Liseli öğrenciler, su tasarrufu için proje gerçekleştirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2008 13:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kırıkkale Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği akıllı gözler adlı bir proje, elektrik ve su kullanımında önemli tasarruflar sağlıyor. Öğrencilerin projesi, Üretim ve Mühendislik dalında Kırıkkale il 1.'si oldu. Üretim ve Mühendislik Teknolojisi - 1'de sergilenen projenin alanı tesisat teknolojisi ve iklimlendirme olarak değerlendiriliyor. Kadir Çifci ve Rıza Dündar adlı öğrencilerin gerçkeleştirdiği projenin danışmanlığını ise meslek dersi öğretmeni Mehmet Ünal yapıyor.

Proje, manüel olarak çalışan musluklardaki arızalarda, su kaçaklarını engellemeyi öngörüyor. Ayrıca gereksiz yere elektrik kullanımına son vermeyi, ihmal veya unutma sonucu açık bırakılan Ampullerin boşa yanmasının önüne geçiyor. Projenin mucitlerinden Kadir Çifti çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Günümüzde küresel ısınma sonucu oluşan su kaynaklarındaki azalma ve enerji sıkıntısı, enerjide tasarrufu zorunlu hale getirmektedir. Hepinizin yakından bildiği gibi 2007 yılı tüm ülkemiz kuraklığı ciddi olarak hissetmiş Özellikle başkentimiz Ankara okulları 1 ay tatil etmek gibi bir kararı tartışmaya bile başlamıştı. Biz de bu kapsamda akıllı gözler isimli projemizle genellikle okullarda, hastanelerde, askeri kışlalarda, otogarlarda umumi kullanım alanları olan lavabo ve WC'lerde kullanılmasını hedefliyoruz. Meydana gelen bas arızaları taharet musluğu ve lavabo musluk contasından veya musluk göbeğinden meydana gelen arızalarda, değişimine veya tamirine kadar geçen sürede her saniyede bir damla su akıtan musluk yılda 6 ton su harcar gerçeğini özümseyerek projemizi hazırlamış bulunuyoruz."

Fotoselli musluklar hepimiz tarafından bilinmekte ve günümüzde lüks olan alanlarda kullanılmaktadır diyen öğrenci Rıza Dündar, "Fotoselli musluklar varken böyle bir projeye ne gerek vardı diye düşünülebilir. Oysaki 1 öğrenci lavabosunu örnek verecek olursak bir lavaboda 5 el yıkama musluğu 5 taharet musluğu 5 tane de bas olduğunu tespit ettik bir öğrenci lavabosu için maliyet hesabı yaptığımızda 6000 YTL. yani eski ifadeyle 6 milyar bir masraf söz konusu. Acaba hangi okulumuz böyle bir sisteme geçebilir oysaki aynı yer için bizim projemizde 200 YTL lik bir harcama ile su kaçaklarına son vermektedir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber