Danıştay'dan üniversiteye: Farklılıklara hoşgörülü olun

Haber Giriş : 16 Kasım 2004 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 8. Dairesi, savaı karşıtı eyleme katıldığı için bir hafta süreyle okuldan uzaklaştırılan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinden Arkın Hürtaş ve Deniz Koca'ya verilen cezayı ""Farklı düşüncelerin ifade edilmesi hoşgörüyle karşılanmalıdır" gerekçesiyle bozan Sivas İdare Mahkemesi kararını onadı.

ABD'nin Irak'a yönelik saldırısını protesto etmek için 27 Kasım 2002 tarihinde Cumhuriyet Üniversitesi kampusundaki kantinde savaş karşıtı basın açıklamasına katılan Kamu Yönetimi öğrencisi Arkın Hürtaş ve Meslek Yüksek Okulu öğrencisi Deniz Koca, "Yüksek öğretim kurumu içinde siyasi faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle üniversite yönetiminin 15 Ocak 2003 tarihli kararıyla bir hafta süreyle, Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Cemil Kavukçu da bir dönem süresince okuldan uzaklaştırıldı.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde yalnızca üç kişi hakkında uzaklaştırma kararı verilirken, Hürtaş ve Koca'nın uzaklaştırma cezaları 2003 Mart ayının ilk haftası itibariyle uygulandı. Bir dönem ceza alan Kavukçu ise İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Kavukçu, İdare Mahkemesi'nin kararıyla döndüğü okuldan mezun olurken, ceza alan öğrencilerden Koca ve Hürtaş, Sivas İdare Mahkemesi'ne başvurarak kararın iptalini istedi. Her iki öğrenci de savaş karşıtı düşüncelerini demokratik bir yolla dile getirdiklerini belirtirken, başvuruyu değerlendiren İdare Mahkemesi 18 Temmuz 2003 tarihinde uzaklaştırma cezalarını iptal etti.

AB SÜRECİ ATIF

İdare Mahkemesi gerekçeli kararında, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olma sürecine atıfta bulunularak, bu süreçte Türkiye'nin temel insan hakları normlarına uygun bir yapı oluşturmayı ve bu doğrultuda gerçekleştirilen düzenlemeleri etkin bir biçimde uygulamayı başlı başına bir yükümlülük şeklinde kabul ettiğini anımsattı. Mahkeme kararında şöyle denildi:

"Bu değişikliklerin, bilimsel ve evrensel eğitim kurumları olan üniversiteleri kapsamayacağı şeklinde bir düşünce olamayacağına göre üniversite öğrencileri hakkında yaptırımlar içeren disiplin hükümlerinin de gelişen şartlar dahilinde nispeten geniş bir bakış açısıyla ve geniş yorumla ele alınmasının ülkemiz adına daha olumlu sonuçlar doğurabileceği ihtimali gözardı edilmemelidir."

Kararda ayrıca, bireylerin farklı düşüncelerini ifade edebilme özgürlüğünü dikkat çekilerek, bu görüşlere karşı diğer bireylerin hoşgörüyle yaklaşması gerektiği kaydedildi.

ÜNİVERSİTENİN EMSAL KORKUSU

Karar üzerine, Cumhuriyet Üniversitesi, benzer durumlarda emsal oluşturmaması amacıyla temyiz için Danıştay'a başvurdu. Danıştay 8. Dairesi 21 Eylül 2004 tarihinde, temyiz başvurusunu reddederek şu hükmü verdi: "Danıştay kararı, İdare Mahkemece verilen kararın dayandığı gerekçe, usul ve yasaya uygun olup bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile alınan kararın onanmasına karar verilmiştir."

TAZMİNAT DAVASI AÇACAKLAR

Böylece, uygulanan bir haftalık uzaklaştırma cezası öğrencilerin siciline işlemeyecek. Öğrencilerden Arkın Hürtaş, haksız yere eğitim haklarından mahrum bırakıldıklarını belirterek, üniversite yönetiminin anti-demokratik kararının iki yargı kurumundan dönmesinin anlamlı ve sevindirici olduğu ifade etti. Hürtaş, uzaklaştırma cezası yargı kararlarından önce uygulandığından, İdare Mahkemesi ve Danıştay kararının, cezayı ortadan kaldırıp sicile işlemesini önleminin dışında herhangi yaptırımı olmayacağını ve geriye dönük telafisi mümkün olmadığı için de tazminat davası açacaklarını açıkladı.

birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber