İlköğretim öğrencisi interneti çoktan çözdü, dürüst olmamaya bile başladı!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2008 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim çağındaki 350 öğrenci arasında yapılan araştırma çocukların internet âlemini gayet iyi bildiğini gösterdi. ?Chat yapma'nın anlamını biliyor, yaş-cinsiyet yalanı söylüyorlar!

İlköğretim öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 35'inin internette sohbet ederken yeni tanıştıkları kişilere karşı dürüst davranmadıkları ortaya çıktı. Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan Serhat Bahadır Kert ve lise bilgisayar öğretmeni Asiye Kert, geçen yıl İstanbul'daki bir ilköğretim okulunda 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda eğitim gören 350 öğrenci arasında, ?İlköğretim öğrencilerinin çevrimiçi ortamda eşzamanlı ve eşzamansız iletişim profilleri' konulu bir araştırma yaptı.

Araştırma sonucunda öğrencilerden yüzde 56'sının internete evden, yüzde 30'unun okuldan, yüzde 10'unun internet kafeden bağlandığı saptandı. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 48'inin haftada 0-2 saat internete bağlandıkları anlaşılırken, yüzde 24'ünün 2-4 saat, yüzde 11'nin 4-6 saat, yüzde 6'sının 6-8 saat, yüzde 12'sinin ise 8 saatten fazla internete bağlandığı görüldü.

Yüzde 34 yeni biriyle tanışıyor

Öğrencilerin yüzde 54'ünün interneti en çok derslerine yardımcı olarak kullandıklarını belirttikleri araştırmada, yüzde 19 interneti en çok iletişim kurmak için, yüzde 17 oyun oynamak için, yüzde 3 müzik indirmek için kullandığını söyledi. Öğrencilerin yüzde 57'si ?chat yapmak' ifadesinin anlamını doğru biliyor; yüzde 73'ü internette en çok arkadaşlarıyla konuşurken, yüzde 34'ü sohbet yoluyla yeni kişilerle tanıştıklarını, yüzde 61'i tanışmadıklarını belirtti. Yüzde 58'i internette sohbet yoluyla tanıştığı kişilerin dürüstlüğüne inanmadığını söylerken sadece yüzde 12'si kişilerin dürüstlüğüne inandığını söyledi.

Katılımcıların yüzde 35'i internette sohbet ederken yeni tanıştıkları kişilere karşı dürüst davranmadıklarını belirtirken, yüzde 34'ü dürüst davrandıklarını, yüzde 26'sıysa kısmen dürüst davrandıklarını söyledi. Dürüst davranmadıklarını belirten öğrencilerin, yüzde 45 oranında yaşları konusunda dürüst davranmadığı, bunu yüzde 25'le cinsiyet özelliğinin izlediği anlaşıldı. Öğrencilerin yüzde 17'si meslek, yüzde 13'ü dış görünüş, yüzde 11'iyse şehir konusunda dürüst olmadığını belirtti.

E-posta adresi kimin adına?

Öğrencilerin yüzde 82'sinin e-posta kullandığını, yüzde 18'inin kullanmadığını belirttiği araştırmada ilköğretim öğrencilerinin kullanıcı adı olarak ne kullandığı da sorgulandı. Yüzde 57 e-posta kullanıcı adı olarak gerçek adını, yüzde 24'lük grup takma adını, yüzde 15'lik grup tuttuğu futbol takımıyla ilgili herhangi bir bilgiyi, yüzde 7 ise beğendiği sanatçının adını kullandığını belirtti.

Araştırmada öğrencilerin elektronik postayı en çok yüzde 53 oranıyla yazışmak için kullandığı da ortaya çıktı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber