Cep'ten kısırlık çıkabilir!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Eylül 2008 10:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlar, erkek kullanıcıların cep telefonu görüşmelerini kulaklıkla yaparken telefonlarını pantolon ceplerinde taşımasının sperm kalitesini düşürebileceğini belirtiyor

Cep telefonlarının yaydığı sinyallerin sağlığa zararlı olduğu yönündeki araştırmaların ardından, uzmanların tavsiyesi, telefon görüşmesi sırasında ?kulaklık' kullanılması yönünde birleşiyordu. Ancak ABD'de bulunan Cleveland Kliniği'nde yapılan son araştırma, kulaklık kullanan erkeklerin sperm kalitesinin düşebileceğini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmada erkeklerin kulaklıkla görüşme yaparken telefonu genellikle pantolan ceplerinde taşıdığına dikkat çekiliyor.

Tıp merkezinin direktörü olan Ashok Agarwal öncülüğünde yönetilen araştırmada, konuşma durumunda olan ve 850 MHz frekansta çalışan telefonlar 1 saat boyunca, pantolon cebindeki durumun canlandırması olarak 16 erkekten alınan sperm örneklerinin 2.5 santim yakınında tutuluyor.

Elde edilen sonuç, yaşlanma ve kanser gibi etkileri olan serbest radikallerin miktarında, kontrol grubuna göre yüzde 85'lik bir artışa işaret ediyor. Bu durum, öncelikle cep telefonunun yaydığı ısının, vücut içi sıcaklığını artırarak spermlere zarar vermesine bağlanıyor.

Cepte taşımayın!

Ashok Argal, ?İnsan vücudundaki dokunun, cep telefonunun zararlarını engelleme gibi bir özelliği olabilir, ama bu konuda henüz tam bir bilgimiz yok? diyerek, özellikle erkek kullanıcılara cep telefonlarını pantolon ceplerinden uzak tutmalarını tavsiye ediyor.

Kablosuz iletişim dünyasındaki şirketleri çatısı altında toplayan Wireless Association'ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise, araştırmaya konu olan bulgularla ilgili olarak kanıt olmadığı bu yüzden de cep telefonlarının güvenliği ile ilgili şu aşamada tartışılması gereken bir durum olmadığı belirtiliyor. Sözcü Joe Farren, açıklamasında cep telefonu kullanımı ile insan sağlığı arasında direkt bir ilişki olmadığının da altını çiziyor.

?Cleveland' ikinci kez uyarıyor

Ashok Agarwal'ın yönetiminde yapılan bir önceki araştırmada günde dört saatten fazla cep telefonu görüşmesi yapan erkek kullanıcıların sperm kalitesinde bozulmalar olduğu belirtilmişti.

Agarwal, bu araştırmanın 361 örnek üzerinde yapıldığın ve dört saatten daha az görüşme yapanlar ile daha fazla telefon görüşmesi yapan örnekler arasında ciddi farklılıklar oluştuğunu açıklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber