4 dil bilen tuvalet işletmecisi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'nın tarihi yerleşim yerlerinden biri olan Yeşil Mahallesi'nde belediyeye ait tuvaletin işletmeciliğini yapan Özbekistan asıllı Nuriyet Gulomzhon, Türkçe'nin yanı sıra Rusça, İngilizce ve Arapça biliyor.

Merkez Yıldırım ilçesindeki Yeşil Türbe'nin yakınlarında 1 yıldır tuvalet işleten 43 yaşındaki Nuriyet Gulomzhon, 4 dil öğrenmek için azmetti ve başardı. Özbekistan'ın, Sovyetler Birliği bünyesinde olduğu dönemde Rusça'yı ana dili gibi öğrendiğini söyleyen Gulomzhon, ülkesinde yaşanan ekonomik sorunlar sebebiyle 1989 yılında Azerbaycan'a göç ettiklerini ifade etti. Gulomzhon, "Azerbaycan'a gelmeden önce Rusya'da bir süre bulundum. Burada Rusça'yı öğrenme fırsatım oldu. Rusça'yı anadilim gibi biliyorum.

Rusya'dan sonra Azerbaycan'a geldim. 15 yıl burada kaldıktan sonra maddi imkansızlıktan dolayı 2004 yılında Türkiye'ye geldim. Yaşadığım yerlerde düğüne, eğlenceye gitmek pek normal karşılanmıyordu" dedi.

1973 yılında ilkokulu Özbekistan'da okuduğunu belirten Gulomzhon, "Hiçbir hocadan yardım almadan Türkçe'yi öğrendim. Bursa'ya geldikten sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan İngilizce kursuna gittim. Daha önceden İngilizce biliyordum ama dilimi daha da ilerletmek için kursa yazıldım. Arapça'yı okuyabiliyorum ancak onu da dört dörtlük konuştuğumu söyleyemem" diye konuştu.

"BURSA TARİHİ ŞEHİR OLDUĞU İÇİN İNGİLİZCE'Yİ ÖĞRENDİM"

Bursa'nın tarihi bir şehir olduğunu ve bundan dolayı İngilizce'yi çabuk öğrendiğini ifade eden Gulomzhon, "Yeşil Türbe'nin yanında çalışıyorum. Buraya her ülkeden turist geliyor. Bu dili öğrenirsem daha fazla turistle konuşmuş olur, hem de onlara yardımcı olmuş olurum. Buraya gelen turistlere ücret konusunda ve Yeşil Türbe'nin tarihi hakkında bilgi veriyorum. Türkiye'yi çok seviyorum. Çünkü buranın insanı kimseyi dışlamıyor, tam aksine bağrına basıyor" şeklinde konuştu.

Türk vatandaşı olmak için Bursa Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduğunu da belirten Gulomzhon, yeni adının Turan Nurioğlu olacağını ve bundan sonra bir Türk vatandaşı olarak yaşamaktan gurur duyacağını söyledi. Mahalle sakinlerinin kendisine "Turan" diye hitap ettiği anlatan 1 çocuk babası Gulomzhon, eşi ve çocuğunu da Türk vatandaşı yapacağını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber