Maliye kamu kurumlarına ?haciz' silahını çekti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi, borçlarını ödemeyen kamu şirketlerinden vergi alacaklarını tahsil için ?haciz operasyonu' başlattı. 700 milyon YTL borçlu BOTAŞ listenin başında

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kamu kuruluşları ve belediyelerin vergi borçlarının tahsili için haciz yoluna gidiyor. İdare, bazı kamu kuruluşları ile belediyelerin çeşitli uyarılara rağmen vergi borçlarını ödememesi üzerine bu kararı aldı.

Özel sektörün vergi borçları için bankalarda haciz uygulamasını sürdüren İdare, kamudaki vergi alacaklarının da haciz yoluyla tahsiline dönük eylem planı belirledi. Bu plan çerçevesinde BOTAŞ'ın 700 milyon YTL'lik vergi borcunun tahsili için de harekete geçildi. Kamu kuruluşları içinde Maliyenin en fazla vergi alacağı bulunan BOTAŞ, borcunu ödemesi için çeşitli defalar uyarıldı. Bunlardan bir sonuç alınamayınca da, BOTAŞ'ın doğalgaz verdiği ve alacaklı olduğu Hamitabat Termik, Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ), Ak Enerji ve İzmir Elektrik A.Ş'ye haciz bildiriminde bulunuldu.

Hafta sonunda gönderilen bildirimde, bu kuruluşların, BOTAŞ'a olan borçlarının, BOTAŞ'ın ödemediği vergilerin karşılığı olarak 7 gün içinde yatırılması istendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, Vergi kanunları uyarınca devletin herhangi bir kuruluştan olan vergi alacağını, o kuruluşa borcu olan 3. kişiden tahsil edebildiğini belirterek, şunları söyledi:

7 gün süreleri var

?BOTAŞ'taki vergi alacağımızın tamamına ilişkin bildirimleri firmalara gönderdik. Onlara 7 gün süre verdik, yanıt bekliyoruz. Bu firmalar bize (BOTAŞ'a şu kadar borcumuz var) diye bildirecek. O borç kapsamında da bize 7 gün içinde ödeme yapacak. Ya da borcunu bizim yazımızdan hemen önce ödemiştir o zaman da (BOTAŞ'a borcumuz yoktur) diyecek. Bu uygulamayı geçen yılın son döneminde de yaptık ve önemli sayılabilecek tutarda vergi tahsilatı gerçekleştirdik.?

700 milyon YTL'lik borç

Gelir İdaresi verilerine göre, BOTAŞ'ın daha önce tecil edilerek, taksite bağlanmış olan ve vadesi de gelmiş 696 milyon YTL vergi borcu var.

Aynı şekilde daha önce tecil edilerek, takside bağlanmış, fakat henüz vadesi gelmemiş vergi borcu tutarı da 3 milyon 617 bin YTL olarak belirleniyor. Böylece BOTAŞ'ın toplam vergi borcu 700 milyon YTL'yi buluyor.

Haciz listesinde belediyeler de var

Gelir İdaresi Başkanlığı, taşra teşkilatına vergi borcunu ödemeyen belediyeler için de gerekirse haciz uygulamasında bulunulmasını istedi. Vergi dairesi başkanlıkları ile defterdarlıklardan, devletin vergi alacağı olan belediyelerin tek tek masaya çağrılmasını isteyen Gelir İdaresi, ?Yapılacak görüşmelerde ödeme güçlüğü olan belediyelerin vergi borçlarını taksitlendirin. Ancak, buna yanaşmayan ya da taksitini ödemeyen belediyeler için de hemen haciz işlemi başlatın? talimatını verdi.

Şu aşamada bazı belediyelerin gayrimenkullerine haciz konulurken, bunların satılarak vergi alacaklarının tahsiline gidileceği belirtildi.

İETT'nin borcu 56 milyon YTL

Maliye tarafından yayımlanan, ?Türkiye'nin en fazla vergi borcu bulunan ilk 1.000 mükellef' listesinde 56 belediye yer alıyor.

Borçlu belediyeler arasında ise İstanbul'un Şişli ve Sarıyer belediyeleri ile Kocaeli ve Adana Büyükşehir belediyeleri başı çekti.

Listenin 47'nci sırasındaki Şişli Belediyesi'nin vergi borcu 59 milyon 239 bin YTL'ye ulaşırken, bunu 58 milyon 852 bin YTL ile listede 49'uncu sırada olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi izledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kuruluşlardan İETT Genel Müdürlüğü'nün de 56 milyon 976 bin YTL'lik vergi borcunu ödemediği belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber