Okul kantilerinde hangi gıda maddeleri satılmamalı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Eylül 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKUL YEMEKHANE VE KANTİNLERİNDEKİ TEHLİKE

Yeni bir eğitim dönemi başlarken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesinde gerek eğitim, gerekse tüketim noktasında oldukça önemli bir yeri ve işlevi vardır. Bakanlığa bağlı toplu gıda maddeleri alımlarının yapıldığı yatılı ilköğretim bölge okulları, pansiyonlu ilköğretim okulları ve öğretmen evleri gibi her biri işletme niteliğinde olan birimlerde güvenli gıda tüketiminin sağlanması, çocuklarımızın, dolayısıyla toplumumuzun sağlığı açısından göz ardı edilmemelidir.

Okul kantin ve yemekhanelerinde hangi gıda maddeleri satılmamalıdır? Bunların çocukların sağlıkları üzerindeki etkileri nelerdir?

Hamburger, patates kızartması, cips ve benzerleri, okul kantinlerinde asla bulunmaması gereken yiyeceklerin başında geliyor. Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş etler ile hazırlanmış yiyecekler de sakıncalı bulunuyor. Satılamayacak içecekler de, kolalı, gazlı, asitli içecekler ile toz içecekler.

Okul kantinlerinde satılan ve yüksek karbonhidrat, yağ ve katkı maddeleri içeren; cips, tost, hamburger, gazlı içecekler ve buna benzer ürünlerle yanlış beslenen çocukların sağlığı üzerindeki etkileri şunlardır. Obezite, Hipertansiyon, Diyabet, Kroner arter hastalığı, Osteoporoz, kanser ayrıca, bu ürünlerin içerdiği katkı maddeleri ve boyalar nedeni ile alerji gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini vurgulamaktadırlar. Gelişme çağındaki öğrencilerin beslenmeleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'na büyük görev düşmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı bu üstüne düşen görevi peki yerine getiriyor mu? Askerî Kantin Yönetmeliği, Jandarma Kantin Yönetmeliği, Emniyet Teşkilatı Kantin Yönetmeliği, Sahil Güvenlik Kantin Yönetmeliği var ama Okul Kantin Yönetmeliği yok!

Askerlerimiz, jandarmalarımız, polislerimiz elbette kıymetli ama çocuklarımız kıymetsiz mi?

Neden okul kantinlerinde özellikle sağlıklı beslenmeye uygun ve güvenli gıdaların satılmasının ve gıda güvenliğinin gerektirdiği koşulların temini için, daha açık bir ifade ile çocukların sağlığını riske sokacak gıdaların satılmasını önleyebilmek için bir hukukî düzenleme yok? Neden Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gıda mühendisleri gibi teknik donanım ve bilgiye sahip personel yok? Bu düzenlemeler ve personel istihdamı yapılarak hem eğitim dönemi başında yapılacak gıda alımları kurallara uygun ve sağlıklı şekilde gerçekleştirilecek, hem de yemekhane, kantin ve diğer toplu tüketim yerlerinde güvenli gıda tüketimini sağlanarak, ortaya çıkabilecek çeşitli olumsuzlukların önüne geçilecektir.

Servet KARDOĞAN
[email protected]

Kaynakça
http://www.tumer.org/haberdetay.php?id=210
http://www.tuketicihaklari.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=214
TMMO Gıda Mühendisleri Odası

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber