Borcunu ödemeyen abonenin elektriği, bayramdan sonra kesilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), borcunu ödememekte ısrar eden abonelerin elektriğini Ramazan Bayramı'ndan sonra kesecek. Operasyon, yıllardır elektrik borcunu ödemeyen belediyeler, KİT'ler ve diğer devlet dairelerinden başlayacak.

Borçlu durumdaki tüm abonelere ve kurumlara kesinti yapılmadan önce peşin veya 36 ay taksitle ödeme imkanı sunulacak. Buna rağmen ödemeye yanaşmayanların elektriği kesilecek, aynı zamanda icra takibi de başlatılacak. TEDAŞ'ın 30 Haziran 2008 tarihi itibarıyla alacağı 9,2 milyar YTL'ye ulaştı. Kurum, aboneye verilen elektriği EÜAŞ, TETAŞ ve serbest üreticilerden satın alıyor. Aboneden parasını tahsil edemeyen TEDAŞ, aldığı elektriğin parasını da ödeyemiyor.

Bu sebeple kurumun borcu 12,8 milyar yeni lirayı buldu. Dün bir basın toplantısı düzenleyen TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, tüm abonelerden borçlarını ödemelerini istedi. Faturaları tahsil edemeyince kendilerinin de borçlarını ödeyemez duruma düştüğünü belirten Keklik, "Özellikle belediyeler, bazı resmi kurumlar, tarımsal sulama aboneleri ve kısmen de olsa konut ve sanayi aboneleri ödeme yapmıyor." dedi.

Bu sorunu çözmek için yeni bir karar aldıklarını ifade ederken, "Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde faturalarını ödememekte ısrar eden abonelerin bayramdan sonra elektriği kesilecek. Kamu-özel abone ayrımı gözetmeksizin bu kararı uygulayacağız. Bunun için borçlu abonelere gerekli yazılar gönderildi." açıklamasını yaptı.

Genel Müdür Haşim Keklik'in verdiği bilgiye göre, 933 milyon YTL ile en borçlu abone grubu belediyeler. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin borcu olmamakla beraber, bu şehirlerdeki bazı alt belediyelerin ciddi borcu bulunuyor.

En çok borcu biriken belediyelerin başında Gaziantep ve Kahramanmaraş geliyor. Kamu kurumları arasında ise Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı en çok borçlular arasında ilk sırada yer alıyor. Haşim Kellik, hastanelerin elektrik borçlarıyla ilgili ise "Hastanelerden elektrik parası ödeneği aldığı halde borcunu ödemeyenler varsa bunların da elektriği kesilecek." diye konuştu.

Devletin enerji şirketlerinin birbirine olan borçları milyar dolarlarla ifade ediliyor. Zincirleme şeklinde artan borç sarmalının başında TEDAŞ geliyor. Zincirin son halkası olan BOTAŞ'ın ise devletin diğer enerji şirketlerinden alacağı bu yıl itibarıyla 14 milyar YTL'yi geçti.

Enerji ve Maliye bakanları geçtiğimiz günlerde konuyu masaya yatırmış ve mahsuplaşmaya karar vermişti. Mahsuplaşma sözü önceki gün protokole bağlandı. Buna göre enerji şirketleri ödemelerini her ay yapacak, TEDAŞ da tahsilatını hızlandıracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber