Türkiyenin ilk beş üniversitesi tartışma yarattı

Haber Giriş : 09 Kasım 2004 05:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektörler bu tartışmayı sürdürürken uluslararası veriler de son olarak Çin'de yapılan ve dünyanın en iyi 500 üniversitesinin belirlendiği sıralamaya hiçbir Türk üniversitesinin giremediğini ortaya koydu. Boğaziçi Rektörü Prof. Dr. Soysal'ın "İyi Üniversite Ligi" sıralaması üniversite camiasında tartışma yarattı. Kimi rektörler bu sıralamayı, "dayanaksız" buldu, kimileri de kendi ilk "5"ini açıkladı.

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal'ın SABAH'ta dün yayınlanan röportajında açıkladığı "İyi Üniversiteler Ligi" ilk "5"i, yarattığı tartışmayla birlikte bir gerçeğin de gözler önüne serilmesini sağladı. Soysal, kendi üniversitesini birinci sıraya koyduğu değerlendirmesinde ODTÜ, Ege, Çukurova ve vakıf üniversitelerinden de Bilkent'i Türkiye'nin en iyi üniversiteleri ilan etmişti. Ancak Prof. Dr. Ayşe Soysal'ın saydığı üniversiteler de dahil olmak üzere Türk üniversitelerinin uluslararası akademik platformda herhangi bir varlık gösteremediği ortaya çıktı.

ELDEKİ SON ARAŞTIRMA
Son olarak Çin'de ShanghaiJiao Tong Üniversitesi tarafından yapılan ve 2004 yılının en iyi 500 üniversitesini ortaya koyan araştırma da bu saptamanın kanıtı oldu. 2002 yılında Türkiye'den sadece İstanbul Üniversitesi'nin yer almayı başardığı "En iyi 500" arasına, 2004 yılında Türkiye'den tek bir üniversite bile giremedi. Birinci sırada Harvard Üniversitesi'nin bulunduğu sıralamada Güney Afrika, Polonya, Şili, Singapur, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin üniversiteleri de yer aldı.

KRİTERLER ULUSLARARASI
Shanghai Jiao Tong Üniversitesi bu sıralamayı yaparken uluslararası kriterleri göz önünde bulundurdu. İlk 500 içinegirecek üniversiteler belirlenirken "Üniversitenin mezunlarından ya da personelinden birinin Nobel ödülü alıp almadığı", "Üniversitenin akademik kadrosunun yazdığı bilimsel makaleler bilimsel çalışmalarda referans olarak kullanılıyor mu?", "Bu makaleler uluslararası atıf indeksinde yer alıyor mu?" sorularına yanıt arandı. Ve alınan yanıtlara göre puanlandırılan üniversiteler, 1 ile 500 arasındaki skalada yerlerini aldılar. Bu kriterler çerçevesinde dünyanın en iyi 10 üniversitesi de şöyle sıralandı: Harvard (ABD), Stanford (ABD), Cambridge (İngiltere), California Berkeley (ABD), MIT (ABD), California Inst. Tech (ABD), Princeton(ABD), Oxford (İngiltere), Columbia (ABD), Chicago (ABD).

ODTÜ ARAŞTIRDI
Türkiye'de benzeri bir araştırma ise 2003 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından özel bir araştırma şirketine yaptırıldı. Bu araştırmaya göre ilk beşe giren üniversiteler ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, İTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu. Genel imaj çerçevesinde yüzde 92 oranına ulaşan ODTÜ ilk sırada yer alırken, yüzde 91 ile Boğaziçi Üniversitesi ikinci sırada, Bilkent ve İTÜ ise üçüncü ve dördüncü sıralarda yer aldı. Yirmi bir kriterin dikkate alınarak yapıldığı araştırmada Türkiye veKKTC'deki son sınıf öğrencileri ile mezunlar ve ailelerinin görüşlerine başvuruldu. Araştırmada Türkiye'den 2 bin 166, KKTC'den 236 öğrencinin görüşleri değerlendirilmeye alındı. Aralarında İstanbul, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır, İzmir'in de bulunduğu 17 il, araştırma sahası olarak kullanıldı.

BEKLENTİLER NELER?
Anketörler araştırma sırasında sorularını yöneltirken özellikle üniversitelerden beklentilerin dikkate alınmasını istediler. Anket üniversitelerin dört temel özelliği üzerine kuruldu. Sorular, "Eğitim kalitesi, öğretim üyelerinin yeterliliği, fiziksel ve sosyal olanaklar, mezunlarının iş bulma olanakları" çerçevesinde soruldu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber