Yargıtay onarsa 2 bin Diyarbakırlı hapse girecek!!!

Haber Giriş : 12 Kasım 2004 05:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır ve ilçelerinde kaçak elektrik kullanımı sebebiyle haklarında açılan davalarda suçlu bulunan iki bin kişi, Yargıtay onarsa hapis yatacak. Türk Ceza Kanunu'nda kaçak elektrik kullananlar hakkında 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Kaçak elektrik sebebiyle yılda 4 milyar dolar gelir kaybına uğrayan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), 100 binden fazla abone hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bulunan birçok ilde 50 binin üzerinde kaçak elektrik kullanımı ile ilgili davanın görüşmeleri asliye ceza mahkemelerinde devam ediyor. Bugüne kadar Ankara'da 2 ve Diyarbakır'da 1 kişi kaçak elektrik kullandıkları için hapse mahkum oldu. İlk hapis cezası iki yıl önce 3'er yıl ile Ankara'da 2 kişiye verilmişti. Güneydoğu'da ise ilk hapis cezası geçtiğimiz yıl ocak ayında Diyarbakır Bağlar beldesinde yaşayan Mehmet Şirin Türk'e verilmişti. Kaçak elektrik kullandığı belirlenen Türk, 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Son iki yıl içerisinde Diyarbakır ve ilçelerinde 50 bin civarında abonenin kontrol edilmesiyle birlikte 7 bin abone hakkında kaçak elektrik kullandıkları için dava açıldı ve bunların arasından iki bini suçlu bulundu. Eğer Yargıtay'a gönderilen davalar onanırsa, 2 bin kişi hapis yatacak. Bunların yanı sıra 9 bin 461 bin aboneye de 6 trilyon 742 milyar lira para cezası kesilirken, bunun ancak 3 trilyon 142 milyar lirası tahsil edilebildi. 100 liralık elektriğin sadece 32 lirasının tahsil edildiği Diyarbakır'da ayda 12 trilyon değerinde kaçak elektrik kullanıldığı belirtiliyor.

Elektrik hırsızlığında iki ayrı kanun maddesine göre ceza veriliyor. Diyarbakır Barosu avukatlarından Barış Yavuz, elektriği kaçak kullananların, Türk Ceza Kanunu'nun 491. maddesinin ilk fıkrasına göre hırsızlık suçlamasıyla (evine dışardan gizli hat çekenler) cezalandırıldığını ve ilgililere 6 aydan 3 seneye kadar hapis cezası verildiğini bildiriyor. Yavuz ayrıca, TCK'nın 492. maddesinin ise, ?sayaç mühürleriyle oynayanları' kapsadığını, bu madde kapsamına girenlerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacaklarını kaydediyor.

Diyarbakır'da elektrik kaçağının yüksek olmasının en büyük sebebi olarak sayaçları geri çeviren çeteler görülüyor. 14 yıl önce kent genelinde yüzde 31 olan elektrik kaçağının geçtiğimiz yıl yüzde 67'ye çıkması kaçak elektrikte ?sayaçları geri çeviren çetelerin' ispatı olarak gösteriliyor. TEDAŞ Diyarbakır Müessese Müdürü Mahmut Yağız, çetelerin kurumu aylık 15 milyar lira zarara uğrattığını vurguluyor. Diyarbakır'da şu ana kadar sayaç endeksini geri döndüren toplam 10 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.

250 trilyonluk zarar

Yılda 2 milyar 770 milyon kilovatsaat elektrik tüketiminin olduğu Diyarbakır'da, Birecik Barajı'nın bir yılda ürettiği 1 milyar 800 milyon kilovatsaat enerjiye denk bir kaçak kullanım var. Bunun oranı ise yaklaşık yüzde 67. TEDAŞ Diyarbakır Müessese Müdürü Yağız, ?Geçtiğimiz yıl kullanılan 1 milyar 800 milyon kilovatsaatlik elektriğin nereye gittiğini bilmiyoruz. Yaklaşık 250 trilyonluk bir zararımız var.? diye konuşuyor. Yağız ayrıca, personel ve araç yetersizliği sebebiyle bütün aboneleri tarama gibi bir imkanlarının bulunmadığını ifade ederek, köylere yönelik bir çalışma yapamadıklarını belirtiyor.

Bu arada Diyarbakır'daki kaçak elektrikle mücadelede TEDAŞ ve müftülük işbirliği yapıyor. Diyarbakır Müftülüğü geçen dönemlerde zaman zaman kaçak elektrik kullanımının helal olmadığına dair vaaz ve hutbeler vermişti. Diyarbakır Müftülüğü merkez Vaizi Mehmet Sait Demir de, ?Kaçak elektrikle ısıtılan su ile abdest alır iseniz, bunun sevabını alamazsınız. Gusül veya abdest olur, ama o insan bir yandan sevap kazanmak isterken günah işlemiş de olur.? uyarısında bulunuyor.

Kaçak kullanımın yüzde 23 olduğu Türkiye'de en fazla kaçak elektrik Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketiliyor. En fazla kaçak kullanımın olduğu il ise yüzde 86 ile Şırnak. Şırnak'ı yüzde 77 ile Mardin, yüzde 69 ile Van ve yüzde 67 ile Diyarbakır izliyor. Kaçak elektrik kullanımının en az olduğu il ise 0,82 ile Bilecik. Yüzde 5,37 ile Bursa, yüzde 6,48 ile Denizli kaçak kullanımın en az olduğu diğer iller.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber