Uzmanlar uyardı: Bayramı hastanede geçirmeyin!

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2008 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda denetiminde boşluk oluştuğunu belirten uzmanlar uyardı: Bayramı hastanede geçirmeyin

Mustafa Turan-Türkiye

KONYA- Danıştay'ın, Tarım Bakanlığı'nın denetim yetkisini durdurması üzerine gıda sektöründe işletmeleri denetleyecek bir kamu kurumu kalmadı. Bu durum Ramazan bayramının yaklaştığı şu günlerde merdiven altı üretimin artmasına neden olurken, halkın sağlığı kosunuda da ciddi tehlikelerin oluşmasına neden oldu.

Ramazan bayramına sayılı günler kaldı. Daha şimdiden ülkenin dört bir yanında tezgâhların en güzel yerini rengârenk şekerlemeler kapladı. Ancak diğer bir yandan Danıştay'ın kapsamlı ve koordineli bir çalışma yapılmadığı gerekçesi ile Tarım Bakanlığı'nın denetleme yetkisini durdurması gıda sektörünü denetimsiz bıraktı. Denetleyecek bir kurumun olmaması ise kaçak üretim yapan işletmelerin işini kolaylaştırdı. Bu durum piyasaya sürülen merdiven altı ürünlerin artmasına neden olurken, gıda uzmanları ve tüketici birlikleri, bir an önce yeni bir denetim kanunu çıkartılarak bu belirsizliğin giderilmesini istiyor.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Atakan Günay, Danıştay'ın Tarım Bakanlığı'nın denetleme yetkisini durdurmasının gıda sektöründe kaotik bir ortam oluşmasına neden olduğunu söyledi. Piyasada denetim sıkıntısı yaşandığını aktaran Günay, bugün büyük marketlerde bile merdiven altı ürünlere rastlanabiliyor. Bir an önce çıkartılacak yeni bir denetleme kanunu ile denetlemeyi yapacak kurum belirlenmeli. İşletmeler belirli aralıklarla sürekli olarak denetlenerek bu durumun önüne geçilmeli." dedi.

Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Ali Er de vatandaşı merdiven altı ürünleri almamaları yönünde uyardı. Daha çok dar gelirli vatandaşın bu ürünlere yöneldiğini belirten Er, "Sırf ucuz diye sağlığınızı tehlikeye atacak ürünlere yönelip de bayramınızı hastane köşelerinde geçirmeyin." dedi.

Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Dinç ise merdiven altı ürünlerin içerisindeki insan sağlığını tehdit eden karışımlara dikkat çekti. Piyasada toz şeker 2.5 YTL'ye satılırken bayramlık şekerin 2 YTL'ye satılmasının kendisini düşündürdüğünü dile getiren Dinç, kaliteli bir şekerlemenin 5 YTL'den aşağıya satılmasının mümkün olmadığının söyledi. Aynı durumun çikolata ve baklavada da olduğunu belirten Dinç, "Çikolatada normalde kakao yağı kullanılır. Ama kaçak üretimde margarin, soya ve nişasta kullanılıyor. Baklavada ise içerisinde kullanılan maddelere göre en düşük fiyatla kilosu 15 YTL'ye satılması gerekirken, piyasada kilosu 5 YTL'ye satılan baklavalar var. Kaçak üretimler insan sağlığını tehdit ediyor. Bunun önüne geçilmelidir. Yetkilileri göreve çağırıyoruz." diye konuştu.

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Genel Merkezi Başkanı Dr. Nazmi Zengin de kaçak ürünlerin insan sağlığına yapacağı olumsuz etkileri anlattı. Vatandaşların şekerleme alırken dikkat etmeleri gerekenleri sırlayan Zengin, vatandaşı etikete dikkat etmeleri, aşırı renklilerden çok sade renkli şekerler tercih etmeleri ve son kullanma tarihlerini bakmaları yönünde uyardı. Şekerlemelerin içerisinde bulunan renklendiricilerin insan sağlığı için son derece zararlı olduğunu belirten Zengin, "Renklendiriciler içerdikleri kanserojen madde nedeniyle kanser yapar. Karaciğere zarar verir. Ayrıca alerjiye de neden olur." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber