Devlet bağışlardan hazine kesintisi yapıyor, operatörler sms yardımlarından çekiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2008 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

)- Cep telefonlarıyla yapılan SMS'li bağışta, şubat ayında alınmaya başlayan 'hazine payı kesintisi' krizi yaşanıyor. Kimse Yok Mu, Kızılay, Deniz Feneri gibi derneklere mesaj yoluyla yapılan 5 YTL'lik yardımlar, yüzde 15'lik kesinti yüzünden durma noktasına geldi.

'Ticaret değil bağışa aracılık ediyoruz' tepkisini gösteren üç GSM şirketi, bir mesaj karşılığı 75 Yeni Kuruşu kendi gelirlerinden ödemeye karşı çıkıyor. Bu nedenle derneklerle olan anlaşmalar birer birer iptal ediliyor. Kimse Yok Mu Derneği'yle sözleşmesini bitiren Turkcell üzerinden vatandaşlar bir aydır bağış yapamıyor. Şirket, önümüzdeki günlerde Kızılay ve Deniz Feneri sözleşmelerine de son verecek. Avea, hazine kesintisini, derneklere yapılan 5 YTL'lik bağış gelirlerinden alırken, Vodafone şimdilik bağışlara aracı olmayı sürdürüyor.

Bu yılın Şubat ayında uygulamaya konan hazine payı kesintisi kurumlar arasında görüşme trafiğine neden oldu. Dernekler, operatörlerden, operatörler ise Hazine Müsteşarlığı, Telekomünikasyon Kurumu'ndan (TK) soruna çözüm istedi. Yaşanan trafiğe rağmen 5 YTL üzerinden hazine kesintisi devam etti. GSM firmaları, bağışlardan yapılan kesintinin iptali için TK ve Hazine nezdinde girişimlerde bulundu. Her seferinde bağış mesajlarının hazine kesintisinden muaf olamayacağı yanıtı geldi. Bunun üzerine GSM firmaları ya sözleşme iptaline ya da bağışlardan kesintiye gitme yolunu seçti.

HAZİNE KESİNTİYİ GEÇEN AY İPTAL ETTİ; ANCAK KARMAŞA SÜRÜYOR

Bundan dolayı, Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası, Deniz Feneri Destek Kampanyası, Kimse Yok Mu Derneği'nin ihtiyaç sahipleri için topladığı cep telefonlu mesajlarda büyük bir düşüş yaşandı. Kamuoyundaki tepkinin ardından Eylül'de Hazine Müsteşarlığı operatörlere gönderdiği yazıda bağışlar üzerinden yapılan yüzde 15'lik hazine kesintisinin iptal olduğunu açıkladı. Ancak Hazine 'Telekomünikasyon Kurumu'nun uygun görmesi halinde' ibaresini not düştüğü için sorun çözülmedi. TK ile yapılacak yeni sözleşmelere kadar hazine kesintisi yapılacağı için SMS bağışlarındaki büyük karmaşa devam ediyor. 65 milyona yakın cep telefonu abonesinin bulunduğu Türkiye'de pratik olduğu için mesajla bağış yapmak isteyenler mağdur oluyor.

Yaşanan sorun yüzünden bağışçılardan tepki aldıklarını belirten Kimse Yok Mu Derneği Bilgi İşlem Koordinatörü Ersin Bölükbaş, süreci anlattı. Turkcell faturalı hatlardan 5777 SMS bağış hattı üzerinden Ağustos 2006 da hizmet almaya başladıklarını söyleyen Bölükbaş, daha sonra yine faturalı hatlar için Avea ve Telsim'den de bu hizmeti aldıklarını ifade etti. Ramazan öncesi kontörlü hatlar içinde bu hizmeti başlatma adına her 3 operatöre de başvuruda bulunduklarını, Avea ve Vodafone'dan olumlu yanıt aldıklarını dile getiren Bölükbaş, "Turkcell bu konuyla alakalı olumlu yanıt vermedi. Ayrıca SMS bağış hattımız 5777'yi 24 Eylül 2008 tarihinde önceden iptal ettiğini yardımseverlerimizden gelen şikayetler üzerine öğrendik." diye konuştu. Avea'nın hazine kesintisini dernekten tahsil ederek sıkıntıyı geçici olarak aştığını kaydeden Bölükbaş, bağışlar üzerinden hazine kesintisi yapılmasının doğru olmadığını, arada bağışçıların ve ihtiyaç sahiplerinin mağdur edildiğini vurguladı.

Operatörler ise söz konusu hizmetin 'konuşturma değil, bağış kampanyası' olduğunu hatırlatarak hazine kesintisine son verilmesini istiyor. Turkcell, yüzde 15'lik hazine kesintisini yardım için gelen SMS'lerden almak istemiyor. Bu yüzden derneklerle olan sözleşme süreleri bittikçe iptal ediyor. Yenisini yapmıyor. Avea hazine kesintisini bağış gelirlerinden aldığını derneklere bir yazıyla bildirdi. Vodafone ise farklı bir formülle bağışları derneklerin gelirlerinden kesinti yapmadan sürdürüyor.

Vodafone Vergi Müdürü Kerem Günay, 5 YTL'lik bağışları gelir hesaplarına aktarmadıkları için hazine payı ödemediklerini söylüyor. "Ancak bu bir risk. Bağışlardan yapılan hazine kesintisi sona ermeli." diyor. Cezai müeyyideye karşı operatörler kendini korumak zorunda olduğunu belirten Günay, "Önce hazine payı alınacağı yönünde yazı geldi. Ardından Hazine Müsteşarlığı'ndan gelen Eylül 2008 yazısı bağışlar üzerinden hazine payının iptal edildiğini duyurdu. Bu yazıda 'TK'nın uygun görmesi koşuluyla' ibaresi var. Biz lisans sözleşmelerimizi TK ile yaptığımız için TK'nin Hazine'nin yazısından sonra yüzde 15'lik kesintiyi bitirdiğine yönelik bir yazı geçmeli." değerlendirmesinde bulundu.

YARDIMSEVERLER BİR AYDA 110 BİN BAĞIŞ MESAJI GÖNDERİYOR

Kısa mesajla bağış, derneklerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında hayati önem taşıyor. Aboneler, belli bir numaraya mesaj atıyor. Atılan SMS karşılığında cep telefonu faturalarına 5 YTL geliyor. Turkcell, Vodafone, Avea bu gelirleri hayır derneklerine gönderiyor. Dernekler de bu SMS bağışçılarının yaptığı bu yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. SMS mesajını, pratik olduğu için tercih eden yardımseverler derneklere ayda ortalama 110 bin mesaj gönderiyor. 5 YTL ile çarpıldığında ayda 550 bin YTL ihtiyaç sahiplerinin derdine derman olması için kaynak oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber