47 bin kişi cepten duruşmaya çağrıldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Eylül 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UYAP kapsamında duruşmaya cep mesajıyla çağırma uygulaması çerçevesinde gönderilen SMS sayısı 47 bini buldu. 4 buçuk YTL'lik ücret, yeni sistemle birlikte 45 kuruşa düştü

EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA

Adaletin yerine getirilmesinde zaman kaybını ve vatandaşların bu sebeple mağdur olmalarını engellemek amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile adliyelerde başlayan süreç kesintiye uğramadan devam ediyor. Bu arada UYAP kapsamında vatandaşlar, yaklaşık altı aydan beri mahkemelere SMS mesajı ile çağrılıyor. UYAP'ın mobil ayağını oluşturan ve 1 Nisan 2008'de uygulamaya konulan ?UYAP SMS Bilgi Ağı Sistemi? aksaksız bir şekilde işliyor. Sistem gereği, vatandaşlar duruşmaya postadan gelen tebligatla değil, bu tarihten itibaren cep mesajıyla çağrılıyor.

UYAP SMS Bilgi Sistemi, devleti çok büyük bir masraftan da kurtarmış oldu. Daha önce postayla yapılan bir tebligat başına ödenen 4 buçuk YTL'lik ücret, yeni sistemle birlikte 45 kuruşa düştü. Savcının bilgisayarda yazdığı mesajlar aynı ortamda saklanıp, internetten gönderildiği için sadece birkaç dakika zaman alıyor. Herkesin kalıcı cep telefonu numarasına sahip olduğu dikkate alındığında, SMS yöntemi ile mağduriyetler önlenmiş oldu.

KANUNU DA ÇIKIYOR

Adalet Bakanlığı'nca Tebligat Kanunu'nda yapılan değişiklik tasarısı, başta yüksek mahkemeler olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu. Tasarının yasalaşması halinde, tebligat sürecinde yaşanan zaman, emek ve para kaybının önüne geçilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber