Birinci sınıflar okula başlarken, oryantasyon ve eğitimimiz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ağustos 2008 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birinci Sınıfların Oryantasyon Dönemi

Üç yıldır bakanlık tarafından uygulanan oryantasyon eğitimi nedeniyle birinci sınıf öğrencileri okula bir hafta erken başlamaktadırlar. Evet çalışma hayatında olduğu kadar okul yaşantısında da Oryantasyon eğitimi şarttır. Bu konuda en büyük görev de öğretmenlere düşmektedir.

Çocuk 7 yıllık yaşantısı boyunca en çok gördüğü kalabalık 5-10 kişi belki düğünlere gitmişse yılda bir kaç kez de daha büyük kalabalıklar iken yüzlerce hatta bazı okullarımızda binlerce küçüklü büyüklü aynı tip giyinmiş bir toplulukla günlerce karşı karşıya geleceği bir ortama bir anda girmektedir. 7 yaşına kadar anne ile baba ile ya da bir yakını ile bildiği ortamlarda bulunmakta iken hiç tanımadığı kişilerin yanı sıra daha tuvaletini yapmayı yeni öğrenmişken tuvaletin yolunu dahi bilmediği yabancı bir ortama girmektedirler.

Bu nedenle bakanlıkça uygulanan oryantasyon eğitimi ve uygulama olmakla beraber 1.sınıf öğrencilerinin bir haftalık oryantasyon döneminden sonra da hemen 6 saatlik yükleme yapılmamalıdır. Bu öğrenciler üst sınıflardaki diğer öğrencilerden 1 saat kadar geç okula gelmeli ve çıkışta da diğer öğrencilerde önce çıkmalıdırlar. Bu süre 1-2 haftalık programa yayılarak süre her geçen gün arttırılmalı ve 2 hafta sonunda diğer öğrencilerle aynı seviyeye kademeli olarak getirilmelidir.

Böylece öğrencilik hayatına yeni başlayan çocukların oryantasyonu daha iyi sağlanabilecektir.

Oryantasyon sadece 1.sınıflar için değil okula yeni gelmiş (nakil) öğrencilerin yanı sıra üst okula geçmiş öğrenciler için de şarttır. Maalesef bu ayağımız da büyük oranda zayıftır. Sınıf Öğretmenlerinin uhdesinde olan 1-2-3-4-5.sınıflarda daha sağlıklı olan bu durum daha üst sınıflara gittikçe zayıflamaktadır. Oysa ki okulda yeni göreve başlayan (ya da naklen gelen) öğretmenin dahi oryantasyona ihtiyacı vardır.

Haftalık Ders Saati Sayıları

1.Sınıfların oryantasyonu konusundan daha da mühim olan bir husus ise bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi eğitimde haftalık ders saatlerinin süreç ilerledikçe artması yönünde bir uygulamaya geçilmesidir.

Bu konuda yüksek lisans eğitimim sırasında hazırladığım bir çalışmadan alıntı yaparak açıklama yapalım:

?? birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi ilköğretimde haftalık ders saatleri kademeli olarak artmalıdır.

Almanya'da haftalık ders saati, eyaletlere göre ilkokul 1. ve 2. sınıflarda 17-23, üst sınıflarda 23-27 ve orta okulda da 30-32 saattir. Avusturya'da haftalık ders saati, ilkokul 1. ve 2. sınıflarda 21, 3. ve 4. sınıflarda 25 ve orta okulda da 32-34 saattir. Hollanda'da haftalık ders saati, ilköğretim birinci kademede 22 ve ikinci kademede 25 saattir. İlköğretim okullarında haftalık ders saati Belçika'da 28, Fransa'da 26-27, Lüksemburg'da 30 ve Portekiz'de 25-31 saattir (Sağlam, 1999, 19-303). İngiltere'de 5-7 yaş arası öğrenciler için 21 saat, 8-11 yaş için 23-30 saat, 12-16 yaş için 24 saatten oluşan haftalık ders programı uygulanırken İtalya'da ilk yıl haftada 27 saat, 2. yıldan itibaren 30 saat ders vardır. Finlandiya'da da haftalık ders saati 19-32 saat arasımda değişir (Türkoğlu, 1999, 205-431, Aktaran Arı,2005 ). Görüldüğü gibi birçok Avrupa ülkesi, ilköğretimde her sınıf için aynı haftalık ders saati uygulamamaktadır. Yeni başlayan sınıftan üst sınıflara doğru artan bir uygulama içerisindedirler. (Arı, 2005)

Prof Dr. Adil Türkoğlu'nun yukarıda verilen araştırmasında olduğu gibi bizde de haftalık ders saatleri mutlaka gözden geçirilmelidir. Bunun için en akılcı çözüm, 1,2, 3 ve 4. Sınıflarda 6 olan günlük ders saatinin 5'e indirilmesi şeklindeki bir uygulama olacaktır.

Böylece İkili eğitim yapan İlköğretim Okullarımızda 2005 yılından itibaren öğlenci olan 1,2,3,4. sınıfların 6 saatten 5 saate indirilmesi ile kazanılacak zaman dilimi öğrencinin teneffüs vakitlerinin uzatılmasında, erken gelen öğrencilerin biraz daha geç gelmelerinin sağlanmasında ve geç çıkan öğrencilerin erken çıkarılmalarının sağlanmasında kullanılabilecektir. Böylece küçük öğrenciler haftada 30 yerine 25 saat eğitim yapacaklardır.?

Birçok gelişmiş ülkede de uygulanan bu sistemin Türkiye'de de uygulanması yerinde bir karar olacaktır.

Eğer gerçek anlamda oryantasyon ve eğitimde verimlilik düşünülüyorsa bu hususların da en azından tartışılması ve ülkemiz şartlarına en uygun çözümlerin kalıcı olarak bulunması gerekmektedir.

Eğitimde araştırılmadan, tam olarak incelenmeden ve eğitimin; sosyolojik, psikolojik ayaklar dahil tüm ayakları bilimsel olarak oturtulmadan yapılacak çalışmalar yarardan çok zarar getirebilir.

Yani eğitim ince elenip sık dokunması gereken bir iştir ve eğitimde ben yaptım oldu-culuğa, benim adamım iyidir-cileğe yer olmadığı gibi niyet ne kadar iyi olursa işin ehlinde olan bir tahta çok güzel ve yararlı bir eşyaya dönüşebilecekken işin ehli olmayanın eline geçmesi durumunda aynı tahta bir anda bize dahi dönebilecek bir silaha da dönüşebilir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber