Sanayi bölgelerine mesleki okul zorunluluğu

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 01 Eylül 2008 22:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim ve öğretim döneminde mesleki eğitimi destekleyecek. Bakanlığın 4 yıllık eylem planı, yeni meslek okulları açılmasından öğrencilerin sigortalanmasına kadar bir dizi yenilik içeriyor.

karar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alındı. Hatta yeni bir eylem planı hazırlandı. Hedef, mesleki ve teknik eğitimin ortaöğretim içindeki payını yüzde 38'den yüzde 50'ye çıkarmak.

4 yıllık eylem planına göre, en büyük sorun derslik yetersizliği. Peki bu sorun nasıl çözülecek?

Milli Eğitim Bakanlığı, organize sanayi, serbest bölge gibi alanlarda mesleki okul açılmasını zorunlu kılacak. Bu bölgelere okul yapan işadamlarına vergi indirimi, düşük faizli kredi gibi teşvikler verilecek. Derslik sayısı bu formülle artırılacak.

Öğrenci sayısının da artırılması hedefleniyor. Bunun için Bakanlık, uzun vadede genel liselerin kontenjanlarını azaltacak, mesleki teknik okullarınınkini ise artıracak. Seviye Belirleme Sınav klavuzunda meslek liselerine de yer verilecek. Seviye Belirleme Sınavı'na girmeden de meslek lisesinde okumanın önü açılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, meslek lisesi öğrencilerinin atölye çalışmaları sırasında uğradığı iş kazaları nedeniyle yüksek miktarlarda tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Bakanlık hem bunun önüne geçmek hem de öğrencilerin erken yaşta iş hayatıyla tanışmalarını kolaylaştırmak için formül geliştirdi. Buna göre, meslek lisesinde 10'uncu sınıftan itibaren öğrencilere sigorta yapılacak.

Yeni tedbirle bununla sınırlı kalmıyor. Okullarda İngilizceye ağırlık verilecek. Çıraklık eğitimi alt limiti 2 yıldan 1 yıla indirilecek. Meslek liselerinin televizyonlarda tanıtımı için reklam filmleri hazırlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber