiyaset.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber