Yargıtay'dan Neşter-2'ye usülden bozma

Haber Giriş : 14 Ekim 2008 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Ceza Genel Kurulu yargıda rüşvet iddialarına dayanılarak, açılan ?Neşter-2? davasında usülden bozma kararı verdi.

Aralarında önceki hafta, 3 çocuğuyla birlikte hayatını kaybeden Kemer-Country'nin sahibi Esat Edin'in bulunduğu 19 sanıklı deva bugün Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda görüşüldü. Sanıklar ?çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak ve bu örgüte yardım etmek? iddiasıyla yargılanmıştı. Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi 19 sanık hakkında beraat kararı vermiş, Yargıtay bu kararı bozmuştu. Yargıtay'ın bozma kararına yerel mahkeme direnince, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gelmişti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bugün davayı görüştü. Kurul, sanıklara ait duruşma tutanaklarında imzaların eksik olduğunu belirterek, davanın esasına girmeden usül yönünden yeniden bozma kararı verdi. Dava, Genel Kurul'un bozma kararının ardından yeniden Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkeme'sinde görülecek. Mahkeme, yeni bir hüküm koyduktan sonra dosya yeniden Yargıtay'a gidecek.

-HAKİMLER ÜZERİNDE NÜFUZ VE MENFAAT SUÇLAMASI-

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı davaların yargı sürecini etkileme girişimleri ile ilgili olarak açılan ?Neşter-2? Davası'nda, ?çıkar amaçlı suç örgütü kurma ve örgüte yardım etme? suçundan tüm sanıkların beraatine karar vermişti. Mahkeme, ?hakimler üzerinde nüfuz kullanma? ve ?devlet memurlarına intisap iddiasıyla menfaat temin etme? suçlarından 4 sanık açısından görevsizlik kararı vererek, dosyayı görevli ve yetkili Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

-YARGITAY MAHKUMİYET İSTEDİ-

Yargıtay, sanıklardan eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili eski Yargıtay üyesi Ergül Güryel'in oğlu avukat Cenk Güryel, diğer avukatlar Özgün Öztunç ve Galip Altuntaş ile iş adamı Haldun Erdavran ve sekreteri İffet Gökbakan hakkında, yürürlükten kaldırılan 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'na göre ?çıkar amaçlı suç örgütü kurmak? suçundan verilen beraat kararını bozmuştu.

Daire, bozma gerekçesinde sanıkların eylemlerinin, suç tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 313. (5237 sayılı TCK'nın 220.) maddesinde tanımlanan ?cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak? suçunu oluşturduğuna işaret etmişti. Bozma gerekçesinde, ?Çıkar amaçlı suç örgütüne yardım etmek? suçundan yargılanan ve suç oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verilen diğer 14 sanığın durumunun ise, buna göre yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber