Bozuk gıdalar Alo 196'ya ihbar edilecek

Haber Giriş : 13 Kasım 2004 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak için tüketicileri de denetimlere dahil ediyor. Vatandaşlar Ramazan Bayramı'ndan itibaren gıda denetimlerine telefonla katılabilecek. Bakanlık bu amaçla özel şikayet hattı kurdu. Gıda konusundaki her türlü şikayetlerin iletilebileceği ?Alo 196 Gıda Hattı' 24 saat hizmet verecek. Böylece mevcut 3 bin gıda denetmeni sayısı milyonlara çıkacak.

Gıdadan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten'in verdiği bilgiye göre, denetimlere gönüllü katılımı sağlayacak çalışmalar tamamlandı. Alo 196 Gıda Hattı bayramın birinci gününden itibaren devreye girecek. Ücretsiz olarak aranacak Alo 196, gıdalarla ilgili her türlü şikayeti alacak. Sadece olumsuzluklar için değil, bilgi alışverişi ve kurumlar arası bilgi akışını sağlamak amacıyla da kullanılabilecek. Müşteşar Yardımcısı Erten, tarladan sofraya kurulan gıda güvenliği zincirini kırmamaya çalıştıklarını anlatarak, ?Satış noktalarındaki denetimlerimize gönüllü vatandaşları da dahil ederek zincirin halkalarını iyice sağlamlaştırmayı hedefliyoruz.? dedi.

Tarım Bakanlığı denetimleri sıklaştırıyor

Bu arada, Tarım Bakanlığı, tavuktaki antibiyotik ve hormon tartışmalarının ardından ?antibiyotik izleme programı'nı yoğunlaştırıyor. Tarım il müdürlüklerine 8 Kasım 2004'te gönderilen talimatnameyle denetimleri sıklaştırmaları istendi. Müsteşar Yardımcısı Erten, 2001'den beri yaptıkları analizlerde tavukta hiçbir hormon ve antibiyotik kalıntısına rastlamadıklarını açıkladı. Erten, Türkiye'de tavuklarda hormon kullanımının yasak olduğunu belirterek, hayvanın sağlığı için verilen antibiyotiğe ise kesimden 7 gün önce ara verildiğini söyledi. Ancak tavukların beslenmesini düzenlemek için büyüme faktörü denilen başka bir maddenin verildiğine dikkat çekti. Bu maddenin ise hayvanın etine ve insana geçmediği için sağlık riski taşımadığını vurguladı. Müsteşar Yardımcısı, Avrupa Birliği ülkelerine tavuk ihraç etmek için girişimlerde bulunduklarına da değindi. Mustafa Erten, sütteki antibiyotik konusunda ise şunları söyledi: ?Üretilen 10,5 milyon ton sütün sadece yüzde 20'si endüstride kullanılıyor. Üretim izni olanlar sağlığa uygun, ama sokak sütlerinde denetim yok, antibiyotik kalıntısı olabilir.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber