Ek ders karşılığı çalışan öğretmenler bayrama harçlıksız girecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Eylül 2008 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ücretli Öğretmenler ile Kadrolu Öğretmenlerin Ek Dersleri Bayram Öncesi Ödenmelidir.

Öğretmen ihtiyacının karşılanmadığı durumlarda Milli Eğitim Müdürlüklerince Ek ders Ücreti Karşılığında öğretmen çalıştırılmaktadır. Bu öğretmenlerimiz ?Ücretli Öğretmen? olarak adlandırılmaktadırlar. Okul Öncesi Eğitim kurumlarında ise yine ek ders ücreti karşılığında bakanlıkça tahsis edilen Kadrosuz Usta Öğretici pozisyonlarında görev yapmaktadırlar.

Sınıf ve Okul Öncesi Eğitim Öğretmenleri haftada 30 saat ücret almakta iken branş öğretmenleri boş geçen ders saati sayısı kadar ücret almaktadırlar.

Sınıf öğretmenlerinden 4 ve 5.sınıf okutan ücretli öğretmenler branş derslerine branş öğretmeni girildiğinde ücretleri kesildiğinden çok düşük olan ücretleri daha da düşmektedir.

Örneklendirecek olursak; Eylül 2008'de 3 hafta eğitim-öğretim yapılacaktır. 30 saat derse giren ücretli öğretmenin SSK primi ve vergiler kesildikten eline 515,00 YTL civarında geçecekken haftada 24 saat dersi olan bir öğretmenin eline ise 421,00 YTL civarında bir ücret geçecektir.

Bu işin aslı çözümü kadrolu öğretmen ataması ile mümkündür. Fakat atamayı bekleyen 200.000 öğretmen adayına ve on binlerce boş norm kadroya rağmen AKP hükümeti tarafından öncelikle Sözleşmeli Öğretmenlik uygulaması başlatılmış bu yolla da kapatılmayan kadrolar şu anda Ücretli Öğretmenlerle doldurulmuştur. On binleri bulan bu öğretmenlerimiz sosyal haklardan mahrumiyetin yanı sıra çok cüzi olan ücretlerini de zamanında alamamakla karşı karşıya bırakılmaktadırlar.

İşte bu noktada bilindiği gibi Ekim ayının 1-2-3-4-5. Günleri tatil olduğundan bu öğretmenlerimizin ücret işlemleri en erken 6 Ekim 2008 de başlayacak yani ücretlerini almaları Ekim ayının 15'ini bulabilecektir.

Bakanlar Kurulunca alınacak bir kararla bu öğretmenlerin Ücretlerinin bu hafta ödenmesi sağlanmalıdır. Emekliler için erken ödeme kararı alan bakanlık çok düşük ücretle çalışan bu öğretmenlerin ödemelerini de erkene alarak bayrama tabir caizse harçlıksız girmelerinin önüne geçmelidir.

Aynı şekilde kadrolu öğretmenlerin Ek ders ücretleri de bu hafta tamamlanarak ödemeleri bu hafta yapılmalıdır.

Bunu ilettiğimiz yetkililer tarafından ?Ek ders ödemelerinin (ücretli Öğretmen Dahil) girilen ders karşılığı yapıldığı bu ayın son ders günü olan 26 Eylül gününde öğretmenler derse girdikten sonra yapılabileceği fakat tatile girilmesi nedeniyle işlemlerin bitmesinin mümkün olmadığı şeklinde açıklama yapılmıştır.?

Ayrıca kadrolu öğretmenlerin ek ders ücretlerinin de aynı nedenle geciktiğini söyleyen yetkililerin bu açıklaması teknoloji çağında çok basit bir gerekçe olarak kalmaktadır.

Örneğin; kadrolu öğretmenlerin ücretleri yapılırken puantajı (o ay girilen ders sayısı) önceden istenir ve işlemler erkenden tamamlanarak her ayın 1.iş gününe yetiştirilebilir. İşlemler ayın 25' inde yapılmışsa ve öğretmen 26'sında derse girmemişse bu güne tekabül eden ücretler bir sonraki aya ait ücretten kesilerek telafi edilebilir.

Kaldı ki dikkat edilirse her yıl hesap kesim günü olduğundan Aralık Ayı Ekders ücretleri 31 Aralık tarihinde mutlaka ödenmektedir. Aksi taktirde ödenekler sonraki yıla devrettiğinden teknik sorunlar çıkmaktadır. Yani Aralık ayında yapılan uygulama her ay uygulanabilir. Böylece öğretmenlerin mağduriyetleri önlenmiş olur.

Maksut

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber