Prof. Çaklı: Türkiye'de su ürünleri tüketimi çok yetersiz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2008 16:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İZMİR- Türkiye'de su ürünleri tüketiminin, Akdeniz'deki diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok yetersiz olduğu belirtildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Çaklı, bölgesel tüketim kalıpları arasında büyük farklar olduğunu vurgulayarak, su ürünleri genel müdürlüğü kurulması gerektiğini kaydetti.

Prof. Çaklı, "Kıyılarda, iç kesimlere ve büyük şehirlere göre tüketim daha fazladır. Mesela kişi başına yıllık tüketim Karadeniz Bölgesi'nde 25 kilogram iken İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde 16, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 0.5 kilogramdır. Gelişmiş ülkelerde ise 15-16 kilogram civarındadır" dedi.

Bu sonuçlar doğrultusunda Türkiye'de balık tüketimini arttırma çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini söyleyen Çaklı, "Balık etinin sağlığa olumlu etkileri konusunda halk bilinçlendirilmelidir. Bu konuda özel sektör, eğitim ve medya kuruluşlarına büyük görev düşmektedir. Sanayi kuruluşlarımız açısından temel hedef, üretim zincirinde katma değeri yükseltmek ve kârı arttırmak olmalıdır. Kültür balıkçılığı yanında kabuklu deniz ürünlerinin de artışının teşviki gerekmektedir" şeklinde konuştu.

İhracat hacmindeki artışın yanısıra katma değer artışına da odaklanılması gerektiğini kaydeden Şükran Çaklı, şunları söyledi: "Teknoloji içeriği güçlü ve yüksek katma değerli ürün ihracatı hedeflenmelidir. Balıkçılık sektöründe iç pazarda tüketimi, yurtdışında ise rekabet gücünü arttırmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı bir su ürünleri genel müdürlüğü kurulması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber