Rüşvet ve tehditle devleti 400 milyon YTL zarara uğratan çete çökertildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2008 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONYA- Konya polisi, üç ayrı üniversite ile çeşitli kamu kurumlarının ihalelerini tehdit, şantaj ve rüşvetle alarak, devleti 400 milyon YTL zarara uğrattığı iddia edilen Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon başlattı. Operasyonda Atatürkçü Düşünce Derneği Konya Şube Başkanı Arif Aytürk, Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü Dr. Mustafa Mete ile gazeteci Uğur Özteke'nin de aralarında bulunduğu 36 kişi gözaltına alındı.

Çıkar amaçlı örgüt kurmakla suçlanan emekli SGK Başmüfettişi ve ADD Konya Şube Başkanı Arif Aytürk'ün SGK Başmüfettişliği yaptığı dönemde ihalelere giren rakip firmalar hakkında Okyanus şirketlerine bilgi sızdırdığı, grubun SSK ile ilgili işlemlerini takip ettiği iddia ediliyor. Diğer şüpheliler de 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet, tehdit, şantaj, cinsel taciz, adam yaralama, dolandırıcılık' ile suçlanıyor.

Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2 yıl süren istihbarat ve teknik takip çalışmasının ardından Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon başlattı. Sabah erken saatlerde evlere baskın yapan emniyet güçleri, aralarında ADD Konya Şube Başkanı Arif Aytürk, Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü Dr. Mustafa Mete ile gazeteci Uğur Özteke'nin de bulunduğu 36 kişiyi gözaltına aldı. Gruplar halinde Konya Numune Hastanesi'ne getirilen şahıslar, sağlık kontrollerinin ardından ifadeleri alınmak üzere Kaçakçılık, Terör ve Asayiş Şubeleri'ne götürüldü.

Bu yılın Nisan ayında aynı gruba operasyon yapan polis, şirkete ait bilgisayar ve evraklara el koymuştu. Ele geçirilen evrak ve bilgisayarlar altı ayrı bilirkişi grubu tarafından incelenmiş, dökünamlar laboratuarlarda analiz edildikten sonra ikinci operasyon için düğmeye basılmıştı.

Okyanus Şirketler Grubu üyelerinin, başta Selçuk Üniversitesi olmak üzere Afyon Kocatepe ve Kütahya Dumlupınar Üniversiteleri ile devlet hastaneleri, öğrenci yurtları, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi çeşitli kamu kurumlarının temizlik, yemek, güvenlik, faturalandırma, görüntüleme cihazları ve medikal ihalelerini rüşvet, şantaj ve tehdit yoluyla aldıkları iddia edildi. Grubun bu yolla 130 ihale alarak, 400 milyon YTL'lik vurgun yaptığı ve devleti zarara uğrattığı bildirildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği Konya Şube Başkanı Arif Aytürk'ün Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişliği yaptığı dönemde Okyanus Şirketler Grubu'nun o dönemdeki SSK ile ilgili işlemlerini takip ettiği belirtildi. Aytürk'ün ihaleye giren rakip firmalarla ilgili bilgileri Okyanus Grubu'na sızdırarak menfaat sağladığı öne sürülüyor. Okyanus Grubu'nun ADD'li Aytürk'e o dönemde şirket bünyesinde oda tahsis ettiği ve gayri resmi yollardan maaş verdiği ileri sürülüyor. Çıkar amaçlı çete kurmak, sahtecilik ve yolsuzlukla suçlanan Arif Aytürk'ün emekli olduktan sonra yaptığı yolsuzlukları perdelemek ve dokunulmazlık kazanmak amacıyla Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kullandığı iddia edildi. ADD'li Aytürk, son olarak 15 Eylül 2008 tarihinde Ergenekon operasyonu kapsamında cezaevinde bulunan ve sonradan beyin kanaması geçirdiği için tahliye edilen emekli Orgeneral Şener Eruygur'a destek mektubu göndermesiyle gündeme gelmişti.

Gözaltına alınan gazeteci-yazar Uğur Özteke de çıkar amaçlı kurulan örgüte üye olmakla suçlanıyor. Gözaltına alınanlar arasında iki avukat da bulunuyor.

Okyanus Şirketler Grubu ayrıca başta Ankara ve Konya olmak üzere 12 ilin doğalgaz dağıtımı yürüten firmaları bünyesinde barındırıyor. Yaklaşık 14 yıldır Konya'da kamu ihalelerinin tamamına yakının Okyanus Grubu alıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber