İnteraktif hizmetlerin sunulacağı televizyon kanalları, 1 Ekim'de yayına başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2008 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Televizyona kumanda ile soru sorma dönemi

İzleyiciler, artık televizyon yayınına oturdukları yerden müdahale edebilecek. Kumandadan kredi kartının numarasını girerek alışveriş yapacak.

İnteraktif eğitim sırasında soru sorabilecek. Televizyon ekranında katılacakları sınavların sonuçlarını anında görebilecek. Video veya müzik indirebilecek. TÜRKSAT tarafından verilecek interaktif hizmetlerden bir bölümünü dijital platformlar uzun süredir müşterilerine sunuyor.

İnteraktif hizmetlerin sunulacağı televizyon kanallarının 1 Ekim'den itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir'de yayına gireceğini açıklayan TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay, yayının yurt genelinde 2009'da başlayacağını söyledi. İnteraktif televizyonda alışveriş için televizyon kumandasına kredi kartı numarasının girilmesinin yeterli olacağını kaydeden Dalbay, eğitim ve alışveriş yayını için 4 başvuru yapıldığını anlattı. Dalbay'ın verdiği bilgilere göre aboneler, interaktif hizmetlerden 'set top box' adı verilen kurulum kutusuyla yararlanabilecek. Bu kutu ilk aşamada standart dijital yayına yönelik 'standart dijital (SD)' olarak dağıtılacak, sonraki aşamada interaktif yayın özelliği eklenerek yılbaşından itibaren kullanıma sunulacak. 2009'da test yayını olmadan doğrudan interaktif yayına başlanacak. İzleyiciler, interaktif eğitim sırasında soru sorabilecek, televizyonda katılacakları sınavların sonuçlarını anında görebilecek, video veya müzik indirebilecek. TÜRKSAT Genel Müdürü, kablolu televizyonda 'yüksek çözünürlük (HD)' yayın hizmetinin 'Sayısal Paket-1'in içinde yer alacağını da belirtti. Yıl sonunda 21 ilde Kablo TV yayınını dijital alan abonelerin yayını HD izleyebileceğini kaydetti. Dijital yayında Kablo TV'deki kanalların yanı sıra 'Dünyanın Televizyonu' adı altında 15 kanalın daha hizmete geçeceğini bildirdi. Bu yayında, aile ve bebek konusunda tematik yayın yapan kanalların yanı sıra Kore, Japonya, Kazakistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerin yayınlarına yer verileceğini anlatan Dalbay, bu hizmet için vatandaşların 'SD' kurulum kutusu alması gerektiğini söyledi. Dalbay, standart dijital yayın abonelerinin 9,5 YTL ücretle hem dijital hem de analog yayınları aynı anda izleyebileceklerine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Dijital yayının kalitesi analog yayına göre çok iyi. Ancak televizyonunuzun da full HD özelliklere sahip olması lazım ki HD yayın alabilesiniz. Aksi halde mümkün değil. Ekim ayında 3 ilde başlayacak bu yayın, yıl sonunda kalan 18 ilde yapılabilecek."

Kumandayla müzik indirilecek

Kredi kartı numarası girilerek alışveriş yapılabilecek.

Eğitim programlarına soru sorulabilecek.

Öğrenciler interaktif sınavlara katılabilecek.

Video ve müzik indirilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber