Aşırı sarı bulgura dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2008 13:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bazı işletmelerin bulgurun sarı görünüm kazanması için boya kullandıkları ortaya çıktı.

Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, bazı işletmelerin bulgurun sarı görünüm kazanması için boya kullanmış olabilme ihtimaline karşı, tüketicilerin aşırı sarı görünümlü bulguru almaktan kaçınmalarını istedi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki bulgur üretiminin büyük bölümünün Gaziantep'te yapıldığını, bu işletmelerin de yeni teknolojik makinalarla üretim yaptıklarını belirtti.

Buğday üretimi yapan ancak üretim izni bulunmayan bazı işletmelerin, bulgurun aşırı sarı ve canlı durması için katkı maddesi kullanmış olabilecekleri ihtimaline karşı, tüketicilerin duyarlı olması gerektiğini belirten Yılmaz, ?Bazı işletmeler bulgurun sarı görünüm kazanması için boya kullanmaları ihtimaline karşı, tüketiciler aşırı sarı görünümlü bulgurları almaktan kaçınsınlar? dedi.

Gaziantep'te üretim izni bulunan 42 bulgur fabrikasının bulunduğunu dile getiren Yılmaz, bu işletmelerde yapılan denetimlerde Tarım Bakanlığı'nın Gıda Yönetmenliğine uygun üretim yapıldığını belirlediklerini söyledi.

Halk arasında merdiven altı tabir edilen bazı binaların alt katlarında üretim izni ve çalışma ruhsatları bulunmayan bazı iş yerlerinde de üretim yapıldığını anlatan Yılmaz, ?Denetimler sırasında rastladığımız bu tür işletmeleri süresiz olarak kapatıyoruz. Halkın genel sağlığını tehlikeye düşürdükleri gerekçesiyle 5 bin YTL peşin para cezası da veriyoruz? diye konuştu.

KALİTELİ BULGUR SERT BUĞDAYDAN YAPILIR

Kaliteli ve damak tadına hitap eden bulgurun sert buğdaydan yapıldığını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

?Kaliteli bulgur, sert buğdaydan yapılıyor. Ancak, son 2 yıldır ülke genelinde yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle sert buğdayda ciddi bir üretim düşüklüğü yaşandı. Bu üretim düşüklüğü de fiyatların aşırı artmasına yol açtı. Bazı bulgur fabrikaları da aşı fiyat artışına karşı bulguru, fiyatı daha düşük olan yumuşak buğdaydan imal etmeye başladı. Bu durumda bulgurdaki fiyat düşüklüğü yanında kalite düşüklüğüne yol açtı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber