Başbakan'dan Babacan'a, 'iyi müzakere yapamadın' eleştirisi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 01 Eylül 2008 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ULUSAL PROGRAM İÇİN BAŞBAKAN'DAN ALİ BABACAN'A İTİRAZ:

Bunların bir kısmı programımızda bile yok, nasıl müzakere ettin

Ulusal program Bakanlar Kurulu'nun itirazıyla karşılaştı. Başbakan Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a tepki göstermesinden cesaret alan bakanlar kendi konuları üzerine programda verilen sözlere karşı çıktı.

Bakanlar Kurulu'nun son toplantısında ele alınan, Avrupa Birliği'ne (AB) hükümetin vermesi gereken ulusal program metni üzerinde birçok bakanın itirazı olduğu öğrenildi. Aynı toplantıda ulusal programı sunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a, Başbakan ve bazı bakanlardan "İyi müzakere yapılmadığı" eleştirisinin de getirildiği belirtildi.

Halbuki toplantıdan sonra Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yaptığı açıklamada yeni belgenin 400 sayfa ve 4 bölümden oluştuğunu, programda 342 tüzük yönetmelik gibi ikincil düzenleme, 473 adet de 33 fasılla ilgili düzenleme bulunduğunu belirtti. Çiçek, "Bu program geçmiş iki programdan yola çıkılarak hazırlandı ve ayağı yere basan bir program. Tarama toplantıları ve fili müzakerelerden sağlanan tecrübeler de var" dedi. Ancak Çiçek'in 18 Ağustos'ta gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada Ulusal Programı kabul ettiklerini belirtmek yerine, "üçüncü ulusal program üzerinde çalışıldığını" söylemesi de dikkat çekmişti.

Başbakan Erdoğan'dan itiraz

Bakanlar Kurulu'nda yapılan müzakerelerde Bakan Babacan'ın sunumundan sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, özellikle 2008 yıl sonuna kadar yapılacakların listesine bakarak, "Bunların bir kısmı bizim programımızda yok, bu kadar kısa sürede çıkarılması mümkün değil, nasıl müzakere ettiniz" dediği öğrenildi. Bunun üzerine, Başbakanın çıkışından da cesaret alan, kurul toplantısında bulunan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek başta olmak üzere, birçok bakanın söz aldığı ve bu yapılacaklar listesine kendi işleri açısından itirazlar yönelttikleri, bu düzenlemelerin yetiştirilmesinin mümkün olmadığını söyledikleri öğrenildi. Bir tek İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın hazırlanan program için olumlu sözler söylediği ve bunların yetiştirilmesi gerektiğini belirttiği, geri kalan tüm söz alan bakanların eleştiri yönelttiği kaydedildi.

Bakanlar Kurulu aceleci davranmayacak

Sonuçta Bakanlar Kurulu'nda ulusal program üzerinde bir süre daha müzakere yapılmasının istendiği öğrenildi. Bunun yöntemi olarak da Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın muhalefet partilerine hazırlanan metni sunarak bilgi vermesi, partilerden görüş istenmesi, partilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına metnin gönderilerek bunlardan da görüş istenmesi benimsendi.

Bu yönteminin bilerek saptandığı, ulusal programın hükümet tarafından kabul edilip AB organlarına sunulmasının bu yöntem nedeniyle gecikeceği belirtildi. Programda, 2008 sonuna kadar yapılması gereken çok sayıda düzenleme bulunduğu göz önünde tutulursa, hükümetin ulusal programı kabul etme sürecini bilerek uzatmak istediği tahmin ediliyor.

Bu arada yerel seçimler nedeniyle siyasi çalışmaların da yoğunlaşacağı, ulusal programın biran önce kabul edilip AB'ye sunulmaması halinde, programda yeralan düzenlemelerinin yetişmesinin imkansız hale geleceği açık.

Özetle; Bakanlar Kurulu'ndaki hava, hükümetin 3. Ulusal Programı AB'ye sunmak için aceleci davranmayacağını gösteriyor.

AB'nin bu tavra ne karşılık vereceği ise henüz bilinmiyor.

Bunlar yapılması gerekenler

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın sunumunda, hazırlanan listede yeralan yasal düzenlemelerin "asgari bir liste" olduğu belirtildi. Bu listenin bu yıl şubat ayında AB resmi gazetesinde yayımlanan katılım ortaklığı belgesindeki önceliklere karşılık olarak ulusal program taslağında yer verilen önlemler, dönem başkanı Fransa ve 2009'un ilk yarısında Çek dönem başkanlıklarında açılması mümkün görülen fasılların açılış kriterleri ile açılmış fasılların müzakere pozisyon belgelerindeki Türkiye'nin taahhütlerden oluştuğu belirtildi.

Bunun yanı sıra uygulanan mali işbirliği ve topluluk programları gereklerinin, gümrük birliği gereklerinin ve AB ile yapılan değerlendirme toplantılarında belirtilen hususların da listeye eklendiği ifade edildi.

Babacan'ın Bakanlar Kurulu'na, son bir yılda AB uyumu için yapılan yasal düzenlemeler, yapılması gereken düzenlemeler ve 2008 yıl sonuna kadar yerine getirilmesi gereken düzenlemelerin listelerini sunduğu öğrenildi.

ULUSAL PROGRAMDA VERİLEN SÖZLER

2008 SONUNA KADAR ÇIKARILMASI GEREKEN KANUNLAR

A) TBMM'DE BULUNAN KANUNLAR

1) Türk Ticaret Kanunu (Şirketler Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edildi).

2) Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun (Şirketler Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edildi.

3) 2821 sayılı Sendikalar Kanunun ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun (Sosyal Politika ve İstihdam Faslı açılış kriteri)

4) Devlet Yardımları Kanunu (Rekabet Politikası Faslı açılış kriteri ve Gümrük birliği gereklerindendir.)

5) 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin değiştirilmesine İlişkin Kanun (Fikri Mülkiyet Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edildi)

6) Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Kanunu (Şirketler Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edildi)

7) Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu Kanunu (Şirketler Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edildi)

8) 5648 sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Tarım ve Kırsal Kalkınma Faslı açılış kriteri ve Türkiye-AB Mali İşbiriğinin gereklendendir)

9) Avrupa Topluluğunun Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı'nın (2007-2013) Girişimcilik ve Yenilik Özel Programı'na Türkiye Cumhuriyeti'nin Katılımı Konusunda Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Topluluğu Arasında Mutabakat zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun (İlgili topluluk programının gereğidir)

10) Avrupa Topluluğu ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin topluluk İstihdam ve Sosyal Dayanışma Programına Katılımı Hakkında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun (İlgili topluluk programının gereğidir)

11) Türk Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Gümrük Birliği gereklerindendir)

12) Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun (Gümrük Birliği gereklerindendir. ABGS açısından tatmin edici değildir)

B) TBMM'YE SEVKEDİLECEK KANUNLAR

1) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (Sosyal politika ve İstihdam Faslı açılış kriteridir)

2) Türkiye-AB Mali İşbirliğini (IPA) Düzenleyen Çerçeve Anlaşmanın Onaylanmasına Dair Kanun (Türkiye-AB mali işbirliğinin gereklerindendir)

3) 4587 sayılı AB Genel Sekreterliği Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (Türkiye-AB mali işbirliğinin gereklerindendir)

4) 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun (Türkiye-AB mali işbirliğinin gereklerindendir)

5) 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun (Türkiye-AB mali işbirliğinin gereklerindendir)

6) 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun (Türkiye-AB mali işbirliğinin gereklerindendir)

7) 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun (Türkiye-AB mali işbirliğinin gereklerindendir)

8) 3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun (Türkiye-AB mali işbirliğinin gereklerindendir)

9) Patent ve Faydalı Model Kanunu (Fikri Mülkiyet Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edilmiştir)

10) Markalar Kanunu (Fikri Mülkiyet Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edilmiştir)

11) Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun (Fikri Mülkiyet Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edilmiştir)

12) 5147 sayılı Entegre Devre Topoğrafyalarının Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun (Fikri Mülkiyet Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edilmiştir)

13) Türk Patent Kurumunun Kurulmasına Dair Kanun (Fikri Mülkiyet Hukuku Müzakere Pozisyonu belgesinde taahhüt edilmiştir)

14) Sermaye Piyasası Kanunu (Şirketler Hukuku Müzakere Pozisyonu Belgesinde taahhüt edilmiştir)

15) 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Müzakere Pozisyonu Belgesinde taahhüt edilmiştir)

16) Ürün Güvenliği Kanunu (Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Müzakere Pozisyonu Belgesinde taahhüt edilmiştir)

Not: 5, 6, 7, 8 sıra numaralı yasal düzenlemelerin tek bir yasa halinde çıkarılması mümkündür.

2008 SONUNA KADAR ÇIKARILMASI GEREKEN STRATEJİ BELGELERİ VE EYLEM PLANLARI

1) Alkollü ürünler, ithal tütün ve ithal sigaraların vergilendirilmesine ilişkin Eylem Planı

2) Yargı reformu stratejisi

3) Sanayi stratejisi

4) Kamu İç Mali Kontrolü Politika Belgesi

5) Çevre Strateji Belgesi

6) Kamu Alımları Strateji Belgesi

7) Tarım İstatistikleri Strateji Belgesi

8) Gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı politikası alanındaki AB müktesebatının uyumlaştırılması, uygulanması ve yürütülmesine temel teşkil edecek strateji.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber