Sigara içen diyabetlilere uyarı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2008 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Kızılayı Samsun Tıp Merkezi Acil Hekimi Dr. Mehmet Doğru, sigara içen diyabetli hastaların zarar göreceğini belirterek, "Sigara, diyabeti ilerlemiş hastaların ayaklarında beslenmeye dayalı kangren görülme olasılığı riskini artırıyor" dedi.

Sigara, şeker hastalığı olan kişilerde en başta damarları etkilediğini dile getiren Doğru, "Damarlarda daralmaya ve tıkanmaya neden oluyor. En ince damarlardan başlayarak, gözlerde görme ve kulaklarda duyma kusuruna neden oluyor. Ayrıca, beyin damarları hasar gördüğü için unutkanlık ve hafıza kayıplarına neden oluyor. Tabii daha ilerlemiş hali ayaklarda dolaşım zordur, ve ayaklarda dolaşım bozulunca da beslenme bozukluğuna bağlı dokularda bozulma ortaya çıkıyor. Hatta ilerlerse kuru kangren dediğimiz beslenme eksikliğine bağlı kuru kangren ortaya çıkıyor ve ayaklarda kesilme durumu ortaya çıkıyor. Sigara, diyabeti ilerlemiş hastalarının ayaklarında beslenmeye dayalı kangren görülme olasılığı riskini artırıyor" dedi.

Sigara içildiği takdirde sigaranın içinde ki zararlı maddelerin vücuda zarar verdiğinin altını çizen Doğru, sigaranın akciğerlerin çalışma sistemini bozacağını ve kanda ki pırtılaşma durumunu önemli ölçüde artıracağını kaydetti. Sigaranın, bazı maddelerinin kanserojen etkisi yaptığının altını çizen Dr. Mehmet Doğru, "Sigaranın üzerinde 2 binden fazla zararlı madde tespit edildi. Ayrıca, nikotinin bazı maddelerinde damar büzücü etkisi var. Sigara içildiğinde damarlar büzülüyor. Dolayısıyla damar büzüldüğü zaman kan dolaşımı zorlaşır. Şeker hastaları dolaşım bozulma riski ile karşı karşıyadır" diye konuştu.

Sigara içen diyabetlilerin sigarayı bırakılmasını isteyen Doğru, hastaların nefes alma sorunlarının azalması gibi bazı faydalı durumların hemen kendini göstereceğini ve bu konuda hastaların doktorları ile görüşmesiyle birlikte durumu dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber