Maliyenin maaş cetveli fazla veriyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Eylül 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'nin maaş cetvelinin basında yer alması üzerine memurlardan gazetelerin haber merkezlerine ve Maliye Bakanlığı'na çok sayıda telefon geldi

Maaş cetveline sağlık çalışanlarından itiraz geldi. Cetvelin ?şimdiki maaş' sütunundaki rakamların aldıkları maaşlardan yüksek olduğunu belirten sağlık çalışanları, eşlerinin ?Maaşını benden gizliyorsun' dediğini söyledi

ANKARA - Ağustos ayında yürürlüğe giren ek ödemeler ve sendikalarla yapılan toplu pazarlıklar sonrası 2009 Ocak ayından itibaren yürürlüğe girecek maaş ödemelerine ilişkin memur maaş cetveli, memurlardan, özellikle de sağlık çalışanlarından yoğun tepki aldı. Cetvelin ?şimdiki maaş' sütununda yer alan rakamların aldıkları maaşlardan yüksek olduğunu belirten sağlık çalışanları, eşlerinin ?Maaşını benden gizliyorsun' tepkisiyle karşılaştıklarını belirtirken, çok sayıda memur da mutemetlerin kapısını aşındırdı.


2 Eylül 2008 tarihli "İşte zamlı maaşlar" başlıklı haber için tıklayınız


?Eşlerimiz inanmıyor'

Memur sendikalarıyla hükümet arasında yapılan toplugörüşmeler sonucunda memur maaşlarına ocakta yüzde 4, temmuzda yüzde 4.5 zam yapılmasının ardından Maliye Bakanlığı kimin ne kadar maaş alacağına ilişkin cetvel hazırladı. Cetvelde memurların ?şimdiki maaşı' ile 2009 Ocak ayında ve temmuz ayında alacakları maaş rakamlarına yer verildi.

Cetvelin altındaki dipnotta ?rakamlara aile yardımlarının dahil edildiği' belirtildi. Maliye'nin maaş cetvelinin basında yeralması üzerine memurlardan gazetelerin haber merkezlerine ve Maliye Bakanlığı'na çok sayıda telefon geldi.

Örnekler ilginç

Giresun'da hemşirelik yapan Yasemin Y., Maliye'nin maaş cetvelinde lise mezunu 12. derecenin 3. kademesindeki hemşirenin maaşının 1299 YTL olarak gösterildiğine dikkat çekerek, ?Ben yüksekokul mezunuyum. Eşim çalışmıyor ve iki tane de çocuğum var. Aldığım maaş ise 1150 YTL? dedi. Gazetelerde maaş rakamlarını görünce eşinin ?Benden maaş mı gizliyorsun? sitemiyle karşılaştığını kaydeden Yasemin Y., ?Arada bu kadar fark olunca eşlerimizden para kaçırıyormuş durumuna düşüyoruz. Aile saadetimiz bozuluyor. Allahtan eşim üniversite mezunu olduğu için ikna edebildim.

Çoğu arkadaşın eşi aynı anlayışı göstermiyor, ?gazeteye mi inanayım, sana mı' diye kavga ediyor. İnsanlar birbirine girecek? dedi.

Anestezi teknisyeni Ahmet S. de eline geçen para 896 YTL olmasına rağmen Maliye'nin cetvelinde 1300 YTL maaş aldığının göründüğünü belirterek, ?Arada 400 YTL fark var. Fazla almamız gerekiyor da bilmiyor muyuz diye mutemeti aradık, mutemet aldığımız maaşta bir yanlışlık olmadığını söyledi? diye konuştu.

Ankara'dan arayan uzman doktor Burak S. de 25 yıllık doktor olduğunu ve şef yardımcısı olarak görev yaptığını, aldığı maaşın 1570 YTL olduğunu söyledi. Maliyenin cetvelinde ise uzman doktor maaşının 2 bin 34 YTL olarak göründüğünü vurgulayan Burak S., maaşlarının düşüklüğü yetmiyormuş gibi bir de olduğundan yüksek gösterilmesine kimseyi inandıramadıklarını belirtti.

Burak S. asistanların eline geçen para 1130 YTL olmasına karşın 1552 YTL olarak gösterildiğini kaydederek, ?Doktorların yüksek maaş aldığına ilişkin bir şayia var, Başbakan bile doktorların 5-6 bin lira maaş aldığını iddia ediyor. Ama nedense biz bilmiyoruz. Ek ödemeden de bize bir şey vermediler? diye konuştu.

Döner sermaye farkı

Maliye Bakanlığı yetkilileri, gazetelerin haber merkezlerine ulaşan şikayetlerin benzerinin kendilerine de geldiğini belirtirken, farkın döner sermaye paylarından kaynaklandığını ifade ettiler.

Kendi maaşının Maliye'nin ilan ettiği maaştan düşük olduğunu söyleyenlerin döner sermayeden aldıkları payı hesaba katmadıklarını kaydeden yetkililer, şu bilgiyi verdiler: ?Biz maaşlara ilişkin listeyi, kamuoyuna bir bakış açısı vermek için yayımlıyoruz. O rakamların içerisinde 138 YTL'lik eş ve çocuk yardımı ile 15 Ağustos'tan geçerli olmak üzere yapılan ek ödemeler de yeralıyor.

Ek ödeme almayanlar ise döner sermayeden pay alıyorlar. Döner sermayeden aldıklarını hiç hesaba katmayıp, sadece çıplak maaşla karşılaştırma yapıyorlar. En çok şikâyet de zaten döner sermaye payı alan sağlık çalışanlarından geliyor. Ek ödemeyle ilgili düzenlemenin ek 3. maddesinde, döner sermayeden alınan payın ek ödemenin altında kalması halinde aradaki farkın ödeneceği hükmü yer alıyor. Dolayısıyla yayımladığımız liste aslında ellerine geçen minimum parayı gösteriyor. Bazı branşlarda sağlık çalışanlarının eline geçen para, yayınladığımız rakamların daha üzerindedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber