Savcı hatası Bakanlığa bin YTL'ye mal oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Eylül 2008 07:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Oya ARMUTÇU

Ruhsatsız silahtan hapis yatan ancak hakkındaki yakalama kararı savcı tarafından kaldırılmayan vatandaş bu yüzden sık sık gözaltına alınınca dava açtı. Mahkeme, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları'nı toplam 1000 YTL tazminata mahkum etti.

DANIŞTAY 10. Dairesi, ruhsatsız silah bulundurmak suçundan mahkum olup cezası infaz edilen bir vatandaş hakkındaki yakalama kararlarını kaldırtmayan savcının eylemini "hizmet kusuru" saydı. Mahkeme, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları'nı yasal faiziyle birlikte toplam bin YTL tazminata mahkum etti.

25 Aralık 1997'de yapılan aramada, otomobilinde ruhsatsız silah ve mermi bulunan bir vatandaş Bergama Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Ruhsatsız silah bulundurmaktan 10 Mart 1998 tarihinde, on ay hapis cezasına mahkum olan vatandaşın cezası infaz edildi. Vatandaş cezasını Mustafa Kemalpaşa Cezaevi'nde çekti. Buna rağmen Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan yakalama müzekkeresi nedeniyle, vatandaş hakkında Gizli Bilgi Tarama (GBT) sisteminde arandığına ilişkin bilgi formu düzenlendi. Cumhuriyet savcılığı ve emniyet arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle farklı zamanlarda gözaltına alınınca vatandaş davacı olarak, 3 bin YTL maddi ve 15 bin YTL manevi olmak üzere 18 bin YTL tazminat istedi. Ankara 1. İdare Mahkemesi, davacının gözaltına alınması nedeniyle şoförlük yapamadığı için zarara uğradığı iddiasını kanıtlayamadığı gerekçesiyle maddi tazminat istemini kabul etmedi. Mahkeme kesinleşen ve infaz edilen hükme rağmen GBT sisteminden silinmediği için farklı zamanlarda gözaltına alınmasından dolayı duyduğu elem ve üzüntüyü gidermek için takdiren bin YTL manevi tazminat ödenmesini karara bağladı. Danıştay 10. Dairesi de mahkeme kararını onadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber