Adli Kolluk kurulamıyor

Haber Giriş : 15 Kasım 2004 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suçluları yakalamak ve soruşturmak ve adli makamlara teslim etmek gibi görevler için kurulacak 'Adli Kolluk'la ilgili düzenleme, Emniyet'in muhalefetine takıldı. Madde, CMUK'tan çıkartılıyor.

CMUK tasarısındaki 'Adli Kolluk' ile ilgili madde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün karşı çıkması sonucu tasarıdan çıkartılıyor. Adalet Alt Komisyonu, İçişleri Bakanlığı'nın karşı çıkması sonucu CMUK tasarısında 'Adli kolluk'la ilgili maddenin görüşmelerini ertelemişti. Komisyon tekrir-i müzekere yöntemiyle ile çarşamba günü bu maddeyi ele alacak ve son kararını verecek. Bu madde yürürlüğe girseydi, savcılar soruşturmanın her aşamasında polise emir verebilecekti, aynı zamanda, emniyet amirlerinin sicilleri başsavcılar tarafından tutulacaktı.

CMUK tasarısına adli kollukla ilgili hükümlerin konulup konulmaması 9 Kasım günü Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi temsilcileri, Jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkili ve uzmanlarının katıldığı bir toplantıda mayasa yatırıldı. Toplantıda, Enmniyet Genel Müdürlüğü'nün yasaya şiddetle karşı çıkması sonucunda CMUK tasarısından adli kolluk ile ilgili düzünlemenin çıkartılmasına karar verildi.

İngiliz ve Fransız uzman ikna etti

Avrupa Konseyi'nden Fransız Vincent Coevrderoy ve İngiliz Neil Richards gibi uzmanların katıldığı toplantıda, uzmanlar Türkiye'de uygulanmak istenen adli kolluk uygulamasının ne İngiltere'de, ne de Fransa'da yürürlülükte olmadığını ifade ettiler. Tartışmalar sonucunda Adalet Bakanlığı yetkilileri de kanun üzerinde ısrarcı olmayacaklarını açıkladı ve ortak bir sonuç metni hazırlandı. Mevcut yapılanmanın yeterli olduğu yönünde ikna edici bir metnin ayrıca AB üemsilcilerine de gönderilmesine karar verildi. Metinde "Adli kolluk birimlerinin, genel kolluk bünyesinden kopartılıp özlük durumları itibariyle savcılara veya farklı mercilere bağlanması yolunda CMUK tasarısına ilaveler yapmanın, AB standartlarına uyma, insan hakları ve demokrasinin gelişimi veya adli kolluk hizmetlerinde etkinliğin sağlanmasına olumlu katı yapmayacaktır" denildi.

Son kararı Adalet Alt Komisyonu verecek

Toplantının raporu Adalet Alt Komisyonu'na da gönderildi. Komisyon Çarşamba günü tekrir-i müzekere yöntemi ile Adli kolluk ile ilgili maddeyi tekrar ele alacak ve son kararı verecek. Komisyonun da adli kollukla ilgili maddenin CMUK'tan çıkartılması yönünde karar alması bekleniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, adli kolluğun zaten Genel Müdürlük içinde yer aldığını vurgulayarak, Emniyet teşkilatının adli ve idari olarak parçalanarak özlük durumları itibariyle farklı merci ve makamlara bağlı olmasına karşı çıkıyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber